Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Originální jahodové kombinace: Spojte je s bazalkou či pepřem a zažijte nebe v ústech!
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Sezóna českých jahod konečně začala, na trzích už se objevují první výpěstky a zanedlouho nám jahody „polezou i ušima“ - tedy jich bude všude dost a za sympatické ceny. Právě proto stojí za to vyzkoušet třeba něco nového: kombinace, které nejsou moc obvyklé, ale fungují bezvadně!

Doba jahodová

Červen je parádní měsíc. Začíná Dnem dětí a pokračuje, alespoň u nás, úrodou jahod. O tom, kde si můžete jahody sami nasbírat i jaké dobroty z nich udělat, už jsme psali. Jahodových receptů jsou „mraky“, a tak lze vyzkoušet kromě klasických knedlíků nebo bublaniny třeba i takové delikatesky jako jahodové lasagně nebo jahodovou polévku. Ale co když se vám moc vařit nebo péct nechce,  případně nemáte čas? Právě proto je tady dnešní článek. Stačí totiž jahody spárovat se správnými ingrediencemi a rázem máte „dezert jako víno“ i bez hrnce či trouby. Některé kombinace jsou známé, jiné vás možná překvapí, ale všechny stojí za vyzkoušení.

Jahody & mascarpone

Stejně jako k sobě ladí jahody se šlehačkou, výtečně jde dohromady také mascarpone s jahodami. Smetanový sýr jemné chuti stačí smíchat s cukrem a navrstvit do misek nebo skleniček střídavě se sladkými červenými plody, případně můžete přidat i sušenky nebo piškoty. Ochutnejte třeba jahodové tiramisu bez kávy.
 

Jahody & bazalka

Zní to zvláštně? Asi ano, ale ochutnejte! Aromatická bylina ve spojení se sladkými jahodami skvěle vynikne a vzájemně si obě chuti rozumějí. Stačí, když čerstvou bazalku rozdrtíte s krystalovým nebo třtinovým cukrem a jahody touhle drtí posypete. Ostatně, lze spojit předchozí kombinaci s touhle a vytvořit dezert z mascarpone s jahodami a právě bazalkou.

Jahody & pepř

Světoví šéfkuchaři tuhle dvojici používají už dlouho. Pepřem lze jahody jen zlehka posypat, anebo je můžete nechat zkaramelizovat na másle s trochou cukru a přidat drcený pepř. Jahody dostanou díky pepři intenzivnější chuť. Totéž platí pro spojení jahod a chilli.  

Jahody & balzamikový ocet

Balzamikový ocet se vyrábí ze zahušťovaného moštu vinných hroznů. Díky tomu má intenzivní kořeněnou chuť. A právě proto může být spojen se sladkými jahodami. Jak na to? Jahody očistěte, nakrájejte, zakápněte balzamikem a lžičkou medu, promíchejte a nechte v chladu marinovat. Podávejte samotné nebo s ušlehanou smetanou.

Jahody & čokoláda

Málokdo odolá. Zvlášť, když se na čokoládu přidají ještě jeden nebo dva kopečky šlehačky. Udělejte třeba jahodový špíz namáčený v rozpuštěné čokoládě a podávejte jej s mističkou ušlehané smetany.

Jak vidíte, jahody si rozumějí s mnoha ingrediencemi. Ale je jedna, ke které moc neladí. Navzdory mnoha let trvajícímu mýtu odborníci na víno, tedy sommeliéři, nedoporučují kombinaci jahod a sektu nebo šampaňského. Obojí má kyselý podtón, a proto se chutě nedoplňují, ale spíš vylučují. Tak si dejte skleničku raději jen tak na zdraví a jahody si užijte v jiném spojení.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více