Langoše podle Martiny: Zkuste je s vepřovou panenkou jako vítězka pořadu Peče celá země
7. 7. 2022 Vaření
Sympatická a stále usměvavá vítězka pořadu Peče celá země Martina Kynstlerová nedávno pokřtila svou kuchařku Sladce, slaně, boubelatě. Ano Martina sice v soutěži nejvíce bodovala sladkým pečením, ale ve své knížce ukazuje, že umí i slané věci. Zkuste třeba její vytuněné langoše.
Občerstvení cestovalo vlakem
Martina je svá, a tak na křest své knihy sama připravila občerstvení. Hosté, mezi kterými nechyběli ani porotci ze soutěže Josef Maršálek a Míša Landová, si mohli pochutnat na slaninových trubičkách s nivou, křupavých cibulových tyčkách, laskonkách s dvojitou náplní nebo třeba na koláči se sušenými meruňkami a pistáciemi. To vše a další Martina připravila doma za pomoci rodiny a do Prahy přivezla vlakem! Prostě, když si něco vezme do hlavy, vlak přes to nejede.
Mohlo by vás zajímat
Martina se po skončení soutěže pořádně rozjela, kromě kuchařky připravuje ve spolupráci s Gurmet academy na podzim kurzy pečení, ve kterých se frekventanti naučí upéct sladké i slané dobroty z její kuchařky Sladce, slaně, boubelatě. A my pro dnes máme už druhou ochutnávku z knížky, tentokrát slanou. Minule jste si podle Martiny mohli upéct bublaninu paní D., dnes to budou langoše jako od Maďara!
Langoše s vepřovým a nivou
Langoše s vepřovou panenkou si můžete dát jako skvělou letní večeři, ale klidně se dají připravit i na piknik s přáteli. Jako sladkou variantu občerstvení můžete hostům předložit již výše zmíněnou bublaninu podle paní D.
Na těsto na langoše budete potřebovat: 300 g hladké mouky + na podsypání, 175 ml vlažného mléka, 18 g droždí, 30 g změklého másla, 8 g soli, 1 vejce, 1 kávovou lžičku cukru krystal a cca 1 litr řepkového oleje na smažení
Na náplň: olej, 900 g vepřové panenky, sůl, pepř, 1 polévkovou lžíci kremžské hořčice a 150 g nivy
Na dohotovení: česnek dle chuti, olej, sůl, tatarská omáčka
Doporučené pomůcky: váha, kuchyňský robot (hnětač), utěrka, pánev, vařečka, miska, stěrka,, zaoblená cukrářská karta, papírové utěrky, mašlovačka
Jak na to? Všechny suroviny na těsto dáme do mísy robotu a vymícháme hladké těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme cca 60 minut kynout na teplém místě.
Mezitím si připravíme náplň. Na pánvi rozpálíme olej. Panenku nakrájíme na tenké nudličky, zprudka orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme hořčici. Odstavíme, zakryjeme a necháme na teplém místě.
Na potření langošů si utřeme v misce česnek s olejem a špetkou soli.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na cca 6 částí (dle požadované velikosti langošů). Každý díl zformujeme do koule a prsty roztáhneme na placičku. V hrnci rozpálíme olej. Těsto ještě jednou protáhneme do požadovaného tvaru a vložíme do rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran dozlatova.
Hotové langoše položíme na papírové utěrky a necháme odsát přebytečný tuk.
Na talíři každý langoš potřeme česnekovou pastou, přidáme orestovanou panenku i rozdrobenou nivu a podle chuti doplníme tatarskou omáčkou.
Niva všude, kam se podíváte
Svou láskou k tomuto sýru je Martina proslulá. V soutěži Peče celá země šokovala porotce, když v díle, kde se smažily koblihy, jako jediná zvolila koblihu slanou, plněnou nivou. Právě tuhle originalitu ale nakonec Josef Maršálek s Míšou Landovou oceňovali. Pokud vás zajímají Martininy recepty, tak vězte, že tento není zdaleka poslední, který na našich stránkách uvádíme. Máte se ještě na co těšit!
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Slavíme MDŽ: Recepty, které muži hravě zvládnou a potěší jimi své drahé polovičky
Už od roku 1908 patří 8. březen ženám a ocenění a… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
Lotus sušenky jsou skvělým základem moučníků. Poradíme, jak z nich připravit rychlý sušenkový řez
Lotus sušenky si získaly velkou oblibu. Protože jsou trvanlivé, vyplatí se nakoupit několik balení do zásoby, když jsou zrovna v akci. Navíc je pak… Číst více
7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické… Číst více
Jahody patří k létu a nepečené dezerty k jahodám. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty
Není potřeba nic složitého vymýšlet, stačí sáhnout po osvědčených receptech a přesně takové jsme pro vás vybrali. Všechny vybrané recepty obsahují… Číst více
Báječné recepty z tvarohu: Můžeme ho použít do dezertů i do pomazánek
Tvaroh je velmi lehce stravitelný a báječně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vybírat můžeme z několika variant - od nízkotučných až po plnotučné… Číst více
Jak připravit jahody se šlehačkou? Legendární dezert báječně osvěží
Sezóna jahod je v plném proudu - připravit s nimi můžeme velké množství více či méně pracných dezertů, a přesto, že jsou jahody se šlehačkou velmi… Číst více
16 receptů na nepečené dezerty: Tyto úžasné dobroty s úspěchem připraví i nezkušení
"Tvoření" nepečených dezertů je vlastně zábavné, stačí si dopředu připravit několik surovin a pak už jen mícháte, šleháte a vrstvíte. Na závěr ještě… Číst více
Lotus tiramisu do skleničky: Tato jednoduchá a rychlá dobrota vás naprosto okouzlí
Tiramisu je tradiční italský dezert, na jehož báječné chuti se podílí sýr mascarpone, cukrářské piškoty namáčené v kávě a likér Amaretto. To vše je… Číst více
Jak připravit Míša dezert? Ochutnejte rychlou verzi receptu do skleničky
Míša řezy jsou po generace velmi oblíbený dezert, lahodná chuť krému, který je doplněný korpusem a politý čokoládou, se doslova rozplývá na jazyku.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více