Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kočičí štajryš
Zdroj: Toprecepty, recepty73

Bramborová kaše s kroupami a kysaným zelím – tento vydatný staročeský pokrm dodá pořádnou dávku energie a zdraví. Na Plzeňsku je známý pod zvláštním názvem kočičí štajryš a podává se s dozlatova osmaženou cibulkou a slaninou či vepřovými škvarky.

Kde vzal kočičí štajryš svůj název?

Možná už jste slyšeli o jiném krajovém pokrmu – kočičím tanci (nebo také kočičí svatbě), který je typický pro starodávnou jihočeskou kuchyni. Jedná se o kroupy s čočkou ovoněné česnekem, slaninou a majoránkou. Slovo štajryš také označuje lidový tanec a pokrm ze západních Čech se kočičímu tanci vzdáleně podobá. Místo čočky se však do něj přidává kysané zelí a brambory rozmačkané na kaši. Obě verze si zaslouží pozornost díky skvělé chuti, bohaté porci prospěšných látek, předávání zkušeností našich předků i minimálním nákladům na použité suroviny.

Výběr surovin na staročeskou pochoutku

K hlavním ingrediencím na kočičí štajryš patří kroupy, zelí a jednoduchá bramborová kaše.

Kroupy

Kroupy vybírejte co nejmenší, které budou nejrychleji uvařené. Ideální je použít ječnou lámanku, která se také někdy prodává pod označením trhané krupky. Kroupy namočte na 30 minut do studené vody, propláchněte a v čerstvé osolené vodě povařte asi 15 minut doměkka.

Zelí

Do kočičího štajryše použijte zelí kysané, které propláchněte a poduste s trochou vody asi 5 minut, aby zůstalo křupavé. Zelí není třeba nijak dochucovat.

Brambory

Na kaši vyberte brambory typu C. Ty uvařte v osolené vodě s trochou kmínu doměkka a rozšťouchejte na kaši. K uvařeným bramborám můžete také přidat kousek másla.

Cibule a uzenina

Na sádle dokřupava osmažená cibule nesmí ve staročeském pokrmu chybět. Kočičí štajryš lze podávat jako bezmasé jídlo, výborně v něm ovšem chutnají kostičky opečené uzené slaniny, uzeného masa nebo škvarky. Použijete-li vyškvařenou slaninu, sádlo na opečení cibule už nebude třeba.

Recept na kočičí štajryš

Na 4 vydatné porce budete potřebovat 800 g brambor typu C, 1 hrnek ječné lámanky, 400 g bílého kysaného zelí, 1 velkou cibuli, 150 g uzené slaniny, sůl, celý kmín a majoránku. Jak na to?

Nejdéle bude trvat příprava krupek, které namočte na půl hodiny do studené vody, propláchněte a uvařte v osolené vodě asi 15 minut doměkka. Nakrájené brambory uvařte v osolené vodě s trochou kmínu asi 15 minut doměkka a rozmačkejte na kaši. Kysané zelí propláchněte a poduste asi 5 minut. Slaninu nakrájejte na kostičky, nechte ji na pánvi pustit tuk a opečte ji společně s nahrubo nakrájenou cibulí dozlatova. Smíchejte bramborovou kaši, kroupy, zelí, slaninu a cibuli a dochuťte solí a majoránkou.

Na kolik vyjde kočičí štajryš?

4 porce kočičího štajryše zahrnují: 800 g brambor - 15 Kč, 1 hrnek ječné lámanky – 9 Kč, 400 g kysaného zelí – 18 Kč, 1 cibuli – 3 Kč, 150 g uzené slaniny – 25 Kč, ochucovadla – 2 Kč, energie – 8 Kč = 80 Kč

Zdroje informací:

kosik.cz
albertdomuzdarma.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více