Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Právě začal již 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Nejen filmovými zážitky je však živ festivalový divák. Chuť na sladké snadno utiší ve vyhlášené kavárně Elefant. Zákusky tu mají famózní a ještě si tu budete připadat, jako byste cestovali časem.

Kavárna na břehu Teplé

Po cestě mezi hotely Thermal a Pupp v Karlových Varech během filmového festivalu proudí davy lidí. Poté, co projdete kolem všech lázeňských kolonád a dojdete na nábřeží říčky Teplá, poměrně nenápadnou kavárnu s názvem Elefant můžete mezi dalšími podniky se zahrádkami na ulici snadno přehlédnout.

Pokud ovšem víte, že právě zde se nachází jedna z nejstarších dosud fungujících kaváren u nás, určitě si dáte pozor, abyste ji neminuli. Návštěva Café Elefant je totiž zážitek. 

V domě Zlatý slon

Káva a úchvatné dorty však nejsou jediným důvodem, proč se do této kavárny vydat. V Café Elefant na vás hlavně dýchne kouzlo dávné minulosti. Historie domu v lázeňské části Karlových Varů, v němž je kavárna umístěna, totiž sahá až do roku 1715, jak dokládají dobové rytiny. Původně tu stály domy dva - Goldener Elephant (Zlatý slon) a Goldener Phasan (Zlatý bažant), které v polovině 18. století shořely. Ale zřejmě již tehdy tu provozovali kavárnu.

Poté tu  byla vybudována stavba nová, na kterou byla v 19. století umístěna zlatá plastika slona, jež je hlavním poznávacím znakem domu. Již tenkrát se zde mohli ubytovat lázeňští hosté, kteří si rovněž rádi zašli do oblíbené kavárny a cukrárny na kávičku a dortík. V současnosti se podnik nachází na stejném místě v secesní památkově chráněné budově, které se dodnes říká Elefant nebo také Zlatý Elefant.

Café Elefant - nejstarší kavárna Karlových Varů

Kavárna Elefant je nejen nejstarší kavárnou v Karlových Varech, už v minulosti byla i oblíbeným karlovarským podnikem, v němž scházeli mnozí významní lázeňští hosté. Rádi sem chodili třeba spisovatelé František Palacký, František Rieger nebo Karel Havlíček Borovský, kavárnu navštívil během svého pobytu v Karlových Varech i J. W. Goethe nebo dokonce rakouská císařovna Sisi. Zde ale výčet slavných návštěvníků nekončí, zavítal sem třeba i malíř Alfons Mucha, skladatel Ludwig van Beethoven nebo operní pěvkyně Ema Destinnová.

Literáty oblíbeným podnikem kavárna zůstala i po znárodnění, kdy se stala součástí národní podniku Restaurace a jídelny. V tu dobu ji zase navštěvovali Vítězslav Nezval, Jaroslav Seifert či Eduard Bass. Kavárna byla i oblíbeným podnikem umělců z nedalekého karlovarského divadla, kteří sem rádi chodili po představení. Dalo by se říct, že šlo o takovou karlovarskou obdobu pražské kavárny Slavia

Na kávu a zákusek během festivalu

Zajít si v Karlových Varech do Elefanta na kávu a zákusek bylo dřív takřka povinností a později sem mířili i mnozí festivaloví hosté, dokonce i z řad hollywoodských filmových hvězd.

Při návštěvě Karlových Varů si sem zašel i Václav Havel a kavárnu miloval také herec Vlastimil Brodský, který tu prý v době konání Mezinárodního filmového festivalu vysedával každý dem. A i když část prostor v nedávné době nahradil obchod s oblečením, stále si tu můžete posedět v nově zrekonstruované kavárně a užít si výhled na město z jejích prosklených oken  jako spousta slavných hostů před vámi. 

Na historické i novější fotky kavárny Elefant se můžete podívat v naší fotogalerii. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Dům Elefant
Cafeelefant.com: Cafe Elefant
Kvmuz.cz: Elefant už není


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více