Polévka z hlívy ústřičné s medvědím česnekem a brambory voní houbami, zasytí i velké jedlíky a je hotová za chvíli
18. 4. 2023 Vaření
Máte rádi voňavé houbové polévky? Ta z hlívy ústřičné je opravdová dobrota, a to nejen pro vegetariány. Ochucená o typicky jarní rostlinku, medvědí česnek, je lehce pikantní a plná vitaminů.
Kde pořídit hlívu
Houba hlíva ústřičná je poměrně snadno k sehnání. Roste po celý rok, i když právě teď se neobjevuje tak hojně. Můžete ji pěstovat doma, a najdete ji i v chladících pultech obchodů s potravinami. A pokud jste si ji zavařili nebo zamrazili, hodí se třeba do polévky.
Mohlo by vás zajímat
Kdy sbírat medvědí česnek
Pro medvědí česnek sice můžete zajít na trh nebo do obchodu, ale nejlepší je vyrazit na něj do přírody. Správná doba na sběr medvědího česneku vrcholí právě teď v dubnu. Užívat si této rostliny můžete až do doby, kdy se objeví květy. Medvědímu česneku se daří na vlhkých místech. Najdete ho podél potoků, v lužních lesích. Doma nevydrží dlouho a chce ho správně uchovávat ve vlhku.
Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…

Co patří do pikantní polévky z hlívy s medvědím česnekem
Tato polévka má gulášový základ. Nechybí v ní tedy paprika (koření), cibule, dále samozřejmě hlíva. Pro pestřejší chuť můžete přidat sladkou i pálivou papriku. Zajímavé kouřové tóny dodá uzená paprika. Pokud ji máte doma, určitě stojí zato ji přidat. Další trochu netradiční ingrediencí je papriková pasta. I tu jste si možná v sezóně připravili. Pokud ne, koupíte ji i na internetu za cenu kolem 40 Kč, a to v pálivé i nepálivé podobě. Pokrm zahustí brambory a vše korunuje medvědí česnek.
Jak uvařit pikantní polévku z hlívy s medvědím česnekem
Na polévku si připravte: 250 g hlívy, 3 střední brambory, 1 velkou cibuli, 1 lžičku sladké papriky, ½ lžičky pálivé papriky, ½ lžičky uzené papriky (volitelné), 1 lžíci paprikové pasty, 1 l zeleninového vývaru, 1½ lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, menší svazek medvědího česneku, pepř a sůl.
Jak na to? Do hrnce dejte máslo, nechte ho rozpustit, zasypte moukou a připravte světlou jíšku. Přisypte všechny mleté papriky, nechte je rozvonět a zalijte vývarem. Promíchejte metličkou, přidejte paprikovou pastu a přiveďte k varu.
Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky. Na pánvičce rozpusťte půl lžíce másla a osmažte na něm cibulku dozlatova. Pak ji přidejte do hrnce s polévkou. Hlívu nakrájejte na jemné proužky a přidejte do polévky. Vařte zhruba 15 minut. Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostičky a přidejte je do polévky. Vařte asi 10 minut, až budou brambory měkké. Medvědí česnek omyjte a nakrájejte ho najemno. Přidejte do polévky, dochuťte solí a pepřem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více