Bezinková marmeláda podle babiččina receptu voní kořením a v zimě vám zlepší náladu. Takhle snadno se dělá
1. 9. 2022 Vaření
Právě dozrávají plody černého bezu. Bezinky jsou velmi šťavnaté, nedají se jíst zasyrova, zato zpracované jsou vynikající. Připravte si marmeládu, zjistěte, jak na ni.
Kdy sbírat bezinky
Bezinky dozrávají většinou od konce srpna do září, ve vyšších polohách někdy až do října. Plody jsou šťavnaté a jejich barva má výrazný černo-fialový odstín. Vypadají jako něco mezi borůvkami, rybízem a arónií. Keře rostou v okolí lesů a cest, i na venkovských zahradách. Sice mají skvělou chuť, ale můžete je konzumovat pouze tepelně upravené. To příprava marmelády naprosto splňuje.
Jak sklidit bezinky
Bezinky nejlépe sbírejte pár dnů po dešti. Ale dejte pozor, protože rády plesnivějí. Už jsme uvedli barvu šťávy, takže si na sběr raději vemte staré oblečení a počítejte s barevnými skvrnami. Na ruce nejlépe rukavice. Bezinky sbírejte do košíku – v pytlíku by se pomačkaly. Stačí vzít do ruky plodenství a pomocí nůžek ho odstřihněte. S bezinkami je delikátní práce, protože jsou jemné. Bezinky opláchněte, nechte okapat, a potom otrhejte jednotlivé kuličky. Pracujte v rukavicích za pomocí vidličky. S ní lépe odtrhnete jednotlivé plody. Vybírat byste měli hlavně zralé bobule, ty nezralé mají více pektinu, což přispívá k želírování. Pár jich tam proto nechte
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit bezinkovou marmeládu
Na přípravu této marmelády podle receptu našich babiček budete potřebovat 500 g bezinek, 400 g želírovacího cukru a 1 lžíci citronové šťávy. Pokud byste chtěli voňavější aroma, nechte v hrnci spolu s bezinkami povařit skořici, hřebíček nebo pomeranč. Nezapomeňte je po dokončení děravou lžící vyndat.
Bezinky dejte do hrnce se silným dnem a jemně je rozdrťte šťouchadlem na brambory. Hezky pustí šťávu. Přidejte k nim cukr a citronovou šťávu. Vařte na mírném ohni asi 20 minut a průběžně míchejte. Sbírejte přitom veškerou nečistotu, která se dostane na povrch. Správnou konzistenci marmelády poznáte tak, že na malý vychlazený talířek kápnete lžíci džemu. Když s talířkem pohnete, měl by se džem velmi líně převalovat, ale nikoli rychle téct. V takovém případě je hotový. Jinak je potřeba s vařením pokračovat a další test udělat znovu za 5-10 minut.
Hotovou marmeládu nalijte do dokonale čistých, předem vyvařených a vysušených, sklenic a sklenici uzavřete. Nezapomeňte na štítek s názvem, měsícem a rokem. Marmeláda by měla v chladu a v temnu vydržet rok. Po otevření ji nechte v lednici.
Výbornou obměnou je také bezinková marmeláda s jablky, kdy spolu s voňavým kořením (skořice, hřebíček) vytvoří krásnou vánoční pochoutku. Takže si můžete připravit adventní nebo vánoční dárek už teď. Na půl kg bezinek budete potřebovat půl kg oloupaných a nastrouhaných jablek. Dáte je vařit do hrnce, přidáte 250 g želírovacího cukru, koření a šťávu z půlky citronu. Dál připravujete jako výše uvedený recept.
Zdroje informací:
https://www.simplyrecipes.com
https://www.greatbritishchefs.com
https://www.bylinkyprovsechny.cz
Náš tip: Využijte tuto dobrotu a připravte si francouzský koláč s jablky a marmeládou podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak dlouho vydrží maggi z libečku? Trvanlivost přírodního maggi vás jistě překvapí
Libeček bývá také často obsažen v bylinných čajových směsích, kde se využívá jeho močopudných vlastností či pozitivního vlivu na trávení. Protože je… Číst více
Jak se dělá maggi z libečku? Jednoduchý postup vám vysvětlíme krok za krokem
Není nic snazšího, než si udělat zásoby. Listy libečku snadno usušíme nebo zamrazíme a tak je budeme mít k dispozici vždy, když budou potřeba. Můžeme… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává… Číst více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Iva Trhoňová je známá autorka kuchařek a… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Vyzkoušejte jednoduché a výborné dochucovadlo
Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha… Číst více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté… Číst více
Dagmar Pecková se podělila o recept na skvělého králíka a říká: Na sociálních sítích baví lidi víc můj „žvanec“, než má tvorba
Dagmar Pecková patří mezi naše nejvýznamnější… Číst více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a… Číst více
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen… Číst více
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více