Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z hlívy ústřičné s medvědím česnekem a brambory voní houbami, zasytí i velké jedlíky a je hotová za chvíli
Zdroj: Toprecepty, maris

Máte rádi voňavé houbové polévky? Ta z hlívy ústřičné je opravdová dobrota, a to nejen pro vegetariány. Ochucená o typicky jarní rostlinku, medvědí česnek, je lehce pikantní a plná vitaminů.

Kde pořídit hlívu

Houba hlíva ústřičná je poměrně snadno k sehnání. Roste po celý rok, i když právě teď se neobjevuje tak hojně. Můžete ji pěstovat doma, a najdete ji i v chladících pultech obchodů s potravinami. A pokud jste si ji zavařili nebo zamrazili, hodí se  třeba do polévky.

Kdy sbírat medvědí česnek

Pro medvědí česnek sice můžete zajít na trh nebo do obchodu, ale nejlepší je vyrazit na něj do přírody. Správná doba na sběr medvědího česneku vrcholí právě teď v dubnu. Užívat si této rostliny můžete až do doby, kdy se objeví květy. Medvědímu česneku se daří na vlhkých místech. Najdete ho podél potoků, v lužních lesích. Doma nevydrží dlouho a chce ho správně uchovávat ve vlhku

Medvědí česnek

Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…

Co patří do pikantní polévky z hlívy s medvědím česnekem 

Tato polévka má gulášový základ. Nechybí v ní tedy paprika (koření), cibule, dále samozřejmě hlíva. Pro pestřejší chuť můžete přidat sladkou i pálivou papriku. Zajímavé kouřové tóny dodá uzená paprika. Pokud ji máte doma, určitě stojí zato ji přidat. Další trochu netradiční ingrediencí je papriková pasta. I tu jste si možná v sezóně připravili. Pokud ne, koupíte ji i na internetu za cenu kolem 40 Kč, a to v pálivé i nepálivé podobě. Pokrm zahustí brambory a vše korunuje medvědí česnek.  

Jak uvařit pikantní polévku z hlívy s medvědím česnekem

Na polévku si připravte: 250 g hlívy, 3 střední brambory, 1 velkou cibuli, 1 lžičku sladké papriky, ½  lžičky pálivé papriky, ½  lžičky uzené papriky (volitelné), 1 lžíci paprikové pasty, 1 l zeleninového vývaru, 1½ lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, menší svazek medvědího česneku, pepř a sůl.

Jak na to? Do hrnce dejte máslo, nechte ho rozpustit, zasypte moukou a připravte světlou jíšku. Přisypte všechny mleté papriky, nechte je rozvonět a zalijte vývarem. Promíchejte metličkou, přidejte paprikovou pastu a přiveďte k varu.

Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky. Na pánvičce rozpusťte půl lžíce másla a osmažte na něm cibulku dozlatova. Pak ji přidejte do hrnce s polévkou. Hlívu nakrájejte na jemné proužky a přidejte do polévky. Vařte zhruba 15 minut. Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostičky a přidejte je do polévky. Vařte asi 10 minut, až budou brambory měkké. Medvědí česnek omyjte a nakrájejte ho najemno. Přidejte do polévky, dochuťte solí a pepřem.

Náš tip: A protože je sezóna medvědího česneku, vyplatí se si tuto dobrotu uchovat v podobě pesta. Připravte si ho podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více