Retro moučník štěpánskou omeletu si můžete připravit podle ČSN. Nadýchaný piškotový dezert báječně chutná s čerstvými jahodami
7. 6. 2023 Vaření
Štěpánská piškotová omeleta je přesně tím moučníkem, kteří si mnozí spojují s dětstvím a prázdninami u babičky. Tento jednoduchý nadýchaný dezert báječně chutná právě s letním ovocem. A když jej ještě dozdobíte šlehačkou, je to už úplná pohádka.
Štěpánská omeleta jako retro dezert
Piškotová omeleta je retro moučníkem, který vás během pár soust přenese do dětství. Spousta lidí si ji pamatuje jako dobrotu, na níž si pochutnávali často u babičky, byla i stálicí na jídelních lístcích dřívějších restaurací (stejně jako pohár se zmrzlinou z „polárkáče“ s kompotovaným ovocem a kopcem šlehačky) a připravovala se pouze na objednávku. Jak již napovídá její další název, tato omeleta je piškotová, což znamená, že je krásně nadýchaná a pěnová přesně jako piškotový dort nebo roláda, a když do ní kousnete, téměř se vám rozplyne v ústech.
Mohlo by vás zajímat
Nadýchaná je jako suflé
Ne náhodou se jí někdy říká suflé východu. Připomíná totiž slavný francouzský moučník, který je rovněž nadýchaný jako obláček a při pečení zvětšuje svůj objem. Za tento efekt může v případě suflé i štěpánské omelety sníh z bílků, který dodá těstu nadýchanost. Kromě toho se pyšní příjemnou vaječnou chutí a vůní a navíc je báječně vláčná.
Předností štěpánské omelety je to, že se dá vyčarovat za pár minut jen z pár ingrediencí. Potřebujete na ni vlastně jen tři základní suroviny, které najdete v každé domácnosti – vajíčka, mouku a cukr. Na rozdíl od palačinek na omeletu nemusíte mít ani mléko. Jen příprava těsta je trochu náročnější, neboť se nepřidávají celá vajíčka, ale zvlášť se s cukrem šlehají žloutky a zvlášť bílky.
Omeleta, která se peče
Hotové omelety se nakonec opékají z obou stran na pánvi hezky dozlatova. Na opékání je nejvhodnější použít máslo, které dodá omeletám lahodnější chuť. Můžete je případně nahradit přepuštěným máslem ghí, jehož předností je, že se nepřepaluje. To hlavní, co však štěpánskou omeletu rozlišuje od palačinek, je finální způsob úpravy. Nesmaží se na pánvi na sporáku, ale peče v troubě vyhřáté na 180 °C. Z toho důvodu je třeba použít pánev bez plastového držadla, kterou lze vložit do trouby. Pánev je navíc nutné vysypat i moukou, postup je tak vlastně podobný, jako byste pekli třeba piškotový korpus.
Nakonec se musí vždy přeložit
Hotové omelety se pak podávají přeložené napůl, plněné marmeládou nebo kompotem a na povrchu posypané moučkovým cukrem. Důležité je servírovat omeletu ihned po upečení, dokud je patřičně nadýchaná. V létě je lepší zvolit čerstvé ovoce, nyní jsou ideální třeba jahody, které ještě doplníte šlehačkou. Vznikne vám kombinace přímo lahodná. A jak tedy omeletu připravit? Zkuste to třeba podle původního receptu stejně jako se dřív dělala v restauracích, tedy podle Československé státní normy.
Budete potřebovat (na 4 porce): 480 g vajec (cca 10 vajec), 140 g cukru krystal, 200 g hladké mouky, 40 g margarínu nebo másla, 80 g meruňkového džemu, 40 g práškového cukru, 200 g kompotu nebo čerstvých jahod.
- Vejce rozklepněte a pečlivě oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s polovinou dávky cukru do zhoustnutí, bílky ušlehejte s druhou polovinou cukru na hustý sníh. Obě hmoty spojte a zvolna přimíchejte prosátou mouku.
- Piškotovou hmotu navršte do vymaštěné a moukou vysypané pánve a rozetřete po celé ploše. Omeletu pečte do zlatova ve vyhřáté troubě.
- Upečenou omeletu potřete meruňkovým džemem, v půli ji přehněte a překlopte na teplý talíř.
- Omeletu na povrchu posypejte moučkovým cukrem a střed omelety ozdobte míchaným kompotem nebo čerstvými jahodami.
Náš tip: Láká-li vás víc omeleta naslano, můžete si ji připravit se zeleninou a žampiony podle našeho video receptu.
Zdroj informací:
Syrový, F., Nestával, A.: Receptury teplých pokrmů
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Desatero rad na téma grilování s přáteli: Příjemné chvíle prožijeme v přírodě
Zahradní grilování znamená příjemné posezení s přáteli v přírodě s dobrým jídlem a pitím - a také to, že hospodyňka netráví společný čas v kuchyni,… Číst více
Desatero o španělské kuchyni: Pokrmy ovlivňuje horko, moře a španělský temperament
Španělské pokrmy jsou i přes horké podnebí svěží a lehce stravitelné. Je to díky rybám a zelenině, ty jsou základem kuchyně především na mořském… Číst více
Desatero rad na téma gyros: Řecký pokrm je z vepřového masa připravovaného na rožni
Slovo gyros je doslovným překladem tureckého slova döner, který znamená "otáčet se" na rožni. Mnoho lidí si plete řecký gyros z vepřového nebo… Číst více
Desatero na téma dýně: Není to jen podzimní dekorace, ale i skvělá surovina k vaření
Kromě svého úžasně barevného vzhledu jsou dýně vynikající a zdravou zeleninou plnou vitamínů a s minimem kalorií. Jejich zpracování v kuchyni je tak… Číst více
Desatero rad na téma zdravé Vánoce: Prožijte svátky ve zdraví a dobré náladě
Vánoce nemusí být jen o nadměrném přejídání a ochutnávání všech dobrot na stole s myšlenkou na předsevzetí o hubnutí, které si dáme na Nový rok.… Číst více
Jak připravit sváteční pohoštění? Připravte rodině i hostům netradiční chuťovky
Svátkem se rozumí Vánoce, Velikonoce, oslava narozenin, rodinná setkání nebo návštěva vzácných hostů. V tyto dny připravíme pohoštění, které je… Číst více
Desatero rad na téma masové karbanátky: Co byste měli vědět o jejich přípravě
Co se týká masa, je i zde velký prostor pro experimenty. Můžeme kombinovat různé druhy masa v různých poměrech nebo mít karbanátky jednodruhové.… Číst více
Desatero rad na téma španělský ptáček: Jeden název pro mnoho variací plněného závitku
Plněný závitek, španělský ptáček, se vyznačuje silnou, tmavou omáčkou, jejíž barva se výrazně odráží od bílé rýže, s kterou se podává. Udělat dobrou… Číst více
Desatero rad na téma gulášová polévka: Oblíbený pokrm připravíme mnoha způsoby
Gulášová polévka je jednou ze základních polévek našich kuchyní. Její předností je výrazná barva i chuť, která se pohybuje od jemné pro děti až po… Číst více
Desatero rad na téma sladké velikonoční pečení: Jaké jsou tradiční druhy pečiva
Velikonoce jsou svátky jara a k nim nepochybně patří něco sladkého nejen k svátečnímu pohoštění pro hosty a pro koledníky - ale i jen tak ke kávě.… Číst více