Královské chutě: Vévoda Filip měl mlsný jazýček a občas i sám vařil. Takhle si připravoval snídani s žampiony
29. 5. 2022 Historie a zajímavosti
Sice se celý život musel držet v pozadí za svou manželkou královnou Alžbětou II., ale v jídle se na druhou kolej odstrčit nedal. Vévoda Filip byl gurmán, který rád ochutnával nové pokrmy. Neměl problém se postavit za gril a připravit pro rodinu večeři.
Gurmán v královském paláci
Vévoda z Edinburghu byl vášnivým gurmánem a často rád vařil lahodná jídla pro sebe i královnu. Bývalý šéfkuchař Buckinghamského paláce dokonce prozradil, že princ Philip jednou přišel pozdě v noci do královské kuchyně hledat svačinu a byl tak oblečený, že si ho spletl se zahradníkem! Královský kuchař McGrady popsal vévodu z Edinburghu jako „skutečného gurmána“, který rád jedl i vařil, ale rozhodně nesdílel zálibu prince Charlese v biopotravinách.
Mohlo by vás zajímat
Zatracené bio!
„Princ Philip má mnohem širší chuťové buňky než Její Veličenstvo, pokud jde o jídlo,“ prohlásil bývalý královský kuchař Darren McGrady. Ten také často vyprávěl historku, jak obchodní dům Harrods pravidelně posílal do královské kuchyně koš plný pochoutek jako poděkování za jejich nákupy. Když princ Philip jednou přišel do kuchyně, byly tam dva koše. Podivil se, že z Harrods přišly dva koše. „Výsosti, tohle je koš, který s sebou přivezl princ z Walesu,“ vysvětlil mu šéfkuchař. Podíval se dovnitř a McGrady doplnil: „Všechno je to bio.“ A on jen zavrtěl hlavou a řekl: „Ach, zatracené bio!“ A odešel.
Ledvinky i omelety
Bývalého člen Filipova personálu prozradil, že si potrpěl na snídaně, svačiny a pochopitelně na večeře. Kamkoli jel, trval na tom, aby mu byla přibalena jeho elektrická pánev se skleněným víčkem, na které rád vařil. K snídani byly jeho obvyklými surovinami slanina, vejce a párky, často se pustil i do ledvinek nebo omelety. Princ také někdy připravoval pro královnu a pro sebe rychlé a lehké večeře. Mezi tato jídla patří míchaná vejce s uzenou treskou, houby smažené na másle se slaninou, míchaná vejce se sardelkami na toastu s houbami nebo omeleta se slaninou.
Vévoda Filip v kuchyni
Ačkoli preferoval „dobrou, jednoduchou domácí kuchyni“, nebál se experimentovat s chutěmi a náročnými recepty. Podle prince Charlese vrcholem vévodových kuchařských schopností byly pečené sluky. Samozřejmě šlo o ptáky, které Filip v Sandringhamu (venkovské sídlo královské rodiny v anglickém Norfolku – pozn. aut.) sám zastřelil, oškubal, očistil a připravil.
Philip byl zjevně velkým milovníkem grilování. Během letních pobytů královské rodiny na skotském zámku Balmoral podle McGradyho připravoval večeře na grilu i pětkrát týdně. Využíval většinou čerstvé maso ze zvěřiny nebo lososa.
Mohlo by vás zajímat
Snídaně šampiónů aneb Žampiony podle prince Filipa
Na tuhle lahodnou, ale rozhodně ne dietní snídani, budete potřebovat:
- 1 kg žampionů
- ½ kg mouky
- ½ kg másla
- ½ šálku mléka
- 2 lžíce smetany
- chlebové krutóny
- sůl a pepř
A jak na to? Houby očistěte a osušte, ale neloupejte je. Nakrájejte je na plátky a 5 minut je poduste na másle. Zasypte je moukou, jemně promíchejte a vařte další asi 2 minuty. Dochuťte, přidejte ohřáté (ale nevařené) mléko a vařte další 3 minuty. Nyní vmíchejte smetanu, ihned dobře prohřejte a podávejte posypané krutony z osmaženého chleba.
Tento recept je pro početnou rodinu, jídla je opravdu hodně. V jednodušší verzi můžete na másle podušené zampiony jen zalít vajíčky a upéct jako omleteu. I tak ji na závěr posypte chlebovými krutony. Dodá to jídlu zajímavý efekt křupavosti.
Zdroje informací:
hellomagazine.com: Prince Philip's kitchen secrets and favourite recipes remembered
cheatsheet.com: Prince Philip Has a Favorite Recipe Fit For a Royal That You Can Make at Home
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Blanšírování je klasická kuchařská technika, která spočívá v krátkém spaření nebo velmi krátkém povaření a následném rychlém ochlazení blanšírovaných… Číst více
Jak snadno tvarovat a péct rohlíky. Domácí mohou být lepší než od pekaře
Máte rádi rohlíky a jejich tvarování a pečení se vám stále nedaří? Říká se, že cvičení dělá mistra. A možná vám to s naším návodem půjde lépe Jak… Číst více
Jak si vyrobit ovocnou šumivou bombu, která vytvoří z každého nápoje originální drink
Šumivé ovocné bomby jsou perfektním zpestřením jakéhokoliv nápoje. Skvěle se hodí do vína, šampaňského, šťávy, džusu, alkoholického koktejlu, ale i… Číst více
To nejlepší z babiččina zářijového receptáře: Využijte bohatou hojnost úrody
Na polích dozrály makovice, sklízí se okopaniny, v zahradách a sadech dozrává ovoce. Také zahrádky nabízejí bohatou úrodu zeleniny, o kterou jsme se… Číst více
10 rad, jak správně uchovávat potraviny: Vyhněte se moučným červům, ztvrdlému cukru nebo žluklým ořechům
Dostávají se vám ve spíži nebo v komoře do mouky… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Pařížskou šlehačku snadno připravíte i doma: Bude chutnat jako z luxusní cukrárny, před šleháním se ale musí dobře vychladit
Milujete pařížskou šlehačku a rádi byste si ji… Číst více
Farmářka vysvětlila, jak skladovat brambory i v paneláku: Stačí dodržet dvě základní věci, na balkon ale nespoléhejte, radí
Skladování potravin je věčným tématem, mnoho… Číst více
Jak uskladnit jablka. Poradíme, jak je nejlépe uchovat přes zimu
Naše tradiční ovoce - voňavá jablíčka - patří k tomu nejzravějšímu, co zahrady nabízejí. Říká se, že už jedno snězené jablko denně významně zvyšuje… Číst více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Co je omládek Omládek je drožďový kvásek, díky kterému můžeme v receptu použít menší množství kvasnic a kvasinky v těstě mají lepší rozjezd. Těsto… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více