Hitem sociálních sítí jsou cookie cups: Sušenkové kelímky si zamilujete! Jak na ně, aby se povedly?
11. 3. 2022 Vaření
Víte, jak si nejlépe vychutnáte sušenky? Přece se sklenicí mléka… A co kdybyste mléko nalili rovnou do nich? Nebo třeba čokoládu či nějaký našlehaný krém? Vznikne přímo dokonalý dezert. Vždyť co může být lepšího, než si vychutnat lahodný vnitřek a pak moct sníst i samotný kelímek?
Mléko a sušenky v jednom
Na obyčejných sušenkách vám už nepřipadá nic zajímavého a zvládnete je levou zadní? Chcete-li vyzkoušet něco nového, vymodelujte ze sušenkového těsta křupavé kelímky, mističky nebo klidně i malé hrnečky. Jejich vnitřek pak můžete potáhnout vrstvou čokolády a okraje navíc dozdobit třeba barevným cukrovým zdobením. Po upečení už do kelímků stačí jen nalít mléko, ponořit do něj brčko a máte netradiční pohoštění, které nadchne každé dítě. Sušenkové kelímky je možné také naplnit krémem, pudinkem, nutellou, šlehačkou, ořechovým máslem, čokoládou, ovocem nebo nějakou jinou úžasnou náplní.
Mohlo by vás zajímat
Vylepšené sušenky
Cookie cups jsou vlastně takovou lepší verzi sušenek, stejně jako jsou cup cakes vylepšením muffinů. Tímto netradičním zákuskem překvapíte každého a oslníte jím nejen hosty na dětské oslavě. Na mísách či stojanech se zákusky vypadají přímo nádherně. A úžasné je na nich hlavně to, že je jedlá nejen náplň, ale i kelímek. Pokud by vás zajímalo, kdo tuto netradiční dobrotu vymyslel, byl to stejný člověk, který poprvé upekl další moderní dezert, o kterém jsme již psali. Tím dezertem byl cronut (kříženec donutu a croissantu) a jeho vynálezcem podle webu Delscookingtwist.com úspěšný newyorský cukrář s francouzskými kořeny Dominique Ansel.
Mohlo by vás zajímat
Upečte je jako muffiny
Na první pohled se sice mohou cookies cup zdát jako náročný dezert, jejich příprava je ale velmi snadná, stejně jako je příprava samotného sušenkového těsta. Navíc je můžete udělat v mnoha příchutích a k přípravě přizvat i své potomky, které výroba malých roztomilých sušenkových kelímků bude dozajista bavit. A mnohem víc si na nich děti pochutnají, když budou vědět, že se na nich samy podílely. Cups se dají upéct v obyčejných formičkách nebo v prohlubních plechu na muffiny, vzniknou vám ale spíš mističky. Pokud byste chtěli udělat vyšší kelímky, dají se koupit i speciální formy na pohárky. Většinu jsou ze silikonu, takže z nich sušenkové poháry snadno vyklopíte.
Vyberte si sušenkové těsto
Na přípravu sušenkových kelímků se hodí jakékoliv sušenkové těsto, tedy těsto na americké sušenky cookies. Vyzkoušet můžete třeba toto jednoduché s vůní vanilky a s kousky čokolády, klidně jej ale můžete ozvláštnit i třeba lentilkami. Budete potřebovat: 240 g změklého másla pokojové teploty, 100 g světle hnědého cukru, 70 g krystalového cukru, 1 velký žloutek, 2 lžičky vanilkového extraktu, 240 g prosáté hladké mouky, 1/2 lžičky soli a 175 g mini čokoládových lupínků. Dovnitř košíčků si připravte: 175 g hořké čokolády a ještě dovnitř 360 ml mléka a 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky raději nejprve vymažte tukem. Ve velké míse smíchejte změklé máslo, hnědý a krystalový cukr. Přidejte žloutek a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se vše nespojí. Postupně přidejte mouku a sůl a dobře promíchejte. Zapracujte do těsta čokoládové lupínky a opět propracujte. Těsto by mělo být v této fázi trochu drobivé. Nesmí být příliš husté ani řídké.
Jak udržet tvar
A jak samotné cookies cups připravíte? Do každé formičky vmáčkněte trochu těsta, přimáčkněte je ke dnu a ke stěnám a vymodelujte tvar kalíšků. Stěny nesmí být příliš tlusté ani tenké. Před pečením je nechte 30 minut chladit v lednici nebo 20 minut v mrazáku. Mrazák pomůže těstu lépe udržet tvar i během pečení. Pečte asi 20 minut nebo dokud sušenky nezačnou hnědnout. V případě, že byste použili menší formičky, budou se kalíšky péct kratší dobu. Vyjměte je z trouby a nechte zcela vychladnout. Pokud byste dělali košíčky ve formě na muffiny, nemusíte ani nic složitě tvarovat. Z těsta pouze uválejte malé kuličky a ty položte do vymazaných prohlubní plechu na muffiny. Těsto samo přijme tvar formy. Jen je pak nutné po upečení pomocí nějakého malého předmětu, třeba čajové lžičky, stlačit střed těsta, aby se vytvořil důlek. Těsto můžete i trochu přitlačit ke stěnám formiček, aby si kalíšky udržely správný tvar. Ujistěte se při tom, že je střed zcela propečený. V opačném případě vraťte košíčky ještě na pár minut do trouby. Poté je nechte 10 minut ztuhnout, než je vyjmete z formiček. Tímto způsobem získáte dokonalý tvar.
Nakonec rozpusťte hořkou čokoládu v mikrovlnné troubě a rozpuštěnou čokoládu nalijte do jamky každé sušenky. Nechte ji minutu ztuhnout a pak přebytečnou čokoládu vylijte. Čokoláda by měla pokrýt vnitřní stěny košíčků, aby mléko nevytékalo ven. Chlaďte košíčky na sušenky, dokud čokoláda neztuhne. Do sušenkových košíčků nalijte mléko a podle chuti přidejte vanilkový extrakt.
Zdroje informací:
Delscookingtwist.com
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak správně skladovat vejce? Do mrazáku patří jedině rozšlehaná
Máte možnost donést si pěkná vejce od souseda, od farmáře nebo z akčního nákupu v obchodě? Jak je uložit, aby se nezkazila? První pravidlo je jasné:… Číst více
Den obědových krabiček
V dnešní uspěchané době se pomalu stává zvykem, že v práci chodíme na oběd do jídelny, nebo s kolegy do restaurace. Občas je to sice příjemné, ale… Číst více
20 receptů jako inspirace na rychlé a levné obědy: Hodí se do práce, do školy i na doma
Starost o to, jaké jídlo si připravit k obědu nebo na zítra do práce, odpadne, pokud sáhneme do zásob, které máme doma a uvaříme něco rychlého,… Číst více
Víkend na chalupě: Vyzkoušejte 18 receptů na rychlá jídla s použitím minima surovin
Jenže hlad nás dožene a naše tělo se dožaduje jídla. Proto jsme vybrali 18 jídel, která nejsou náročná na přípravu, čas ani suroviny a přitom nás… Číst více
Jak usmažit sýr, aby se neroztékal. Co jej dokonale udrží v trojobalu?
Jaký sýr koupit Na smažení obvykle používáme 30% sýr eidam nebo goudu. Při nákupu si vybereme buď již nakrájené plátky ve velikosti vhodné na… Číst více
5 tipů pro správné mrazení masa: Při dobré péči si zachová kvalitu
Abychom zabránili rozkladu masa, musíme ho rychle zpracovat. Pokud jsme koupili masa více, než brzy spotřebujeme, můžeme ho rychle zamrazit a použít… Číst více
5 rychlých receptů z kuřecích prsou: Připravíme je s těstovinami, na špejli nebo v tortile a nebude to ani trvat dlouho
Kuřecí maso je velmi praktické pro přípravu. Z… Číst více
Dojemná dohra MasterChef Česko: Vítěz soutěže Martin Pecina daroval trofej malému synovi Ondry
Kulinářské klání MasterChef Česko 2022 sice… Číst více
Jak perfektně odmrazit lednici a mrazák: Proveďte to rychle a bez zbytečných ztrát. V zimě to jde snáz
Zima je ideální dobou na odmrazování lednice a… Číst více
Jak uvařit lahodnou sýrovou omáčku na těstoviny? Rychlý a levný oběd potěší i děti
Těstoviny jsou vděčnou rychlou přílohou, která má široké využití. Nejvíce jim to sluší s dobrou omáčkou, například právě sýrovou, kterou připravíme… Číst více