Grilování levou zadní: Jak poznat zralý meloun a jak z něj připravit skvělou grilovací omáčku
2. 8. 2022 Vaření
Meloun nejspíš obvykle jíte jen tak rozříznutý. Dá se s ním ale mnohem více kouzlit. Šťavnatý plod se dá využít i na grilování a lze z něj připravit i výborná grilovací omáčka.
Jak využít meloun při grilování
Zakousnout se do šťavnatého plátku melounu je požitek. Toto ovoce ale můžete využít i při grilování. Ať už při grilování samotného melounu, nebo si z něj můžete připravit grilovací omáčku. Máme pro vás recept na sladkou pikantní omáčku, která vzbouří vaše smysly. Melounovou grilovací omáčku můžete využít jako marinádu, glazuru i na namáčení. A k jakému pokrmu se hodí? Báječnou kombinaci vytvoří spolu s pečenou zeleninou, ale i s grilovaným kuřetem, vepřovým masem a dokonce i s rybami.
Mohlo by vás zajímat
Jak zjistit, že je meloun zralý
Zralost melounu se pozná nejen podle poklepání. Při vybírání v obchodě zvolte meloun s velkou žlutou skvrnou, což napovídá, že měl čas dozrávat na slunci. Zbývající barva by měla být sytá, tmavě zelená, případně s pruhy. To, že je meloun lesklý, může naznačovat jeho nedozrálost, měl by mít matnou slupku.
Jak vyrobit melounovou šťávu
Nejprve odstraňte slupku. Rozkrojte meloun napůl a vydlabejte dužinu. Poté ji dejte do mixéru, pokud možno bez černých semínek. Máte-li meloun bezpeckový (obvykle se podává pod značkou Bouquet), máte o starost méně. Mixujte pár sekund a získáte šťávu z čerstvého melounu. Můžete ji přecedit, ale takhle je hezky hustá.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit melounovou grilovacví omáčku
Melounová šťáva se kombinuje s třtinovým cukrem. Pokud ho nemáte, můžete tento cukr nahradit 3 lžícemi medu. Když směs přidáte ke sójové omáčce, dijonské hořčici a balzamikovému octu, získáte velmi zajímavou omáčku. Mezi suroviny můžete přidat i červenou papriku, pokud máte rádi pikantnější pokrmy, zvolte pálivou. Dávkujte podle toho, jak pálivá chuť vám vyhovuje.
Na melounovou grilovací omáčku budete potřebovat 1/2 hrnku melounové sťávy, 1/2 hrnku balzamikového octa, 1/4 hrnku třtinového cukru, 1/4 hrnku sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 prolisované stroužky česneku a 2 lžičky červené papriky. Vše dobře promíchejte. Dejte suroviny na vyšší pánvičku a za občasného míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne a nezredukuje se. Nechte vystydnout.
Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

Jak použít melounovou grilovací omáčku
Připravte si i jednotlivé kousky masa, případně zeleniny a vložte je do misky. Maso zvlášť, zeleninu zvlášť. Podle potřeby zalijte potraviny na grilování omáčkou. Misku přikryjte a dejte ji do chladu na pár hodin. Skvělé je nechat potraviny marinovat přes noc. Když vám část omáčky zbude, budete ji moci využít na pozdější namáčení nebo podlévání.
Zdroje informací:
https://www.thespruceeats.com
https://manmeetsoven.com
https://homemadehooplah.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více