"Pštrosí steak s dýňovou kaší"

K@tka Kuchař: K@tka

Doba přípravy: 1 h. 5 m. 2 porce Jiné maso 14 názorů

Suroviny

Pštrosí steak:
2 pštrosí steaky z horního stehna (každý cca 200 g)
2 lžíce kvalitního olivového oleje
4 lžičky otrhaných lístků tymiánu
mořská sůl v mlýnku
barevný pepř v mlýnku
Dýňová kaše:
1 malá muškátová dýně
2 lžíce štýrského dýňového oleje
6 větviček tymiánu
3 větvičky rozmarýnu
1 lžíce smetany ke šlehání
1 lžíce másla
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pštrosí maso očistěte od případných blanek (většinou to ale není třeba) a připravte si dvě pěkné porce masa o výšce 3 centimetry. Lehce je naklepejte zaťatou pěstí a vmasírujte do nich 2 lžíce olivového oleje.

  2. Přisypte 4 lžičky lístků tymiánu a pořádně v nich steaky obalte. Uzavřete do vhodné nádoby (výborná je vakuová miska) a nechte odležet minimálně přes noc, lépe však až 3 dny.

  3. Před tím, než dáte maso na pánev, vyndejte ho alespoň na 2 hodiny z lednice, aby nebylo úplně chladné. Mezitím si připravte kaši. Rozehřejte si troubu na 200°C.

  4. Dýni podélně rozkrojte, oloupejte a lžící vydlabejte semínka. Dužinu nakrájejte na stejnoměrné, asi tak centimetrové kousky a vsypte do zapékací nádoby vyložené papírem na pečení. Pokapejte 2 lžícemi dýňového oleje a pořádně promíchejte, až se všechny kousky rovnoměrně zabarví.

  5. Přidejte snítky čerstvých bylinek a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 40 minut, až dýně krásně změkne. Vyjměte bylinky (jen tuhé stonky, lístky, které opadaly, ponechte) a rozmixujte ponorným mixérem na hladkou kaši.

  6. Přidejte 1 lžíci smetany, zjemněte 1 lžící másla, osolte podle chuti a udržujte v teple (přikryjte alobalem a vložte do chladnoucí trouby).

  7. Konečně přišla chvíle na steak. Silnostěnnou pánev s nepřilnavým povrchem pořádně rozpalte na silném plameni. Aniž byste přidávali olej (na steaku je ho dost z naložení) vložte do ní maso a opékejte 4 a 1/2 minuty z každé strany (viz tipy a triky).

  8. Steak vyndejte z pánve, přesuňte na prkénko a osolte čerstvě mletou mořskou solí, stejně jako čerstvě mletým pepřem. Nechte odležet alespoň pět minut a poté zešikma prokrojte, aby byl vidět růžový střed steaku.

  9. V troubě (může být i mikrovlnné) si nahřejte talíř, do středu naservírujte kaši a na ni položte kusy pštrosího masa. Vše ještě dozdobte troškou dýňového oleje a posypte několika lístky tymiánu. Podávejte se skleničkou silného červeného vína a nezapomeňte na steakový nůž.

Poznámka

Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/pstrosi-steak-s-d...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: "Pštrosí steak s dýňovou kaší"

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    magdalenka: Děkuji:-*

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    Iljusa: Děkuji

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    Jitkas: Děkuji :-K

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    maris: A nejsou to náhodou Ti od Černé Hory? Tam jich je teda požehnaně... Ale abych řekla pravdu, měla jsem respekt i z jejich "miminek". Ale masíčko a vajíčka mají exkluzivní ;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Eliza:na Kulaťáku jsou trhy právě v sobotu, býval tam prodej přímo z pštrosí farmy. Jednou jsem se jich ptala, kolik jich asi mají - okolo 200 kousků:-O:-))

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    maris: Já jsem ho u nás na Jiřáku také viděla - byl tam celý stánek. Jenže v poslední době se tam nedostanu, jsem v práci do pěti a to už to balí.:no: A v sobotu tam ten stánek nebývá... Snad se mi poštěstí jinde.

    Odpovědět

  • maris maris

    Eliza: Eli, kupovala jsem ho na Farmářských trzích na Kulaťáku, ale už jsem tam dlouho nebyla, tak že bez záruky;-):-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Já toho pštrosa budu muset ochutnat...Už jsem měla vyhlédnutou prodejnu, jenže zmizla, jak už to tak bohužel bývá. Jídlo vypadá překrásně.:yes::-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • magdalenka magdalenka

    Skvostné...:yes:

    Odpovědět

  • Tanicka Tanicka

    Na tomhle jídle bych si opravdu pochutnala :-) steak a dýně, prostě krása :-)

    Odpovědět

  • hanka hanka(neregistrovaná)

    Jestli mi chcípne comp, jak na něho slintám, tak...:-D:-D:-D
    My dnes jenom vepřová srdce "ala svíčková", jenom hodně zeleniny a trošinku, kdyžtak zředím smetanou:-p:-K

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Maso je krasne, ale tvoje kasicka nema chybu, ta trouba dela dyni moc dobre. Delam skoro stejne, jen musim koupit dynovy olej, dobry "tip a trik", dekuji.

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Pěkné kusisko masa :-p:yes: Víc se mi líbí ta druhá fotka ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: pštrosí steak recept pštrosí steak pštrosí steaky recept recepty na pštrosí steak pštrosí srdce recept recept na pštrosí steak pstrosi olej pštrosí steaky pštrosí srdce pstrosi medailonky pštrosí filety pštrosí stejk pštrosí filet recept triko steak dýňová farma pstrosi filet recepty pštrosí stehno dýňová kaše pstrosi filet jehněčí s dýňovou omáčkou

Zapomněl/a jsem heslo