Sněhové dortíčky s jahodovým krémem

Lenunka Kuchařka: Lenunka

10 ks Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 12 názorů

Suroviny

Korpus:
2 bílky
140 g cukru moučka
1 kl citronové šťávy
špetka soli
Máslovo bílkový krém:
3 bílky
150 cukru moučka
150 g změklého másla
2 pl jahodové marmelády
Čokoláda:
100 g čokolády na vaření nebo mléčné
30 g ztuženého tuku
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bílky pokojové teploty vyšleháme se špetkou soli, citronovou šťávou a cukrem dotuha. Na plech s pečícím papírem pomocí cukrářského sáčku tvoříme kolečka a kolem krajů uděláme pusinky - špičky, viz foto. Pečeme (sušíme) na 100°asi 80 minut - použila jsem horkovzduch.

  2. Korpusy necháme vychladnout. Rozpustíme ve vodní lázni čokoládu s tukem a košíčky ponoříme spodní částí do čokolády. Položíme na mřížku na chvíli okapat, pak dáme na alobal nebo pečící papír zatuhnout. Takto připravené košíčky můžeme skladovat v suchu i několik dní - musí být v uzavřené nádobě, aby nezvlhly.

  3. Na krém vyšleháme bílky s cukrem a pomalu po částech zašleháváme změklé máslo. Nakonec přidáme jahodovou nebo jinou marmeládu a prošleháme.

  4. Košíčky naplníme krémem a ozdobíme např. želé bonbony.

Poznámka

Tento zákusek jsem milovala jako dítě, ale už nevím, jak se jmenoval, poslední dobou jsem ho už nikde neviděla, tak jsem se pokusila o rekonstrukci. Do krému se dá použít ovocné pyré a navrch dát čerstvé ovoce, ale já chtěla, aby to bylo "retro - autentické":-D.

V dnešních 36°ve stínu to moc netuhlo, ale přesto byl výsledek chutný, děti se postaraly o to, že nezbyl ani jeden kousek:-)

Košíčky se samozřejmě dají plnit i šlehačkou a zdobit ovocem nebo plnit různými krémy, jaké má kdo rád.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 115 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sněhové dortíčky s jahodovým krémem

  • JanaHl JanaHl

    Lenunka: Do hesla píšu jenom malá, pokud některá nechtějí nějakou kombinaci.
    Ty kuličky by asi vyžadovaly menší kousky. Takhle se to dalo po vychlazení z toho talíře vyklopit, a krájet jako dortík. To pěnové trochu povolí a malinko natáhne tu čokoládu.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    JanaHl: k tomu heslu, píšete něco špatně...buď malá a velká písmena nebo háčky čárky, ono to musí být úplně přesně:-) nejlepší je si přihlašovací údaje uložit do paměti prohlížeče, přece jen topky nejsou NASA, aby se to zneužilo a ohrozilo lidstvo:-D
    k receptíku: s tou čokoládou je to zajímavé, daly by se z toho udělat i kuličky:-)

    Odpovědět

  • JanaHl JanaHl

    Lenunka:Casino. taky jedna varianta. https://bonvivani.sk/recepty/pavlova-torta
    Já věřím, že do pravé Pavlovy ten škrob musí přijít, aby tak velký kus hmoty držel pohromadě. Ale u těch ježků mi to připadalo zbytečné, ty držely i bez něj. A jak byly ty dortíky dobré, klidně i bez té náplně.
    Teď když si na Vánoce pěnové koupím, je to opravdu samý škrob a tvrdé jak broky. Někdy to dělám s tím pečivem tak, jako to dělávala kdysi mamka, když se jí některé kousky rozbily. Rozpustím ve trošce smetany dobrou hořkou čokoládu. Ta smetana tam není znát. Hluboký talíř vypláchnu ledovou vodou, klidně přidám i kousky ledu, pak tu čokoládu vyleju do talíře a nasypu kousky toho sněhového pečiva. Nechám vychladnout, vyklopím. Pravda, trochu se to někdy drobí, ale chuť je někde úplně jinde.
    Ale to už jsem od ježků i Pavlovy daleko.;-)

    Technická: Proč mi to při každém novém přihlášení nabízí obnovu hesla, s odůvodněním, že kombinace jména a hesla neexistuje? :-O

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    casino: já jsem zkoušela recept podle Petra Novotného z Dadalovy kuchařky:
    https://dadala.hyperlinx.cz/hypsladkuch/dor/dorr00...
    a celkem mi to přišlo povedené, i když musím přiznat, že nejsem žádný velký cukrářský expert:-)
    dokud jsem používala klasický šlehač, tak ten sníh nebyl tak dobře provzdušněný, přesně jak píšete v tom komentáři na Labužníkovi,10 minut intenzivního šlehání někdy pomalu nepřežil a šlehání se muselo přerušovat, teď mám robot s takovým tím ramenem, a to je tedy opravdu prima vynález:-D
    já jsem zase přemýšlela i včera u těch ježků. zda použít horkovzduch či ne, je pravda že ty špičky dortíků se vlivem ventilátoru trochu naklonily, ale zase to podle mě bylo lépe vysušené...je to holt o vychytávání much :-)

    btw, na provaz se vykašlete, to spraví pár panáků:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    PAVLOVA
    Lenunka: JanaHl:
    Myslím, že v PAVLOVA škrob není samoúčelně...
    Před lety se mi bez problémů podařila PAVLOVA podle komentáře odtud: https://www.labuznik.cz/diskuse/pavlova-dezert-436... Byla to špica, vč. marshmallownůůů vo vnútri :yes:
    Obrátili se na mě z bistra, že mají problémy s jednoporcovkami - úspěšnost asi 60% ;-(
    Včera zkoušel podle https://www.vitalia.cz/clanky/tajemstvi-dortu-pavl...
    Dnes zkouším podle https://kousekdortu.cz/pavlova/
    Neúspěšnost je 100% ;-(:-((:-// Ty marshmallowny se ne a ne vytvořit :-!
    Právě suším další plech: zvyšuji tloušťku korpusů, snižuji čas sušení a hledám dva metry kvalitního konopného provazu... :-D

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    JanaHl: já dávám škrob do sněhového těsta jen když dělám Pavlovu, 1 lžíci na 4 bílky, ale tam patří, nebo to mám alespoň v receptu. Holt komerční produkty šetří na bílcích tak se to nastavuje škrobem ve velkém, dneska člověk musí číst u všeho etikety a nekupovat šmakulády, jak říká pan Roman Vaněk:-)

    Odpovědět

  • JanaHl JanaHl

    Lenunka: No jo, je to nevděčné, v tomhle vedru se s čímkoli zdobit, ať jsou to chlebíčky, nebo takovéhle krásné dortíky. Nejlepší je v tomhle vedru kotel salátu, ať zeleninového, nebo ovocného.:-) A hlavně sníh bez škrobu, a taky to šlo.<3

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    JanaHl: já jsem právě použila ten máslovo-sněhový krém, aby to vydrželo v tomhle horku chvíli na stole, samotný sníh by hned spadl, ale máte pravdu, že v originále byl jen jahodový sníh :-)

    Odpovědět

  • JanaHl JanaHl

    Na tyhle dortíky se taky pamatuju. Někde tomu říkali bezé (i když bezé v Domě potravin vypadalo úplně jinak), někde se tomu říkalo ježci. Mělo to obvykle jako náplň růžový sníh, máslo tam určitě nebylo. Se sestrou jsme to sněhové pečivo milovaly. V jedné velké cukrárně za Prašnou bránou prodávali jen ty korpusy, a tak jsme odtamtud nosily velké pytle. Ani se zdobit nemusely, snědly jsme je jen tak. Dneska mi to sněhové pečivo nechutná, je škrobovité, což dřív nebývalo. V mrazáku nějaké bílky mám, až nebudou tahle vedra, mohla bych to zkusit.:yes:

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    casino: no moc dlouho ne, po naplnění šlehačkou bych tomu dala tak den max
    našla jsem odkaz, kde paní plní košíčky pařížskou šlehačkou a taky doporučuje tak den:
    https://www.ekucharka.net/dortiky-z-bilku

    no jo, ježci :-D:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Lenunka:
    ...říkalo se tomu (sněhoví) ježci :-)
    ***
    "Košíčky se samozřejmě dají plnit i šlehačkou a zdobit ovocem"
    Máte odzkoušeno? Jak dlouho po naplnění vydrží?
    Náhodou jsem tento týden zkoušel něco podobného - jednoporcovky PAVLOVA (stejné suroviny + škrob)
    No, co se výdrže týká, byl to propadák... ;-(

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Vypadá to moc dobře:yes: , lákavé sněhové pusinky - takový krém dělávám taky, z vařeného sněhu https://www.toprecepty.cz/recept/50863-maslovy-kre..., je super, dobře drží špička;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: sněhovy ježci se šlehačkou snehovy ježci jezci ze snehu kosicky ze snehoveho testa sněhove pecivo pavlova recept jahodové pavlovy sněhové dortíčky s ovocem všechno co mám ráda pavlova sněhový dezert kousekdortu.cz pavlova torta cukrářský punčový řez originál pěnová náplň do dortu s mascarpone recepty na košíčky s jahodovým sněhem recepty s jahodovým krémem cukrářský recept na pěnový krém na co všechno použít pečící papír i na vaření marmelády

Zapomněl/a jsem heslo