Jak se zbavit mastnoty na dlaždičkách a kuchyňské lince? Pomůže jedlá soda i citron
14. 12. 2021 Domácnost
Ať se snažíte sebevíc, mastnému povlaku na kuchyňských skříňkách a dlaždičkách se prostě nevyhnete. A přitom čištění těchto ploch není nic zábavného. Mastnota je většinou urputný soupeř a často odolá i těm nejagresivnějším chemickým čistidlům. Co takhle si vyrobit přípravek sami? Uvidíte, že s jeho účinností budete spokojeni.
Vyzkoušejte bílý ocet a horkou vodu
Nejdříve každý přípravek na daném povrchu vyzkoušejte na místě, které není vidět, abyste si byli jisti, že nedojde k poškození. Žádný z těchto prostředků rozhodně nepoužívejte na skříňky s lesklým povrchem. Začít můžete octovou klasikou. Bílý ocet je díky své kyselosti přírodní čisticí prostředek s vynikajícími odmašťovacími vlastnostmi. Do nádoby nalijte vodu a smíchejte ji s octem v poměru 1 : 1. Pak směs nalijte do lahve s rozprašovačem. Roztok nastříkejte na kuchyňské skříňky či dlaždičky a nechte 10 minut působit. Pak povrchy důkladně otřete vlhkým měkkým hadříkem.
Mohlo by vás zajímat
Na odolné skvrny použijte ocet a sůl
Je pravděpodobné, že z dlaždiček mastnota jen tak nezmizí. Budete proto potřebovat něco účinnějšího, než je jen ocet s vodou. Můžete si vyrobit hustou pastu z octa a soli. S tou pak pomocí jemného kartáčku vydrhněte mastné fleky. Povrch otřete namočeným hadrem a vysušte.
Mohlo by vás zajímat
Jak na spáry?
Spárovací hmota je kapitolou sama pro sebe. Mastnotě se tam vyloženě daří. V tomto případě vám pomůže následující postup. Spáry nejdříve „vygumujte“ novou gumou na tužky, která bude odpovídat šířce spár. Potom je vydrhněte kartáčkem a pastou na zuby, která obsahuje prostředek na bělení zubů. Na závěr spáry potřete vatou namočenou v přípravku, který vznikne smícháním boraxu, jedlé sody a vody v poměru 1 : 2 : 1. Na silně znečištěné spáry můžete vatu připevnit lepicí páskou. Pastu nechte působit alespoň 3 hodiny a vše potom důkladně umyjte.
Mohlo by vás zajímat
Zabiják mastnoty: jedlá soda s citronem
Jedlá soda a citron jsou známými pomocníky při úklidu v domácnosti. Poradí si také s mastným povlakem v kuchyni. Smíchejte teplou vodu a jedlou sodu v poměru 2 : 1. Do směsi přidejte šťávu z celého citronu. Roztok nalijte do lahve s rozprašovačem a nastříkejte na mastný povrch. Nechte působit 5 minut a pak vše otřete měkkou houbičkou. Opakujte tak dlouho, dokud mastnotu neodstraníte. Vše pak utřete do sucha.
Mohlo by vás zajímat
Dřevená dvířka ošetřete
Dřevěným skříňkám byste měli po čištění věnovat trochu víc pozornosti a ošetřit je přípravkem na dřevo, abyste zabránili jeho vysychání. Výhodou také je, že přípravky s včelím voskem odpuzují mastnotu.
Mohlo by vás zajímat
Myslete na prevenci
Abyste zabránili usazování mastnoty v kuchyni, udržujte ji čistou a otírejte všechny povrchy každý týden. Stačí použít měkký hadřík a univerzální odmašťovač. Získáte ho tak, že v lahvi s rozprašovačem smícháte 1 šálek technického lihu, 1 šálek vody a 1 polévkovou lžíci bílého octa. Pak už jen stačí povrch postříkat a do sucha utřít.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Domácí zeleninový bujón, který má bezkonkurenční chuť? Videonávod vám pomůže
Pokud patříte mezi odpůrce umělých dochucovadel, máme pro vás skvělý tip, jak si připravit domácí bujón, který se hodí téměř do každého pokrmu.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více