Cukrová vata je vzpomínka na dětství! Stroj na její výrobu vynalezli dva zubaři
13. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Kdo v dětství neochutnal cukrovou vatu, jako by nebyl. Pochoutka se dala koupit hlavně na různých poutích, trzích a všelijakých lokálních slavnostech a je pravdou, že v teplém počasí se měnila v nebezpečnou zbraň, jelikož se na ni slétaly vosy. Ale pokud jste si dali pozor, chuťový zážitek to býval nezapomenutelný. Chcete si ho připomenout?
Chvála zubařům!
V roce 1897 jistý zubař William Morrison a cukrář John Wharton společně navrhli a patentovali stroj na výrobu cukrovinek. Šlo o kovovou misku, jejíž součástí byla centrální rotující hlava naplněná krystalovým cukrem a ten se ven dostával malými otvory v jejím plášti. Celá věc fungovala tak, že ohřívač v horní části hlavy roztavil cukr a proměnil jej na sirup. Současně odstředivá síla, kterou vyvíjela rotující hlava otáčející se rychlostí 3 400 otáček za minutu, tlačila tekutý cukr malými otvory ven. Jak sirup vylétal skrz dírky, ihned tuhl do dlouhých tenkých vlasů. Sirup se totiž ochladí tak rychle, že cukr nedostane šanci znovu krystalizovat a místo toho vytvoří neuspořádanou pevnou látku.
Mohlo by vás zajímat
Elektrickému stroji na výrobu cukrové vaty od Morrisona a Whartona se poprvé dostalo pozornosti na světové výstavě v Louisianě v roce 1904. Podle odhadů se jí zúčastnilo 20 milionů lidí, kterým Morrison a Wharton prodali 68 655 porcí cukrové vaty. Balili je do dřevěných krabic a prodávali jako „vílí nitky“.
Cukrová vata
Označení cukrová vata se začalo používat ve 20. letech minulého století díky Josefovi Lascauxovi, dalšímu zubaři, který vyráběl cukrovinky. Lascaux se pokusil vylepšit původní stroj na výrobu vaty od Morrisona a Whartona, jelikož ten se při provozu neustále třásl, chrastil a občas se i rozpadl. Problém nakonec vyřešil v roce 1949 přidáním pružinové základny, jež odstartovala další inovace, díky kterým se vata začala krásně navíjet na špejle.
Mohlo by vás zajímat
Jakýsi předchůdce cukrové vaty se údajně objevil už v Číně a v Persii. Více o sobě ale dala vědět přibližně v 15. století, kdy kreativní italští kuchaři vyráběli fantastické sochy ze stočeného cukru. Nejprve ho roztavili, poté roztáhli vidličkou a tenké prameny přehodili přes dřevěnou rukojeť koštěte. V 16. století byl Jindřich III. Francouzský při státní návštěvě Benátek poctěn banketem, kde byly doplňky vyrobené z cukru, a to včetně ubrusu. Na začátku 19. století se proslavila francouzská šéfkuchařka celebrit Marie-Antoine Carême svými větrnými mlýny, fontánami, gondolami, chrámy a paláci. Vše samozřejmě vyráběla z cukru, tedy přesněji z cukrové vaty.
Světe, div se!
I když cukrová vata má do zdravého stravování hodně daleko, je překvapivě minimálně kalorická; na jednu porci obsahuje pouhých sto pět kalorií. Důvodem je to, že cukrová vata je většinou nekalorický vzduch. Zbytek je však čistý cukr. A pokud jste právě na takovou pochoutku dostali chuť, máme pro vás dobrou zprávu. I když momentálně nefungují žádné poutě ani trhy či cokoliv podobného, prodávají se malé domácí přístroje na výrobu vaty, takže si trochu té dětské radosti můžete udělat i doma v kuchyni.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více