Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Slavný moučník opilý Izidor voní ořechy a rumem a je tak dobrý, že jeden kousek obvykle nikomu nestačí
Zdroj: Toprecepty, Hella

Honí vás mlsná na něco opravdu sladkého, zkrátka moučník jako z cukrárny? Tak si upečete třeba Opilého Izidora. Přestože se v mnoha rodinách dělá jako cukroví, nejde o typický vánoční moučník, ale spíš o luxusní řezy se čtyřmi vrstvami plné ořechů, rumu a kakaa. 

Opilý Izidor nebo František?

Opilý Izidor patří k populárním moučníkům, který najdete ve vitrínách mnoha klasických cukráren, kde si obvykle hezky trůní po boku větrníků, věnečků, laskonek a punčáků. Obvykle má podobu řezů, na Vánoce se často dělá ve formě košíčků.

Přestože název tohoto moučníků zná snad každý, kdo si potrpí na sladké, nikdo u nás vlastně pořádně neví, proč se tak jmenuje, jen se prostě předává z jedné generace mlsalů na druhou. Na názvu se ostatně asi ani úplně netrvá, neboť dezert můžete najít i pod názvem Opilý František, případně Opilý františkán či kapucín. A vlastně ani nezáleží na opilé osobě, jisté však je, že hlava se vám po něm pravděpodobně bude motat také. 

Moučník, který vás opije

Možná vás překvapí, že dezert neexistuje jen u nás, ale připravuje se i v sousedním Rakousku a Německu. Údajně má  ale slovanské kořeny. Pojmenován je prý po jistém mnichovi, který se jmenoval Isidor, a je považován za vynálezce pravé ruské vodky.

Ten se zřejmě v 15. století seznámil v Itálii s postupem destilace. Po návratu do Moskvy byl zatčen a vězněn v klášteře v moskevském Kremlu. Tam údajně vymyslel recept a vyrobil první ruskou vodku z obilí. Vodkou pak opil stráže, a tak se mu podařilo uprchnout ze zajetí do Říma. Z vodky se sice v moučníku stal rum, nějaká spojitost tam ale zřejmě bude. 

Čtyři vrstvy Opilého Izidora

Opilý Izidor je opravdovým dezertem pro dospělé, které pár kapek alkoholu navíc nijak nerozhodí. Rumem se v něm rozhodně nešetří, dětem jej proto raději nenabízejte (nebo jim rum nahraďte třeba džemem naředěným čajem či citronovou šťávou) a pokud byste měli po jeho konzumaci řídit auto, raději chvíli počkejte.

Rum ovšem moučníku dodává tu správnou chuť, úžasně pak funguje ve spojení s kakaovým korpusem, dvěma vrstvami krému a čokoládovou polevou na povrchu. 

Jak je na první pohled vidět, Opilý Izidor nepatří k nejjednodušším moučníkům, o čemž svědčí už jen to, že se skládá dohromady ze čtyř vrstev. Úsilí vynaložené na jeho přípravu se ale rozhodně vyplatí.

Navíc dezert sám o sobě pracný není, spíš je náročný na čas, neboť se musí dělat samotné těsto, dvě náplně a navíc ještě poleva, trochu také testuje vaši trpělivost. Nejdelší na celé přípravě je totiž tuhnutí moučníku v lednici

Recept na řezy Opilý Izidor 

Pokud vás delší doba přípravy neodradila, určitě se do pečení Izidora pusťte. Opilý Izidor je ideálním moučníkem pro nedělní odpoledne, každou návštěvu jím určitě ohromíte. A jak tedy na něj? 

Budete potřebovat: 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 70 g hrubé mouky, 1 lžíci kakaa, 120 g mletých vlašských ořechů, 1 prášek do pečiva, rybízovou marmeládu. Na ořechovou náplň si připravte: 200 g mletých vlašských ořechů, 4 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 ml rumu. Na čokoládovou náplň potřebujete: 200 g krystalového cukru, 250 g másla, 4 vejce, 3 lžíce kakaa. Poleva: 100 g čokolády na vaření a 100 g ztuženého tuku. 

Postup: Máslo, cukr a žloutky ušlehejte do pěny, postupně přidejte mouku, kakao, ořechy a prášek do pečiva. Nakonec přimíchejte tuhý sníh ze 4 bílků. Plech nebo formu na pečení vymažte tukem, vysypejte hrubou moukou. Těsto na ně rozetřete a upečte.

Po vychladnutí je potřete rybízovou marmeládou. Na ořechovou náplň dobře promíchejte všechny ingredience a náplň odložte stranou. Vejce, cukr a kakao na kakaovou náplň ušlehejte nad párou do zhoustnutí a dejte vychladit. Pak přidejte po kouskách změklé máslo a ušleháme do hladka. Opět dejte vychladit.

Korpus poté potřete ořechovou náplní, čokoládovou náplní a nakonec přelijte polevou, kterou připravíte tak, že rozpustíte tuk společně s čokoládou a promícháte dohladka. Hotový moučník nechte 2-3 hodiny ztuhnout v lednici a podávejte nakrájený na řezy. Řezy krájejte nožem namáčeným ve vroucí vodě, aby čokoláda při krájení nepopraskala. 

Náš tip: Máte-li rádi moučníky s ořechy, můžete si upéct třeba i tyto ořechovo-kávové řezy podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Eatdrinkcooking.blogspot.com
Pokhlyobkin, W. W.: The history of vodka

Recepty k tomuto článku