Oběd na neděli: Kuře na paprice se zakysanou smetanou a maďarskými nočky vás nadchne!
1. 10. 2021 Vaření
Kuře na paprice neboli kuřecí paprikáš je původně maďarské jídlo, ale dávno zdomácnělo i u nás. Zkuste si je připravit poctivě, podle originálního receptu a pro změnu s malými maďarskými nočky místo našich obvyklých knedlíků.
S čerstvou zeleninou
Jak už jsme dříve psali v našem článku, kuře na paprice, neboli paprikás csirke (kuřecí paprikáš), je podle webu Hungarytoday.hu již dvě století maďarským národním jídlem a dokonce se považuje za „čestné hungarikum“. Důvod je prostý. Tohle jídlo má v sobě všechno, co charakterizuje maďarskou kuchyni: maďarskou papriku, rajčata, cibuli, pepř, kuřecí maso a zakysanou smetanu. Možná jste teď překvapeni. Kuře na paprice a rajčata? Ano, je to tak, v maďarské verzi se tohle jídlo, tedy dušené kuře neboli kuřecí paprikáš, připravuje kromě cibule a papriky také s čerstvou zeleninou, a to konkrétně s nadrobno nakrájenou čerstvou paprikou a nadrobno nakrájenými čerstvými rajčaty. Chuť zeleniny a kuřecího masa dá jídlu správný šmrnc. Zkusíte to taky?
Mohlo by vás zajímat
Jak na to v maďarském stylu
Připravte si: sádlo na smažení, 2 cibule, 5 kuřecích dílů (stehna, křídla, prsa…), 1 vrchovatou lžíci mleté sladké papriky, 2 světlé zeleninové papriky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno, 2 rajčata, zbavená semínek a nakrájená taky nadrobno, sůl, pepř, 1 kelímek zakysané smetany (plus na dozdobení) a 2 lžíce hladké mouky. Postup je následující: Na sádle osmažte cibuli dosklovita, pak ji zasypte mletou paprikou, přidejte kuřecí díly a vše společně opečte. Přidejte nadrobno nakrájené papriky a rajčata, osolte, opepřete a podlijte vodou nebo vývarem. Duste pod pokličkou, dokud maso nezměkne. Jakmile je maso měkké, vyndejte je z hrnce. Pak rozmíchejte mouku v zakysané smetaně a vlijte do ní trochu omáčky nebo vody, řádně rozmíchejte a vše vlijte do hrnce se zeleninou. Znovu promíchejte a provařte asi 10 minut. Pak omáčku propasírujte do jiného hrnce, vložte do ní maso a nechte společně prohřát. Přílohové nočky udělejte podle našeho receptu, jen místo mléka použijte vodu.
Mohlo by vás zajímat
Někdo to rád české
Pokud netrváte na originalitě postupu nebo nemáte doma čerstvou zeleninou, udělejte si skvělé kuře na paprice podle našeho základního video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sasko na talíři: Ochutnali jste někdy lipské skřivánky nebo drážďanský tvarohový koláč? Máme recept!
Německou spolkovou zemi Sasko si s… Číst více
Peče celá země se vrací: Porotce Josef Maršálek nám prozradil, co soukromě radil soutěžícím
Kdo je nejlepším amatérským pekařem v Česku? To… Číst více
Redakce v akci: Pekli jsme jahodové indiánky pod vedením Josefa Maršálka. Máme recept a víme, jak správně připravit krém
Už za pár dní začne další série oblíbeného pořadu… Číst více
Peče celá země: Jak na fantastickou bublaninu podle Josefa Maršálka? Chce to dost ovoce a správné těsto!
Fenomén všech kulinárních soutěží, pořad Peče… Číst více
Cukrář Josef Maršálek: Kostka ve skluzu už nefrčí, trendem jsou koláče a babiččiny buchty
Víte, proč Josef Maršálek, porotce pořadu Peče… Číst více
Peče celá země: Cukrář Josef Maršálek nám prozradil, jak na labutě z odpalovaného těsta
Pokud sledujete pořad Peče celá země, pak jste… Číst více
Peče celá země: Jak na obrácený jablečný koláč tarte tatin? Podle Josefa Maršálka jsou důležité tyhle tři kroky
Také jste dnes sledovali pořad Peče celá země a… Číst více
Peče celá země: Jak na ty nejlepší domácí čokoládové tyčinky? Těchto 5 kroků zaručí dokonalý výsledek
Pořad Peče celá země se pomalu blíží do finále. V… Číst více
Josef Maršálek: Že vyhrála Martina je úžasné. Holka z Přerova si vyhrnula rukávy a dokázala to!
Soutěž Peče celá země zná svoji vítězku. Zeptali… Číst více
Dá se nahradit nebo ubrat drahý cukr při pečení? Cukrář Josef Maršálek má řešení, které může využít každý
Bábovka na neděli, cukroví na Vánoce nebo zákusky… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více