Recenze pražských minipivovarů: Brutálně pálivý Prosecký masakr od Beznosky je pivo pro otrlé
18. 5. 2022 Vaření
Beznoska je prvním z vybraných pražských minipivovarů, které se redakce Toprecepty.cz s naší recenzentkou Eliškou rozhodla otestovat. Vaří tu "vražedně" pálivé pivo z chilli papriček, které patří mezi nejpálivější na světě, v názvech piv tu nešetří kreativitou a ceny jsou na dnešní dobu vcelku příznivé. Naše tour po vybraných pražských minipivovarech právě začíná…
Pivní holka
Recenzí vybraných pražských minipivovarů se ujala naše redakční recenzentka Eliška, pro kterou je pivo více než jen příjemným zpestřením života. Často ji uvidíte za pípou na hudebních festivalech nebo ve vybraných pražských barech a hospodách. Piva už roky hodnotí i na svém Instagramu.
Beznoska: Jak to vypadá uvnitř
Naši pouť po vybraných pražských minipivovarech jsme začali u Beznosky na Krocínce v Praze 9. Nachází se pár minut volnou chůzí od stanice metra Prosek. Minipivovar upoutá na první pohled velkou zahrádkou, která přímo zve k posezení u piva, a krásným rybníčkem opodál. V budově pivovaru se přitom původně nacházela školička. Dřívější tělocvična je nyní předělána na pěkný soukromý salonek s vlastním sociálním zařízením.
Mohlo by vás zajímat
Pivní nabídka minipivovaru
Na osmi kohoutech mají nabídku jak základního ležáku, tak i speciálů. Jsou jedni z mála minipivovarů u nás, kde se pokoušejí i o vlastní nealkoholické pivo. První pokus úplně tak nevyšel, ale vzniklo z toho moc dobré a skvěle pitelné pivo nízkoalkoholické (alkohol 0,54 % obj.) nazvané příhodně BezOpice.
Majitelé se tu navíc dokážou pořádně vyřádit v kreativních názvech sezónních piv, namátkou jsme z dříve vařené produkce vybrali spodně kvašený světlý ležák typu India Pale Lager nazvaný Český KrIPL, svrchně kvašené světlé plné pivo RoztoMilouš nebo pivo Vakcína, 3. dávka. Ta vás podle sládků sice před covidem neochrání, ale náladu prý zvedne stoprocentně.
Pivo si můžete u Beznosky dopřát v klasickém "půllitru", na který jsou Češi zvyklí, nebo ve třetince. Cena 0,5 l piva nepřesahuje 60 Kč, což je v této době velice přijatelné.
U Beznosky jsme ochutnali
Světlá dvanáctka Beznoska je klasický ležák, který je ve stálé nabídce minipivovaru. Vaří ho ze dvou druhů sladů: plzeňského a mnichovského. Je trochu nasládlý, a to je přesně ta věc, která ženám na pivech chutná.
Chilli ejlová jedenáctka nazvaná Prosecký masakr je svrchně kvašené světlé plné pivo, do kterého bylo přidáno sto chilli papriček a nově i několik kousků hybridní papričky Carolina Reaper. A je to docela síla, ostatně "karolínský smrťák" byl v 2013 zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako nejpálivější paprička na světě, dnes mu patří třetí pozice. V chuti nápoje jsou chilli papričky cítit až tak moc, že se ztratí chuť piva. Je to tedy pití spíše pro vyznavače extrémních sportů než pro obyčejného smrtelníka, ale znáte to – ochutnat se má vše.
LemPL, desítkový IPL s chmely Eris a Ceres, nebo Hospodský kecy (dvanáctka IPL) patří k nejnovějším typům piva India Pale Lager. Je to kombinace dvou pivních stylů – to nejlepší z ležáku okořeněné pořádnou dávkou chmele jako u ejlů. Výsledkem je chuťově netradiční ležák s vyšší hořkostí a specifickým chmelovým aroma.
Nabídka předkrmů a jídel
Minipivovar Beznoska kromě různých druhů piv nabízí i rozmanité předkrmy a jídla. Můžete si zde například dát zvěřinu (guláš s bramboráčky za 215 Kč), burger z hovězího bio Angus (243 Kč) nebo třeba mexickou vepřovou směs (205 Kč), kterou jsem vybrala já a moc jsem si pochutnala.
Celkové hodnocení
Pivovar Beznoska bych rozhodně doporučila, každý si tu najde to své. Ať je to posezení na zahrádce s pivem, či výborný oběd uvnitř. Obsluha sice během naší návštěvy trochu vázla, ale plně si to vynahrazovala svým příjemným vystupováním.
Recenzentka Eliška
Pro Elišku Lenkovou je pivo nejen příjemným zpestřením života, ale občas i prací. Vypomáhá za pípou na pivních festivalech nebo ve vybraných pražských barech a restauracích, hodnocení piv se navíc věnuje i na svém Instagramu. Dále miluje knihy, metalovou muziku, chilli a pálivá jídla. Žije s přítelem, kocourem a fenkou, takže se nikdy nenudí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sasko na talíři: Ochutnali jste někdy lipské skřivánky nebo drážďanský tvarohový koláč? Máme recept!
Německou spolkovou zemi Sasko si s… Číst více
Peče celá země se vrací: Porotce Josef Maršálek nám prozradil, co soukromě radil soutěžícím
Kdo je nejlepším amatérským pekařem v Česku? To… Číst více
Redakce v akci: Pekli jsme jahodové indiánky pod vedením Josefa Maršálka. Máme recept a víme, jak správně připravit krém
Už za pár dní začne další série oblíbeného pořadu… Číst více
Peče celá země: Jak na fantastickou bublaninu podle Josefa Maršálka? Chce to dost ovoce a správné těsto!
Fenomén všech kulinárních soutěží, pořad Peče… Číst více
Cukrář Josef Maršálek: Kostka ve skluzu už nefrčí, trendem jsou koláče a babiččiny buchty
Víte, proč Josef Maršálek, porotce pořadu Peče… Číst více
Peče celá země: Cukrář Josef Maršálek nám prozradil, jak na labutě z odpalovaného těsta
Pokud sledujete pořad Peče celá země, pak jste… Číst více
Peče celá země: Jak na obrácený jablečný koláč tarte tatin? Podle Josefa Maršálka jsou důležité tyhle tři kroky
Také jste dnes sledovali pořad Peče celá země a… Číst více
Peče celá země: Jak na ty nejlepší domácí čokoládové tyčinky? Těchto 5 kroků zaručí dokonalý výsledek
Pořad Peče celá země se pomalu blíží do finále. V… Číst více
Josef Maršálek: Že vyhrála Martina je úžasné. Holka z Přerova si vyhrnula rukávy a dokázala to!
Soutěž Peče celá země zná svoji vítězku. Zeptali… Číst více
Dá se nahradit nebo ubrat drahý cukr při pečení? Cukrář Josef Maršálek má řešení, které může využít každý
Bábovka na neděli, cukroví na Vánoce nebo zákusky… Číst více