Guláše
1. 6. 2009 Vaření
Základný recept: 1 000 g mäsa ( bravčové pliecko, hovädzie predné alebo mäso iného druhu ), 8 dl vody, 120 g masti, 700 g cibule, 3 lyžice paradajkového pretlaku, 4 lyžice mletej červenej papriky ( možno miešať s pálivou paprikou ), mleté čierne korenie, majoránka, soľ
Ďalšie ingrediencie ( podľa chuti ): 700 g zemiakov, zeleninová paprika, paradajky, chilli papričky, kukurica, syr, smotana....
Postup: Na masti opražíme do sklovita narezanú cibuľu, vložíme narezané mäso, opražíme, osolíme, okoreníme čiernym korením, podlejeme trošičkou vody a udusíme do polomäkka. Necháme vydusiť na tuk, primiešame mletú papriku, pretlak, ( v prípade niektorých druhov guláša narezané paradajky a papriky ), podlejeme trochou vody a dusíme. Keď je mäso mäkké, vložíme do guláša na kocky narezané zemiaky, zalejeme vodou ( pozor na množstvo, guláš nesmie byť riedky ), dokoreníme ďalšími ingredienciami podľa chuti a varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.
Guláš podávame horúci s chlebom.
Druhy guláša:
Chilli guláš | ![]() |
základ + chilli papričky |
Mexický guláš | ![]() |
základ + chilli papričky + kukurica + syr |
Debrecínsky guláš | ![]() |
základ + údenina + paradajky + smotana |
Uhorský guláš | ![]() |
základ + papriky + paradajky + zemiaky |
Rumunský guláš | ![]() |
základ + paradajky + papriky + baklažán |
Maďarský guláš | ![]() |
základ + papriky + chilli papričky + paradajky |
Bulharský guláš | ![]() |
základ + papriky + zemiaky + mrkva + paradajky |
Plzeňský guláš | ![]() |
základ + údenina + sterilizované uhorky + pivo |
Volyňský guláš | ![]() |
základ + údenina + sterilizované uhorky + paradajky + papriky + čerstvé huby |
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Desatero rad na téma grilování s přáteli: Příjemné chvíle prožijeme v přírodě
Zahradní grilování znamená příjemné posezení s přáteli v přírodě s dobrým jídlem a pitím - a také to, že hospodyňka netráví společný čas v kuchyni,… Číst více
Desatero o španělské kuchyni: Pokrmy ovlivňuje horko, moře a španělský temperament
Španělské pokrmy jsou i přes horké podnebí svěží a lehce stravitelné. Je to díky rybám a zelenině, ty jsou základem kuchyně především na mořském… Číst více
Desatero rad na téma gyros: Řecký pokrm je z vepřového masa připravovaného na rožni
Slovo gyros je doslovným překladem tureckého slova döner, který znamená "otáčet se" na rožni. Mnoho lidí si plete řecký gyros z vepřového nebo… Číst více
Desatero na téma dýně: Není to jen podzimní dekorace, ale i skvělá surovina k vaření
Kromě svého úžasně barevného vzhledu jsou dýně vynikající a zdravou zeleninou plnou vitamínů a s minimem kalorií. Jejich zpracování v kuchyni je tak… Číst více
Desatero rad na téma zdravé Vánoce: Prožijte svátky ve zdraví a dobré náladě
Vánoce nemusí být jen o nadměrném přejídání a ochutnávání všech dobrot na stole s myšlenkou na předsevzetí o hubnutí, které si dáme na Nový rok.… Číst více
Jak připravit sváteční pohoštění? Připravte rodině i hostům netradiční chuťovky
Svátkem se rozumí Vánoce, Velikonoce, oslava narozenin, rodinná setkání nebo návštěva vzácných hostů. V tyto dny připravíme pohoštění, které je… Číst více
Desatero rad na téma masové karbanátky: Co byste měli vědět o jejich přípravě
Co se týká masa, je i zde velký prostor pro experimenty. Můžeme kombinovat různé druhy masa v různých poměrech nebo mít karbanátky jednodruhové.… Číst více
Desatero rad na téma španělský ptáček: Jeden název pro mnoho variací plněného závitku
Plněný závitek, španělský ptáček, se vyznačuje silnou, tmavou omáčkou, jejíž barva se výrazně odráží od bílé rýže, s kterou se podává. Udělat dobrou… Číst více
Desatero rad na téma gulášová polévka: Oblíbený pokrm připravíme mnoha způsoby
Gulášová polévka je jednou ze základních polévek našich kuchyní. Její předností je výrazná barva i chuť, která se pohybuje od jemné pro děti až po… Číst více
Desatero rad na téma sladké velikonoční pečení: Jaké jsou tradiční druhy pečiva
Velikonoce jsou svátky jara a k nim nepochybně patří něco sladkého nejen k svátečnímu pohoštění pro hosty a pro koledníky - ale i jen tak ke kávě.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)