Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzim na talíři: Uvařte si krémovou polévku z pečeného celeru se žampiony a vínem
Zdroj: Akademie kvality

Svíčková, vývar, pomazánky…mnohá jídla české kuchyně se bez celeru neobjedou. Jestli vám tahle aromatická zelenina také chutná, zkuste ji pro tentokrát zapracovat do podzimní skvělé krémové polévky. Uvidíte, že chuť celeru ve spojení s vínem a smetanou vás překvapí!

Zdraví v kořenovce

Jak jsme psali v našem článku dříve, už staří Řekové považovali celer za svatou rostlinu a ajurvédští lékaři jej využívali k léčbě nachlazení a chřipky. Podle webu Foodreference.com pochází celer pravděpodobně z oblasti Středozemního moře a je doloženo, že byl pěstován již před rokem 850 př. n. l. Za jeho údajné léčebné účely pravděpodobně vděčíme těkavým olejům, které jsou obsaženy ve všech částech rostliny, ale především v semenech. Ovšem pro zdraví je užitečná celá rostlina.

Jak uvádí portál Bbcgoodfood.com, konzumace celeru může prospívat zdraví srdce, protože tahle zelenina obsahuje řadu vitamínů a minerálů, včetně draslíku a vápníku, dále kyselinu listovou, vitamin K a rostlinné flavonoidy, které mají protizánětlivé a ochranné účinky. Celer je díky rozpustné a nerozpustné vláknině také skvělý pro trávicí trakt a díky nízkému glykemickému indexu se hodí pro diabetiky. Někteří lidé mohou být na celer alergičtí, ti by se této kořenové zelenině měli vyhnout. My ostatní si jej můžeme užít dosytnosti, teď na podzim třeba v úžasně krémové polévce.

Krémová voňavá polévka

Co na celerovou polévku budete potřebovat? Stačí vám 900 ml zeleninového vývaru, 300 ml smetany, 300 g celeru, 150 g brambor, 140 cibule, 60 g másla, 25 g cukru krupice, 1 stroužek česneku, 1 dl bílého vína, 200 g žampionů, sůl a pepř. Postupujte následovně: Celer očistěte, nakrájejte na kostičky a dejte na plech. Osolte, přidejte česnek a cukr a pečte v troubě při 160 C asi půl hodinky. Cibuli a brambory nakrájejte na kostičky a orestujte v pánvi na troše oleje do zlatova. Zalijte bílým vínem a krátce poduste. Přidejte pečený celer, zeleninový vývar a smetanu a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Na závěr polévku rozmixujte do hladkého krému a zjemněte máslem. Před podáváním polévku na talířích doplňte žampiony, orestovanými na másle.
Náš tip: Pokud nepatříte mezi vegetariány, můžete chuť polévky zesílit silným slepičím nebo hovězím vývarem. Místo žampionů se pro změnu hodí ozdobit polévku na závěr smaženými krutonky nebo malými kousky opečeného květáku.

Více tipů na různé polévky najdete v našem rozcestníku zde

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více