Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obohaťte svůj letní jídelníček o nový salát: Ten lyonský výborně zasytí díky třem ingrediencím
Zdroj: Wikimedia Commons, By Romainbehar - Own work, CC0

Francii vděčíme za mnoho gastronomických specialit, jednou z těch trochu méně známých je lyonský salát. Tato lahodná pochoutka uspokojí větší hladovce a zachutná i odpůrcům zeleniny. Listy salátu v něm totiž báječně doplňuje pošírované vejce a dokřupava osmažená slanina.

Na lyonský salát patří ztracené vejce

Lyonský salát je dokonalou kombinací nahořklých listů salátu, křupavé slaniny, vajíčka, které se rozteče, jen co do něj zabodnete vidličku, a teplé nakyslé zálivky. Pokud jej navíc posypete ještě osmaženými chlebovými krutonky, můžete jej klidně považovat za plnohodnotnou večeři.

Salát francouzských bister

Jak již jeho název napovídá, tento salát se zrodil zřejmě ve francouzském městě Lyon. Je typickým reprezentantem lyonské kuchyně, která má své kořeny v 16. století, kdy francouzská královna Kateřina Medicejská nakázala svým kuchařům, aby vařili ze surovin pocházejících z různých koutů Francie. Ve Francii salát najdete na jídelníčku mnoha bister a restaurací. Typický je hlavně pro malé restaurace zvané bouchons, které se specializují na tzv. comfort food. Tak se nazývají populární a obvykle nepříliš drahá jídla, která většina lidí zbožňuje a mívá na ně až nostalgické vzpomínky.

Hořká chuť salátových lístků

Hlavní složkou tohoto oblíbeného francouzského salátu jsou listy salátu frisée, kudrnatého salátu, který se vyznačuje nahořklou chutí. Místo něj lze ovšem použít i jiný salát výrazné chuti, jako je třeba čekanka, radicchio nebo klidně i listy pampelišek. Právě hořká chuť těchto lístků se výborně snoubí s rozteklým vajíčkem a oškvařenou slaninou.

Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete hledat frisée se žlutým až světle zeleným středem. Slaninu raději kupujte v celku, aby se dala nakrájet na menší špalíčky. Téměř k dokonalosti pak salát dovádí zálivka z červeného octa a šalotek, která se na salát nalévá ještě teplá.

Jak uvařit pošírované vejce do salátu

Vzhledem k mála ingrediencím patří salát k jednodušším, jediným úskalím může být příprava ztraceného neboli pošírovaného vejce. Toto vajíčko se vaří rozklepnuté v horké vodě, přičemž v ideální výsledné podobě by mělo mít krásný hladký a pravidelný tvar, který se nebude nějak trhat nebo třepit. Žloutek by v něm měl být vlastně zabalený do bílku a když pak vajíčko rozkrojíte, krásně z něj vyteče ještě tekutý žloutek, který ještě vylepší chuť zálivky. Vejce proto na salát používejte co nejčerstvější.

V případě, že si na tradiční vaření pošírovaného vejce ve vodním víru netroufnete, můžete to zkusit s pomocí fólie. Připravte si malou misku, vyložte ji potravinářskou fólií a vyklepněte do ní vejce tak, aby se žloutek neporušil. Fólii pevně zavažte provázkem. Důležité je, aby tam nezůstal vzduch. Zavázané vejce vložte do hrnce s vroucí vodou a vařte 5 minut. Poté rozvažte fólii a můžete servírovat.

Recept na pravý lyonský salát

A jak připravíte samotný lyonský salát? Budete potřebovat: 1 malou hlávku salátu frisée, 60 g brioškového chleba nebo světlé francouzské bagety, 115 g slaniny, 1 malou šalotku nakrájenou na kostičky, 1 lžíci extra panenského olivového oleje, 1 lžíci červeného vinného octa, 1/2 lžičky dijonské hořčici, sůl (podle chuti), čerstvě mletý pepř (podle chuti) a 1 vejce.

Postup: Nejprve předehřejte troubu na 150 °C. Salát frisée nakrájejte, omyjte a osušte. Briošku či bagetu nakrájejte na kostičky. Pečte, dokud nezhnědne a nebude téměř křupavá, asi 7 až 10 minut. Po opečení dejte krutonky stranou, aby vychladly. Slaninu nakrájejte na velké špalíčky o tloušťce přibližně 1,5 cm. Na pánvi smažte slaninu, dokud nezezlátne a tuk se z ní nevyškvaří, trvá to asi 7 až 9 minut. Vyjměte slaninu a nechte ji okapat na papírové utěrce, jednu lžíci vyškvařeného tuku si odložte stranou.

Do pánve se zbývajícím tukem přidejte na kostičky nakrájenou šalotku a na mírném ohni ji restujte do změknutí asi 2 až 3 minuty. Odstavte z ohně. Do malé sklenice nebo láhve s víčkem přidejte olej, ocet a hořčici. Přidejte osmaženou šalotku. Uzavřete sklenici a třepejte asi 30 až 60 sekund, dokud se emulze nespojí. Podle chuti osolte a opepřete. Do malého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte velkou špetku soli. Snižte teplotu. Vejce opatrně rozklepněte do malé misky. Dřevěnou lžící promíchejte vroucí vodu, aby se vytvořil malý vír, a pak vejce opatrně vyklopte doprostřed. Vejce vařte 3 minuty. Zatímco se vejce pošíruje, promíchejte frisée se zálivkou, slaninou a vypečeným tukem. Salát nakonec na talíři posypejte krutony z briošky či bagety a položte na něj vejce. Dosolte a opepřete podle chuti.

Zdroje informací:
Tasteatlas.com
Cooking.nytimes.com

Recepty k tomuto článku