Linecké ovocné košíčky podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové: Díky těmto radám se krém nesrazí a korpus bude krásně křehký
18. 4. 2023 Vaření
Připomínají sice francouzské tartaletky, ovocné košíčky s krémem a ovocem se ale u nás prodávaly již mnohem dřív, než se k nám francouzská cukrařina dostala v plné slávě. Připravte si je podle receptu cukrářky Mirky van Gils Slavíkové a rázem si budete připadat jako v cukrárně doby minulé.
Populární retro zákusek
Košíčky plněné pudinkovým krémem a ozdobené různými druhy ovoce, které je navíc zalité vrstvou želatiny, takže vypadají jako pod sklem nebo pod ledem a krásně se lesknou, jsou poměrně efektním zákuskem. Dobře se vyjímají na svátečním stole, výborně se hodí na oslavy a za socialismu byly v nabídce snad každé cukrárny.
Vedle tradičních věnečků, rakviček a laskonek představovaly díky ovoci nahoře příjemné osvěžení. Co na tom, že tehdy se ovoce používalo spíš kompotované a většinou jste na košíčcích našli tradiční mandarinky, případně ananas.
Příprava ovocných košíčků není nijak složitá. Základem je hlavně udělat dostatečně křehké linecké těsto a pak už je jedno, jakým ovocem celý dezert nazdobíte. V současnosti se spíš než to kompotované používá čerstvé, hlavně červené, které pěkně kontrastuje se světlým krémem. Želatina na povrchu má navíc své opodstatnění, zabraňuje totiž oxidaci ovoce a to si tak uchovává stále své krásně svěží barvy. „Ovoce vybírejte spíše měkké či kompotované," doporučuje pro Toprecepty.cz vyhlášená cukrářka a autorka mnoha kuchařek Mirka van Gils Slavíková.
Mohlo by vás zajímat
Jak na dokonalý pudinkový krém?
Kromě ovoce a lineckého těsta se košíčky neobejdou bez pudinkového máslového krému. U něj je hlavně důležité, aby byl krásně hladký a nadýchaný a hlavně bez hrudek. „Důležité je dobře míchat pudink ode dna po celé ploše rendlíku, aby se pudink nepřipálil," doplňuje Mirka van Gils Slavíková. Poté doporučuje pudink nejprve prošlehat v robotu a teprve pak k němu přidat máslo. „Obě ingredience musí být v pokojové teplotě, aby se spojily,“ radí Mirka. „Pokud se vám přece jen stane, že se krém trochu přisrazí, pak vše vyřešíte tím, že ho přihřejete nebo přidáte kousek másla,“ dodává ještě.
Retro ovocné košíčky podle cukrářky
Přestože i košíčky s kompotovaným ovocem chutnají výborně, dnes je určitě lepší si je dozdobit tím čerstvým. Jahody, maliny nebo kanadské borůvky seženete v supermarketech po celý rok, nyní se i pomalu blíží jejich sezona. Chuť jahod a lesních plodů se navíc výborně snoubí s vanilkovým pudinkem.
A právě s čerstvým ovocem dělá linecké košíčky i známá cukrářka. Ta ještě dodává: „Linecký košíček by měl mít hlavně těsto všude stejně silné, aby se okraje nepřipalovaly a střed byl propečený."
A jak tedy na retro košíčky podle Mirky?
Na linecké těsto budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 80 g moučkového cukru, 2 g soli, 2 žloutky, nastrouhanou kůru z ½ limetky.
Na žloutkový krém si připravte: 350 ml plnotučného mléka, 90 g cukru krupice, 50 g vanilkového pudinkového prášku, 2 žloutky, 1 vanilkový lusk, 100 g másla.
Na želé: 5 g agaru, 500 ml vody, 80 g cukru krupice, 30 ml citronové šťávy a 400 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky apod.).
- Máslo utřete s cukrem, nastrouhanou limetkovou kůrou, solí a žloutkem, do směsi vmíchejte důkladně, ale krátce, prosátou moukou. Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte vychladit.
- Vanilku a ⅔ mléka dejte vařit. V misce rozmíchejte ⅓ mléka s cukrem, pudinkem a žloutky. Do vroucího mléka vlijte rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání provařte. Přikryjte potravinářskou folií, aby se na něm nevytvořil škraloup a nechte vychladnout. Vychladlý pudink vyšlehejte s máslem. Krém dejte do sáčku s hladkou trubičkou.
- Těsto vyválejte na plát 3 mm silný a vykrájejte kolečka větší než průměr formičky – košíčky. Těsto vtlačte do košíčků, dna propíchejte a pečte v rozpálené troubě na 190 °C asi 15 minut.
- Do vychladlých košíčků nastříkejte žloutkový krém a ozdobte jej ovocem. Nechte vychladit.
- Vodu s cukrem a agarem provařte, po uvaření dochuťte citronovou šťávou. Košíčky s ovocem potřete agarem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co se zbytkem rybích řízků? Další dny už na ně není chuť. Poradíme, co s nimi
Zbytky rybího masa je skutečně škoda vyhodit, protože to není levná záležitost, pokud nejste rybáři. Kyselý nálev výrazně prodlouží trvanlivost masa.… Číst více
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Co se dává do bramborového salátu? Každý recept je svým způsobem originál
Brambory Základem jsou brambory. Ne všechny se ale do salátu hodí. Vybíráme především varný typ A, případně B. To znamená takové, které mají pevnou… Číst více
Ryba by na vánočním stole neměla chybět. Ne každý je milovník kaprů. Co místo něj zvolit?
Ryby je mnohem vhodnější smažit (opékat) bez trojobalu, grilovat nebo péct v troubě. Přitom se snažíme v duchu Štědrého dne, abychom měli na talíři… Číst více
Co nabídnete svým hostům při oslavě Silvestra k jídlu a pití? Nabízíme velký přehled možností
Pokud jsme hostiteli my, nejlepší způsob je připravit tzv. švédský stůl (stoly) s různorodou nabídkou, k tomu talířky, příbory, skleničky, ubrousky,… Číst více
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Jednohubky na lžíci Atraktivně servírované jednohubky na lžíci jsou hitem poslední doby. Maličkosti hezky naaranžované spolu chuťově ladí, některé… Číst více
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Chlebíčky, v tom našem slova smyslu, mají asi stoletou historii. Připomeňme si pražského lahůdkáře pana Paukerta, který na přání rodinného přítele… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více