Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pro romantické chvíle: Fantastický čokoládový dort vás ohromí svou bohatou chutí!
Zdroj: Freepik, wirestock

Středeční díl populární kulinární soutěže Masterchef se nese v romantické duchu. Za doprovodu zamilovaných songů musí soutěžící udělat úžasný dort pro někoho, koho mají opravdu rádi. A jak to dopadne? To vám neprozradíme, podívejte se sami. Pak můžete nějaký zamilovaný dort také vytvořit. Třeba z čokolády.

Od nápoje ke koláči

Znáte někoho, kdo by nemiloval čokoládu? Asi ano, moc takových lidí ale není. Možná i proto je čokoláda dokonalým dárkem z lásky. Luxusní tabulkou kvalitní čokolády nebo krabicí s pralinkami potěšíte téměř každého. Čokoláda se tradičně pojí s láskou ještě z jednoho důvodu. Kakao je totiž od dávných dob bráno jako afrodiziakum. Podle webu Webmd.com již Mayové, kteří jako první uvařili nápoj z kakaových bobů, jej používali při náboženských obřadech a spojovali si ho hlavně s bohyní plodnosti a i Aztékové věřili, že kakao dokáže probudit vášeň. Čokoláda tak byla oblíbeným nápojem při svatebních hostinách. Obsahuje totiž podle portálu Prazskacokolada.cz látku fenyletylamin, což je stejná chemikálie, jakou vytváří váš mozek, když se zamilujete. Proto čokoláda pomáhá mírnit smutky, zlepšovat náladu a může fungovat částečně i jako sexuální stimulant, neboť umocňuje lepší prožitky vášně. Američtí indiáni si čokoládu nejprve užívali ve formě nápoje, kakao a další cukrovinky z ní vznikly až po převezení kakaových bobů do Evropy. Podle stránek Chocoparis.com se prý první pečivo s přídavkem rozemletého prášku z kakaových bobů peklo již v 17. století. Zlomový byl pro rozšíření kakaa rok 1828, kdy holandský chemik Van Houten vytvořil hydraulický lis, který umožňoval výrobu opravdového kakaa. Později do toho promluvil ještě Rodolphe Lindt, jenž vymyslel proces konšování, díky němuž se stala čokoláda hedvábnější a hladší a snadno se pak míchala s dortovými těsty.

Koncentrovaná čokoláda v dortové podobě

Receptů na čokoládové nebo kakaové  dorty je spousta – od noblesního vídeňského Sachru, přes překvapivě červený Red velvet až po šlehačkou načančaný Schwarzwald. V přípravě čokoládových dortíků a koláčů vynikají i Francouzi. Pokud nemáte rádi nadýchané krémové dorty, ale jde vám hlavně o čokoládu, zkuste třeba francouzský čokoládový dort z knihy Velká encyklopedie čokolády. Na tomto dortíku vás zřejmě překvapí malé množství mouky, které se do něj používá. Dort chutná trochu jako brownies, ale je víc čokoládovější a hutnější. Pro milovníky čokolády je tento dort doslova splněným snem. Čokolády je v něm tolik, že o něm klidně s čistým svědomím můžete říct, že jde vlastně o koncentrovanou čokoládu v dortové podobě. Výjimečné na něm také je, že se peče ve vodní lázni jako pudink a částečně pudinkovou konzistenci i má. Rozhodně není nijak vysušený, ale příjemně vláčný. Navíc je jeho příprava poměrně snadná a pečete ho sotva půl hodiny. Tak proč se do něj rovnou nepustit? Připravte si: 250 g hořké čokolády nalámané na malé kousky, 225 g (1 šálek) nesoleného másla nakrájeného na malé kousky, 9O g cukru krystal, 30 ml (2 lžičky) brandy nebo pomerančového likéru, 5 vajec, 15 ml (1 lžička) mouky) a moučkový cukr na posypání. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm a výšce 5 cm důkladně vymažte, dno vyložte pečicím papírem. Dno i boky obalte zvenku ještě alobalem a pevně jej přitiskněte, aby se do dortu nedostala voda z vodní lázně.

V hrnci na mírném ohni za častého míchání rozpusťte čokoládu společně s máslem a cukrem, dokud není hmota dokonale hladká. Odstavte z ohně, lehce zchlaďte a rychle do směsi vmíchejte brandy nebo likér (lze vynechat). Ve velké míse jednu minutu lehce míchejte vejce. Přimíchejte mouku a pak pomalu vlijte čokoládovou směs a míchejte, dokud těsto není hladké. Pak je nalijte do formy. Formu položte na velký hlubší plech a na něj nalijte vroucí vodu v takovém množství, aby sahala do 2 cm výšky formy. Pečte 25-30 minut, dokud nejsou okraje dortu pevné, ale střed stále měkký. Vyndejte formu, odstraňte opatrně alobal a nechte dort vychladnout. Mezitím trochu klesne a získá pro tento dortík typický nízký tvar. Na povrchu se během chlazení mohou objevit malé prasklinky, ty ale ničemu nevadí. Sundejte okraje formy, pak dort velmi opatrně překlopte na mřížku, sundejte dno formy a zespodu dortu sundejte přilepený papír. Poté nechte dort úplně vychladnout. Podávejte s ušlehanou smetanou nebo pro odlehčení s trochou zakysané smetany.

Snadné zdobení pro každého

Chcete si dort nějak vkusně zkrášlit, ale na náročné zdobení si netroufnete? Zkuste tento jednoduchý trik. Nakrájejte si z pečicího papíru 6-8 proužků 2,5 cm širokých a položte je různě na dort, aby vznikla mřížka. Dort posypejte moučkovým cukrem a pak opatrně papír sejměte, ať neporušíte pruhy na dortu. Případně můžete použít šablonu na zdobení dortů. A tip pro zamilované: Vystřihněte z papíru srdce, položte je na vychladlý dort a přes papír vše pocukrujte. Pak papír velmi opatrně, nejlépe pinzetou, sejměte. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více