Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské Vánoce: Karel III. s rodinou si k večeři dají mořské plody, ale pochutnají si i na bramborové kaši ze zbytků
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commnons/ The White House from Washington, DC, Public Domain , a Toprecepty.cz, Colombo65

Rok co rok se britská královská rodina na vánoční svátky sjíždí do Sandrighamu a letošní rok nebude výjimkou. Poprvé stráví Vánoce bez královny Alžběty II. Neměnná tradice však bude pokračovat pod taktovkou krále Karla III.

Každý rok stejný jídelníček

Pro Brity je tím hlavním svátkem vánočním 25. prosinec. Ráno se rozdávají dárky a teprve pak se připravuje slavnostní oběd. A stejně je tomu i v britské královské rodině. A jídelníček je každý rok naprosto stejný.

Den začíná vydatnou snídaní, která zahrnuje vejce, slaninu a klobásy. Pak se členové královské rodiny odeberou do kostela na vánoční mši. Po návratu následuje slavnostní oběd. A co se servíruje? Jako předkrm salát s krevetami nebo humrem, následuje pečený krocan s přílohami – pastinák, mrkev, růžičková kapusta. Chybět nesmí vánoční pudink s brandy.

V 15 hodin vysílá britská televize vánoční projev panovníka – i tady bude mít Karel III. premiéru. Po něm se podává odpolední čaj, a to jen s malým občerstvením, většinou s ovocným koláčem.

Bohatý večerní bufet

A to je jen zahřívací kolo před královskou vánoční večeří – ta se podává formou bohatého bufetu. Těsně předtím, než se začne servírovat, přijde do jídelny vrchní kuchař, aby nakrájel pečené maso. Královna vždy poté nabídla sklenku whisky, kterou si vypil s královskou rodinou. Očekává se, že i tato tradice bude pokračovat.

A co může královská rodina ochutnat na vánočním bufetu? Samozřejmě různé druhy pečeného masa, nejčastěji pečená hovězí žebra, krocana nebo šunku.

Chybět nesmějí mořské plody a pomazánka z nakrájených, ochucených a uvařených krevet podávaná na topinkách. Královská rodina má ráda hovězí burgundské, které se někdy připravuje i ze zvěřiny. Tomu dávala přednost i zesnulá královna Alžběta II.

Příloha ze zbytků

K masu je připravena dušená zelenina (mrkev, hrášek, pastinák), sekaná růžičková kapusta s cibulí a slaninou a bubble and squeak. Jde o trochu zvláštní název pro pokrm, který se většinou skládá z bramborové kaše a zbytků zeleniny z nedělního oběda, a proto je oblíbený jako pondělní oběd nebo večeře. Někdy může obsahovat trochu slaniny nebo zbytky masa z předchozího dne a doplňuje ho sázené vejce.

Bubble and squeak  je také vhodnou přílohou k masité večeři. Pro tento recept neexistují žádná pevná pravidla kromě bramborové kaše – ta je „lepidlem“, které drží pokrm pohromadě. Bubble and squeak je skvělým způsobem, jak zužitkovat vše, co zbylo od večeře, a proměnit to v něco chutného.

Jestli kuchaři britské královské rodiny připravují tento pokrm ze zbytků, to nevíme. Bubble and squeak je ale pevnou položkou na seznamu vánočního jídelníčku.

Bubble and squeak

Pokud byste chtěli tuto klasiku britské kuchyně připravit doma, budete potřebovat:

  • 6 lžic nesoleného másla nebo rostlinného oleje
  • ½  šálku nadrobno nakrájené cibule
  • 2 šálky zbylé bramborové kaše
  • 1 šálek zbytků zeleniny (zelí, kapusta, hrášek, vařená brukev, vařená mrkev, vařená růžičková kapusta), nadrobno nakrájené
  • Slanina nebo zbytky pečeně či šunky, nakrájené na kousky, nepovinně
  • sůl, podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

A jak tuhle omeletu přípravit? Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středním ohni a dbejte na to, aby nezhnědlo. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a jemně ji smažte asi 3 minuty nebo dokud není měkká a průsvitná.

Mírně zvyšte teplotu a přidejte bramborovou kaši a všechny nakrájené zbytky zeleniny. V případě potřeby přidejte nakrájené maso. Smažte nejméně 10 minut a průběžně vše obracejte na rozpuštěném másle, aby se brambory a zelenina důkladně prohřály. Cílem je, aby zhnědnly (ale nepřipálily se) vnější okraje zeleniny.

Když je směs prohřátá, přitlačte směs lopatkou na dno pánve a nechte ji ještě 1 minutu opékat. Obraťte a opakujte. Dochuťte solí a pepřem.

Zdroje informací:

marieclaire.co.uk

rd.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více