Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Alobal jako šikovný pomocník nebo hazard se zdravím? Do některých potravin se z něj mohou uvolňovat nebezpečné látky
Zdroj: Freepik, freepik

Používáte doma rádi na balení různých potravin nebo třeba na grilování alobal? I když je možná praktičtější než potravinářská fólie, v některých případech není úplně nejvhodnější. Při kontaktu s určitými potravinami totiž může dojít k nežádoucímu uvolňování hliníku, což má neblahý vliv na naše zdraví.

Alobal jako oblíbený obal na potraviny

Alobal je jedním z nejoblíbenějších kuchyňských pomocníků, který najdete snad v každé domácnosti. Používá se již pěknou řádku let. Slavná hliníková fólie se objevila již na počátku 20. století a za pár let vystřídala do té doby používaný staniol. V dobách, kdy nebyly ještě potravinářské fólie nebo igelitové sáčky, šlo o dokonalý vynález, do kterého se s oblibou balily různé druhy potravin nebo celé pokrmy. Vždyť řízky zabalené v alobalu byly nezbytnou výbavou každého výletníka nebo dovolenkáře. Velkou předností alobalu bylo a dodnes je, že dobře drží tvar, netrhá se, a navíc se dokáže výborně přizpůsobit tvaru předmětu, který se chystáte zabalit.

Kromě toho je neprůsvitný, neprodyšný a již v minulosti jej hospodyňky oceňovaly pro jeho schopnost nepropouštět na rozdíl od papíru mastnotu, takže se využíval nejen na balení, ale i na pečení. Potraviny po něm na rozdíl od  staniolu nepřejímaly žádnou pachuť. Navíc byl oceňován pro své izolační vlastnosti, díky nimž uchoval potraviny delší dobu teplé nebo naopak studené, což rovněž přišlo v dobách, kdy nebyly ještě různé termo krabičky, také vhod. Není divu, že alobal je oblíbený dodnes, a to nejen jako obalový materiál, ale i jako pomocník při grilování, kdy se do něj balí např. různé špízy nebo zelenina.

Alobal neboli hliníková fólie a jeho vliv na zdraví

Pokud máte alobal také v oblibě a dáváte mu přednost třeba před potravinářskou fólií, s níž se občas hůř pracuje, možná vás překvapí, že jeho použití není úplně bez rizik. Jak již oficiální označení alobalu, tedy hliníková fólie, napovídá, vyrábí se z hliníku (případně ze slitiny hliníku) upraveného do podoby tenkých plátů. Ten byl v minulosti považován za neškodný, posléze se však zjistilo, že může mít negativní vliv na lidské zdraví, hlavně na nervový systém.

Většina alobalů, které se u nás prodávají, jsou sice schválené jako zdravotně nezávadné, to ovšem platí jen za určitých okolností. V opačném případě se z nich může hliník uvolňovat, což nám při častém používání může škodit. Jde sice o minimální množství, ale vzhledem k tomu, že hliník přijímáme třeba i z různých potravin nebo z vody, je lepší jej tedy v ostatních případech eliminovat.

Které potraviny nebalit do alobalu?

A jaké potraviny by tedy měly co nejméně přijít do kontaktu s alobalem? K uvolňování hliníku dochází hlavně při vyšší teplotě a také při kontaktu s kyselými a slanými potravinami. To samozřejmě neznamená, že takové potraviny nelze vůbec do alobal zabalit. Větší problém nastává až při dlouhodobějším kontaktu, což je podle odborníku 12 a více hodin.

  • Ovoce nebo zeleninu je proto sice lepší balit raději do plastových krabiček nebo do potravinářské fólie, můžete je ale klidně i zabalit do alobalu, ovšem nejdéle na 4 hodiny. Takové potraviny je pak lepší uchovávat v chladu, neboť nižší teplota snižuje i uvolňování hliníku.  
  • Snažte se nebalit do alobalu hodně slané a zároveň kyselé potraviny. V tomto případě pak rovněž dochází ke zvýšenému uvolňování hliníku. Do alobalu hlavně nepatří hodně kyselé potraviny s pH 3,7 a nižším.
  • Jiný obal je tak lepší zvolit třeba u rajčat, kyselých okurek, citrusů, ananasu, jablek, kysaného zelí nebo nasolených mas, uzenin nebo sýrů. Pokud musíte alobal použít, je lepší sýry či uzeniny "zabalit" do pečiva
  • Do alobalu není vhodné balit ani houby, ředkvičky nebo špenát, neboť tyto potraviny hliník více absorbují.
  • Hliník se ve větším množství uvolňuje při vysoké teplotě (nad 220 stupňů Celsia), která vzniká třeba právě při grilování. Neměl by se proto používat všude tam, kde je v přímém kontaktu s jídlem. Klidně ovšem můžete alobalem přikrýt pekáč v troubě při pečení. V tom případě je riziko kontaminace potravin velmi nízké.

Zdroje informací: 
Healthline.com
Theconversation.com
Jimejinak.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více