Jablečný štrúdl je poklad tradiční české kuchyně. Anebo je to jinak?
2. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Jablečný závin neboli štrúdl oblíbený dezert je takový nenápadný pracant. Jí ho všichni, je rychle hotový, sladký a přitom díky jablkům příjemně svěží Pekly ho už naše prababičky, babičky i maminky. Přesto se to s jeho původem má trochu jinak, než by se na první pohled zdálo...
Tak trochu nejasný původ štrúdlu
Většina lidí předpokládá, že jablečný závin neboli štrúdl je český moučník, který nám sebrali Rakušané. Ti ale zase tvrdí, že tento moučník pochází od nich, respektive z Rakouska-Uherska. Chlubí se totiž historicky prvním psaným receptem na štrúdl, který je datován do roku 1697. Jenže pokud máme mít smůlu my, tak ji nejspíš budou mít i naši jižní sousedé. Stačí si totiž připomenout válečné výpravy osmanských Turků, kteří s sebou vozili i vlastní kuchaře. Ti pro ně kromě jiného připravovali také sladkost zvanou baklava z listového těsta. Netrvalo dlouho a dezert se dostal i mezi obyvatele dobytých území, až pozvolna doputoval do tehdejšího Rakousko-Uherska. Jelikož Rakušané jsou milovníci kaváren a sladkostí, nejspíš tam někoho napadlo použít do náplně snadno dostupná jablka. K nim ladila skořice a rozinky a první štrúdl byl na světě.
Mohlo by vás zajímat
Není těsto jako těsto
Základ na štrúdl tradičně tvoří listové těsto, používá ale také těsto kynuté. Kromě toho mezi lidmi koluje řada receptů na to nejlepší těsto pod sluncem. Určitě nějaký takový po mamince či babičce vlastníte i vy. Platí, že používat byste měli takové těsto, se kterým se vám dobře dělá. Pak totiž zvládnete správné vyválení, naplnění a zabalení, při kterém se těsto rádo trhá.
Náplně dle chuti
Aby vám šťáva, kterou pustí jablka, nevytekla, nezapomeňte spodek těsto lehce poprášit strouhankou. Pokud ji nemáte, ještě lépe ji zastoupí pořádně rozdrcené piškoty. Nastrouhaná jablka si podrží chuť i po upečení, pokud je před zabalením lehce zakápnete rozehřátým máslem. Do náplně se také přidávají ořechy, někdo máčí rozinky do rumu či jablečného destilátu. Pokud vám jablka nic neříkají, klidně vyzkoušejte třeba hrušky, s nimi bude štrúdl stejně výtečný. Tip: Závin se dá připravit i na slano, třeba se špenátem nebo se slaninou a sýrem.
Mohlo by vás zajímat
Ve vídeňských kavárnách, kde má tento zákusek mezi moderními dezerty své neochvějné místo, vám ho naservírují s velkorysou porcí poctivé šlehačky nebo přelitý vanilkovým krémem. Spolu s vídeňskou kávou či šálkem pořádně silného espressa na tento chuťový zážitek budete vzpomínat ještě hodně dlouho.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si osvěžující letní sangrii! Jednoduše a podle originálního španělského receptu
Hotovou sangrii koupíte ve většině supermarketů.… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Domácí vánoční punč uvaříte snadno z běžně dostupných surovin. Výborná je i nealkoholická varianta
Tento nápoj, který pochází původně z Indie, má dlouhou historii. Psal o ní nedávno náš Magazín. Punče nemusí být jen alkoholické, i dětem a… Číst více
Jak zavařit smaženici z hub? Milovníkům hub přijde vhod návod, díky kterému budou mít houby po celý rok jako čerstvé
Smaženice je oblíbená pochoutka z hub, původní recept je ale určen k okamžitému zpracování. Přitom podušením hub se solí a kmínem, poté následným… Číst více
Desatero rad na téma houby: Víte, jak dlouho dary lesa dusit a chutně zpracovat i na zimu?
Plný košík hub je snem každého houbaře. Po příchodu z lesa se musíme o své úlovky co nejdříve postarat, myšleno tím ten stejný den, protože snadno… Číst více
Punč se původně skládal z pěti základních surovin. Horký nápoj nás příjemně zahřeje a svátečně naladí
Pod názvem punč si představíme nápoj, který lahodně chutná, příjemně nás prohřeje a působí dobrou náladu. Obvykle obsahuje kolem 30 % alkoholu.… Číst více
Den sangrie
Sangria je sladký, aromatický míchaný alkoholický nápoj tvořený základem z červeného vína, do kterého se přidává soda, pomerančová šťáva nebo šumivé… Číst více
Jaký je rozdíl mezi svařákem, punčem a grogem: Jak se tyto nápoje od sebe liší
Všechny horké nápoje s alkoholem mají společnou vlastnost - zahřejí tělo i duši, pokud se používají s mírou. Proto jsou oblíbenou součástí zimního… Číst více
Orientální salát tabouleh voní petrželkou a mátou. Víte, co ještě se do něj dává?
Patří k tradičním salátům celé blízkovýchodní… Číst více
Nejlepší houbová smaženice? Zkuste pár vychytávek a vytvoříte z ní hotovou delikatesu
Přišli jste z lesa s košíkem plným hub a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více