„Paleo“ dieta v praxi: Neandrtálci lovili pravěké slony, maso opékali na ohni a jedli placky ze semen
19. 3. 2023 Historie a zajímavosti
Populární paleo dieta doporučuje odstranit z naší stravy moderní potraviny a vrátit se k tomu, jak se stravovali předchůdci člověka. Neandrtálci nepatří k přímým předkům člověka, přesto výzkumy prokázaly jejich stopu v DNA lidí.
Uměli udržovat oheň v jeskyních
Pryč je stereotyp, kdy neandrtálci se živí syrovými kořínky rostlin nebo okusují kýtu syrového zvířecího masa.
Představy, že tihle „nevlastní“ strýčci lidí lovili zvířata a konzumovali pouze tepelně nezpracované maso, neodpovídají pravdě. Byli to všežravci, kteří kromě masa konzumovali houby, oříšky, mech a kůru stromů. Naši vzdálení příbuzní byli sice lovci, ale v jeskyních dokázali udržovat oheň a péct placky.
Mohlo by vás zajímat
Staré vykopávky a nálezy překvapují
Odkud to víme? Analýzu zvířecích kostí starých 125 000 let provedli antropologové ve středním Německu. Zjistili, že neandrtálci lovili a poráželi obří pravěké slony a získávali obrovské množství masa, které mohlo nasytit mnoho lidí.
V jeskynním komplexu Shanidar v severním Iráku, kde prokazatelně žili neandrtálci před 70 000 lety, zase byly nalezeny zbytky zřejmě nejstaršího jídla na světě – placky ze semen plodů. Mikroskopická analýza starých potravinových zbytků vykopaných z ohniště této jeskyně potvrdila první skutečný náznak složitého vaření – a tím i určité kultury jídla – mezi neandrtálci.
To potvrdily i výzkumy v různých zemích Evropy. Protože neandrtálci pochopitelně neměli zubní kartáčky, zvápenatělý plak na jejich zubech ukázal, na čem si pochutnávali.
Maso na prvním místě
Maso bylo samozřejmě důležitou složkou jejich potravy. Jak ukazují německé vykopávky, neandrtálci lovili velké kusy zvířat, například již zmiňované pravěké slony. Řezné stopy na kostech těchto savců ukazují, že neandrtálci je poráželi a zpracovávali kvůli masu, tuku i mozku.
Značky na kostech naznačují, že neandertálci se snažili získat každý kousek využitelné potravy – dokonce i tukové polštářky na nohou zvířat. Archeologové na kostech nenašli mnoho stop po zubech, což naznačuje, že mrchožroutům typu dnešních hyen toho k jídlu mnoho nezbylo.
„Na ojedinělých obratlích se možná našlo trochu okusování, ale většina těchto pozůstatků byla tak čistá, že nebyla pro mrchožrouty atraktivní,“ říká podle smithsonianmag.com Lutz Kindler, archeolog z německého Muzea evoluce lidského chování pro časopisu New Scientist.
Promyšlený lov a uchování masa
Archeologové předpokládají, že pravěcí hominidé lovili slony, tato opravdu kolosální zvířata tak, že je zahnali do jam nebo bahnitých oblastí a pak je dorazili oštěpy. Cílem byli sloní samci, kteří se často potulovali sami.
Dřívější výzkumy naznačily, že neandertálci lovili i jiné savce, a to včetně jelenů a divokých koní.
Maso z jednoho slona by stačilo k nasycení 25 neandrtálců na 3 měsíce! Nálezy naznačují, že neandrtálci uměli maso skladovat a uchovávat, pravděpodobně uzením nebo sušením.
Na jídelníčku ale nebyla jen velká zvířata, někdy přišli na řadu i ptáci, většinou holubi.
Nejen masem živ je neandrtálec
Důležitou součástí jídelníčku byly různé divoce rostoucí rostliny, různé druhy ořechů, ale i kůra stromů nebo mech. Kuchaři či kuchařky z doby kamenné byli překvapivě vynalézaví, kombinovali řadu ingrediencí a používali různé techniky k přípravě a ochucení jídel. Již zmiňované na ohništi pečené placky obsahovaly rozdrcenou dužinu luštěnin, ořechů a travních semen spojených s vodou.
Není jasné, jestli by se dnešní vyznavači paleo diety s chutí zakousli právě do této placky. Nicméně je třeba našim nevlastním prastrýčkům a pratetičkám přiznat, že jejich způsob stravování byl vlastně docela zdravý.
Dostali jste chuť na maso? Možná právě teď je čas na dobrý TATARSKÝ BIFTEK –TATARÁK Z HOVĚZÍHO MASA.
Zdroje informací:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak úspěšně pěstovat řeřichu. Zahrádka za oknem je plná vitamínů
Řeřicha zahradní je maličká rostlinka, jejíž sílu i chuť oceníme především v zimě. Během letní sezóny je snadné zajít na zahradu pro plnou misku… Číst více
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Lednová zahrada: Co dělají zahrádkáři, když je venku zima
Jakmile se přehouply Vánoce, v supermarketech hned obsadily pozice vánočního zboží semínka a různé zahradní pomůcky. Hned máme pocit, že je potřeba… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat řeřichu. Nenáročná rostlina k rychlení za oknem, která se hodí do pomazánek
Jak vysévat řeřichu Malý plastový tácek, misku nebo talíř vysteleme buničitou vatou, kterou mírně navlhčíme. Místo vaty postačí tři obyčejné… Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více