Obohaťte svůj letní jídelníček o nový salát: Ten lyonský výborně zasytí díky třem ingrediencím
19. 5. 2022 Vaření
Francii vděčíme za mnoho gastronomických specialit, jednou z těch trochu méně známých je lyonský salát. Tato lahodná pochoutka uspokojí větší hladovce a zachutná i odpůrcům zeleniny. Listy salátu v něm totiž báječně doplňuje pošírované vejce a dokřupava osmažená slanina.
Na lyonský salát patří ztracené vejce
Lyonský salát je dokonalou kombinací nahořklých listů salátu, křupavé slaniny, vajíčka, které se rozteče, jen co do něj zabodnete vidličku, a teplé nakyslé zálivky. Pokud jej navíc posypete ještě osmaženými chlebovými krutonky, můžete jej klidně považovat za plnohodnotnou večeři.
Mohlo by vás zajímat
Salát francouzských bister
Jak již jeho název napovídá, tento salát se zrodil zřejmě ve francouzském městě Lyon. Je typickým reprezentantem lyonské kuchyně, která má své kořeny v 16. století, kdy francouzská královna Kateřina Medicejská nakázala svým kuchařům, aby vařili ze surovin pocházejících z různých koutů Francie. Ve Francii salát najdete na jídelníčku mnoha bister a restaurací. Typický je hlavně pro malé restaurace zvané bouchons, které se specializují na tzv. comfort food. Tak se nazývají populární a obvykle nepříliš drahá jídla, která většina lidí zbožňuje a mívá na ně až nostalgické vzpomínky.
Mohlo by vás zajímat
Hořká chuť salátových lístků
Hlavní složkou tohoto oblíbeného francouzského salátu jsou listy salátu frisée, kudrnatého salátu, který se vyznačuje nahořklou chutí. Místo něj lze ovšem použít i jiný salát výrazné chuti, jako je třeba čekanka, radicchio nebo klidně i listy pampelišek. Právě hořká chuť těchto lístků se výborně snoubí s rozteklým vajíčkem a oškvařenou slaninou.
Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete hledat frisée se žlutým až světle zeleným středem. Slaninu raději kupujte v celku, aby se dala nakrájet na menší špalíčky. Téměř k dokonalosti pak salát dovádí zálivka z červeného octa a šalotek, která se na salát nalévá ještě teplá.
Jak uvařit pošírované vejce do salátu
Vzhledem k mála ingrediencím patří salát k jednodušším, jediným úskalím může být příprava ztraceného neboli pošírovaného vejce. Toto vajíčko se vaří rozklepnuté v horké vodě, přičemž v ideální výsledné podobě by mělo mít krásný hladký a pravidelný tvar, který se nebude nějak trhat nebo třepit. Žloutek by v něm měl být vlastně zabalený do bílku a když pak vajíčko rozkrojíte, krásně z něj vyteče ještě tekutý žloutek, který ještě vylepší chuť zálivky. Vejce proto na salát používejte co nejčerstvější.
V případě, že si na tradiční vaření pošírovaného vejce ve vodním víru netroufnete, můžete to zkusit s pomocí fólie. Připravte si malou misku, vyložte ji potravinářskou fólií a vyklepněte do ní vejce tak, aby se žloutek neporušil. Fólii pevně zavažte provázkem. Důležité je, aby tam nezůstal vzduch. Zavázané vejce vložte do hrnce s vroucí vodou a vařte 5 minut. Poté rozvažte fólii a můžete servírovat.
Mohlo by vás zajímat
Recept na pravý lyonský salát
A jak připravíte samotný lyonský salát? Budete potřebovat: 1 malou hlávku salátu frisée, 60 g brioškového chleba nebo světlé francouzské bagety, 115 g slaniny, 1 malou šalotku nakrájenou na kostičky, 1 lžíci extra panenského olivového oleje, 1 lžíci červeného vinného octa, 1/2 lžičky dijonské hořčici, sůl (podle chuti), čerstvě mletý pepř (podle chuti) a 1 vejce.
Postup: Nejprve předehřejte troubu na 150 °C. Salát frisée nakrájejte, omyjte a osušte. Briošku či bagetu nakrájejte na kostičky. Pečte, dokud nezhnědne a nebude téměř křupavá, asi 7 až 10 minut. Po opečení dejte krutonky stranou, aby vychladly. Slaninu nakrájejte na velké špalíčky o tloušťce přibližně 1,5 cm. Na pánvi smažte slaninu, dokud nezezlátne a tuk se z ní nevyškvaří, trvá to asi 7 až 9 minut. Vyjměte slaninu a nechte ji okapat na papírové utěrce, jednu lžíci vyškvařeného tuku si odložte stranou.
Do pánve se zbývajícím tukem přidejte na kostičky nakrájenou šalotku a na mírném ohni ji restujte do změknutí asi 2 až 3 minuty. Odstavte z ohně. Do malé sklenice nebo láhve s víčkem přidejte olej, ocet a hořčici. Přidejte osmaženou šalotku. Uzavřete sklenici a třepejte asi 30 až 60 sekund, dokud se emulze nespojí. Podle chuti osolte a opepřete. Do malého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte velkou špetku soli. Snižte teplotu. Vejce opatrně rozklepněte do malé misky. Dřevěnou lžící promíchejte vroucí vodu, aby se vytvořil malý vír, a pak vejce opatrně vyklopte doprostřed. Vejce vařte 3 minuty. Zatímco se vejce pošíruje, promíchejte frisée se zálivkou, slaninou a vypečeným tukem. Salát nakonec na talíři posypejte krutony z briošky či bagety a položte na něj vejce. Dosolte a opepřete podle chuti.
Zdroje informací:
Tasteatlas.com
Cooking.nytimes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více