Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trápí vás špatné spaní a noční můry? Může za to i to, co jíte!
Zdroj: Dieter Robbins, Pixabay, Pixabay License

Už jste někdy usnuli, abyste se po chvíli probudili po snovém pádu z nebe? Nebo jste někdy uprostřed noci ve snu utíkali před vrahem? Za špatné sny může hned několik faktorů: prožití něčeho záporného, špatný psychický stav a mimo jiné také jídlo. Kterým pokrmům se vyhnout, abyste znovu spali „jako dřevo?“

Kořeněná jídla

Pokud jste někdy uvažovali o kari přímo před spaním, nedělejte to. Kořeněná jídla jsou často spojována s nočními můrami, protože jejich trávení vyžaduje více energie. Studie publikovaná v Mezinárodním deníku psychofyziologie zjistila, že přidání omáčky tabasco do večeře subjektů znatelně narušilo jejich spánek. Je to proto, že ostré koření v jídle zvyšuje tělesnou teplotu, a proto může narušit mozkovou činnost a způsobit noční můry. Pokud ale trváte na řádně kořeněném guláši, dejte si ho pro jistotu minimálně šest hodin před uchýlením se do peřin.

Jídla s cukrem nejsou dobrá volba

Je ironií, že vyhýbání se cukru je klíčem ke sladkým snům. S nočními můrami byly spojeny potraviny s vysokým obsahem cukru, jako jsou sušenky, koláče a čokoláda. Studie publikovaná ve Frontiers in Psychology testovala 396 studentů a zkoumalo se v ní, zda existuje korelace mezi stravou a sny. Zjistilo se, že 31% subjektů hlásilo bizarní a znepokojující sny po sladkostech a dortech.

S chlebem počkejte na ráno

I když všichni milujeme sacharidy, některá jídla obsahující škrob, například chléb a těstoviny, mohou způsobit noční můry. Je to proto, že se v těle přeměňují na glukózu, a proto mají stejné účinky jako cukr. Studie zveřejněná v odborném časopise PLOS One zkoumala kvalitu spánku dospělých po požití určitých sacharidů. Zjistilo se, že těstoviny snižují kvalitu spánku a k lepším snům také rozhodně nepřispívají, zatímco třeba rýže ve skutečnosti kvalitu spánku zlepšila. Pokud tedy potřebujete sacharidy i v noci, například kvůli nějakému dietnímu omezení, sáhněte po rýži.

Alkohol se může stát noční můrou. Doslova

I když nejde o jídlo, může mít alkohol také škodlivé účinky na váš spánek. Mnoho účastníků studie publikované ve Frontiers in Psychology uvedlo, že mělo noční můry a stresující sny poté, co si večer dali něco k pití s obsahem alkoholu. Sklenka nebo dvě před spaním mohou způsobit ospalost, což vede mnoho lidí k přesvědčení, že je pití pro usnutí naopak prospěšné. Ale i když vám to může přinést rychlejší odchod do říše snů, výzkumy ukazují, že pití alkoholu zvyšuje pravděpodobnost, že se během noci probudíte a ráno se budete cítit méně odpočatí.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více