Kapustnica z Harvelky

Jenda1 Kuchař: Jenda1

Polévky 14 názorů

Suroviny

voda z kyselého zelí naředěná stejným dílem vody
bobkový list
nové koření
celý pepř
sůl
brambory
maso
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Celé kouzlo kapustnice spočívá v tom, že maso vaříme v "láku" z kyselého zelí zředěného stejným dílem vody a okořeněného bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Samozřejmě lák nabereme ze zeláku i s trochou zelí.

  2. Vařívala se v obci Harvelka při "zakaľačce" (zabijačce) nebo k nedělnímu obědu jako hlavní jídlo.

  3. Na zabijačce se kapustnica vařila z jazyku, srdíčka, kolena, bůčku, různých ořezů, zkrátka z toho, co řezník do polévky vhodil. Později, když se zaudilo, vylepšovala se polévka uzeným.

  4. Podávala se s vařenými brambory, které se servírovaly zvlášť v míse a k polévce se buď přikusovaly nebo v polévce "rozštikaly" (rozmačkaly).

  5. Já jsem k přípravě kapustnice použil koleno, obíračky (kosti z kotlety nebo krkovičky) a uzené žebírko. Vše jsem s naředěným lákem a kořením uvařil v tlakovém hrnci a podle chuti dosolil. Maso má skvělou chuť, davám vařit více masa, protože než uvařené maso nakrájím, hodně ho mizí v mém žaludku.

Poznámka

Zdroj: recept jsem získal od mé milované Amalenky, která z obce Harvelka pochází. Harvelka byla obec na Kysuciach, v roce 1985 zanikla v důsledku výstavby vodní nádrže Nová Bystrica.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 41 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kapustnica z Harvelky

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Jendo. Tak jsem se kouk. Je o super. To by mne srovnalo vždy. máš +bodík 20

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    No tak dobrá, máš ji tam zpátky.:-) Nemusíš se dívat.:-))

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    No, Jano, pořádně si zapamatuj to, co ti tady Jenda r:-D:-))adí, víš, že ty frgály na svatbu mé dcery tě asi neminou! Jeníčku, jak jinak, samozřejmě, že ti letí bodík z Orlové a protože si myslím, že pipre ti taky jeden šoupla, máš z Orlové dva bodíky! Jo a ty jeden, nechal jsi mi tu fotku? Nestihla jsem se mrknout!:-/

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Tak tyto sváteční koláčky už mám v oblíbených a hned jsem přidala bodík :-) Musí být určitě chutnější, než jsem dělala já podle receptu, kde je jako tuk uvedený olej. Také bez kynutí. Ale i ty byly dobré, copak teprve tvoje.

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Jani, máslo s rumem používám taky. http://www.toprecepty.cz/recept/4294-svatecni-kolacky/;-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Jendo, moc děkuji za odkaz!!!! :-)Už jsem si ho uložila. Nadivku jsem dělala vlastně stejně, vzpomínám si, že jsem přidávala i povidla. Jen jsem to měla tužší. Asi to bylo tím, že jsem tam nepřidala trochu vývaru z hrušek. Jinak teta vždy po upečení potřela peroutkou každou nádivku rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Jani, to jsem našel na netu: http://www.recepty.cz/recept.asp?id_receptu=JNLRJQNMO5&id_kategorie=JNLQCOO5:-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Jendo, já kdysi dělala hruškovou nádívku tak, jak ji popisuješ, s badyánem. Ale dělala jsem ho jen tak od oka, bez receptu a docela se povedla. Jen si už nepamatuji, jak jsem ji vykouzlila:-) Tehdy jsem získala sušené hrušky z Valašska od rodiny. Je to už pár let, dnes je nemohu nikde sehnat.

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Právě mi kyne chlebové těsto a pokusím se upéct plecovník. Od tatínka vím, že se kdysi pekával na velikonoce. Byla to uzená plec zapečena v chlebovém těstu. Pokud se povede, určitě napíšu recept.;-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Jani, moje maminka pekla hrušťáky, bohužel od ní už se recept nedozvím, ale pamatuji se, že sušené hrušky vařila a pak mlela na masovém mlýnku a dominantní koření byl bydyán. Taky si nejsem jistý, zda badyán dávala vařit s hruškama, nebo dávala mletý až do pomletých hrušek.:-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Pocházím z Valašska, tam se vařily také zajímavé speciality a až se stydím, že jsem zatím nezískala recept na skvělé valašské frgály, které pekla moje teta-skvělá kuchařka. Zatím jsem podobný neochutnala. Je to hlavně v nádívkách, ty chutnaly skvěle, hlavně hrušková..mňam :-). Snad ho získám od sestřenic a pak se s ním podělím i zde.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Pěkně napsané a rozhodně se to i musí ochutnat. Je vidět, že Jenda vaří i srdcem :yes: Souhlasím s Terezkou, že generacemi prověřené recepty by se zapomínat neměly, naopak ty staré a podle někoho obyčejné recepty určitě v mnohém předčí ty nejmódnější speciality. :yes::yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Vzpomínám na svoji maminku, který vykouzlila z "ničeho" jednoduchá a velmi chutná jídla. Hlavně to dokázala skvěle ochutit, pouze klasickým kořením. Něco jsem podchytila, ale musím přiznat, že ne vždy vše chutná jako maminčino jídlo. V restauracích jíme jen sporadicky, na cestách a kupodivu i tam si dává manžel raději klasická jídla. Doma rád experimentuje, ale koření jen klasické. Toto jídlo by jemu i mně určitě chutnalo. Dávám bodík.:-)):yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Na Kysuciach sa varilo, ale ešte aj varí veľa jednoduchých, ale pritom výborných jedál. :yes: Hľadáme kdejaké "novoty" a špeciality, a zabúdame na recepty, ktoré osvedčili desaťročia, možno storočia :yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: valašská kapustnica kapustnica kapustnica recept domácí kuchařka,recepty proverene manzelem valašské speciality valašská kapustnice recepty ádi hrušky jednoducha kapustnica uzena obíračka recepty proverene manzelem kysucke recepty kapusnica valašská kapustnica recept valašská kuchařka kysucká kapusnica kapustnica s uzenym recept kapustnica pikantní hovězí pečeně valasske speciality recepty novot .sk

Zapomněl/a jsem heslo