Karbanátky z vařených vajec a strouhaného sýra jsou překvapivě báječně šťavnaté, typickou chuť a vůni dodá majoránka
21. 6. 2023 Vaření
Karbanátky se obvykle připravují z mletého masa, ale také se můžeme obejít bez něj. Co třeba zkusit je připravit z vajec natvrdo a strouhaného sýru? Využijte vařená vajíčka v netradičním receptu, kdy výsledek překvapí i skvěle chutná.
Jak jinak připravit karbanátky
Karbanátky v našich krajích jsou velmi oblíbené. Snadno je připravíme, jsou rychlé, ale především nádherně šťavnaté. Na klasické karbanátky potřebujeme mleté maso. Někdy se do masa přidávají další suroviny, které dodají šťavnatost či křupavost. Jestliže ale maso nejíme nebo třeba chceme vyzkoušet něco nového, můžeme si připravit karbanátky zeleninové, mezi ty velmi neobvyklé patří vaječné.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na vaječné karbanátky
Základem vaječných karbanátků jsou vařená vejce. Připravují se nakrájená na kostičky nebo nastrouhaná podle toho, jaká konzistence komu vyhovuje. Chuť dodá hořčice. Můžeme sáhnout po plnotučné, ale i dijonské. Podstatnou část směsi tvoří i nastrouhaný sýr. Ať už zvolíme klasický eidam, goudu, nebo aromatičtější sýry, jako jsou parmazán či čedar, získáme díky němu dobrou konzistenci. V základu je ještě potřeba na dochucení sůl a pepř. Variantou ochucení ale mohou být bylinky, například majoránka nebo oregano. Na spojení poslouží syrové vejce.
Pro chuť můžeme přidat i nasekanou syrovou nebo osmaženou cibulku. Na zahuštění se hodí nakrájená houska namočená v mléku, variantou jsou ale i vločky nabobtnané v zeleninovém vývaru. Ze směsi připravíme placky, které obalíme ve strouhance.
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…
Jak připravit vaječné karbanátky se sýrem
Na neobvyklé bezmasé karbanátky budete potřebovat: 5 vajec, 200 g tvrdého sýru, 2 lžičky hořčice, špetku soli, špetku pepře, hrst petrželky, 1 lžíci hladké mouky, strouhanku na obalení a olej na smažení.
Jak na to: V osolené vodě uvařte čtyři vejce natvrdo a nechte je vychladnout. Vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky do mísy. Dobře to půjde pomocí kráječe na bramborový salát. Sýr nastrouhejte najemno a přidejte k vajíčkům. Přisypte hladkou mouku, plnotučnou hořčici a rozklepněte k tomu syrové vejce. Petrželku nasekejte nadrobno a přidejte do mísy. Vše dobře promíchejte a směs ochuťte solí a pepřem.
Připravte si misku se strouhankou na obalování. Ruce si navlhčete a tvarujte malé karbanátky. Hotové placičky obalte ve strouhance. Připravte si pánvičku, rozehřejte v ní vrstvu oleje a karbanátky postupně osmažte dozlatova.
Variantou jsou i vaječné karbanátky s bešamelem obalené v trojobalu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána
Josef Maršálek upekl německý jablečný koláč Apfelkuchen: Vláčnost vykouzlíte přidáním zakysané smetany, radí cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 3 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 4 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 14 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 18 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42