Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marry me chicken aneb Jídlo, u kterého se žádá o ruku: Dokonale šťavnaté kuře ve smetanové omáčce s bylinkami a chilli chutná božsky
Zdroj: Freepik, dashu83

Na to, jak upravit kuřecí steaky, aby byly co nejšťavnatější a nejchutnější, existuje spousta receptů. Jedním z těch nejlepších je americký hit marry me (vezmeš si mě) chicken.  Luře v luxusní krémové omáčce se skládá z mnoha trochu nesourodých surovin, vytvoří ale dokonalou harmonii chutí. Až tak, že se klidně hodí i k žádosti o ruku. 

Kuře, kterým se žádá o ruku

Marry me chicken je hlavně v Americe hitem posledních let. Recept na tento pokrm je jedním ze známých virálů - proslavil se totiž díky šíření na sociálních sítích. Pokrm je propojením tradic italské a americké kuchyně. Kombinuje klasické italské chutě, přičemž jim dodává trochu americký nádech. Jedním z možných vysvětlení, proč se tento pokrm jmenuje Marry me chicken, je způsob, jakým se chutě při vaření spojují.

Ačkoli se omáčka skládá z mnoha možná nesourodých ingrediencí, nakonec tvoří dokonalý celek. Romantičtější však je spíš verze související s báječnou chutí pokrmu. Ta je důkazem rčení o tom, že láska prochází žaludkem. Když toto kuře uvaříte svému partnerovi, ihned po jídle vás prý určitě požádá o ruku. 

Jak na šťavnaté kuře ve smetanové omáčce?

Kuře marry me je na přípravu poměrně jednoduchý pokrm, který zvládnete uvařit i za 30 minut od příchodu z práce a možná i dřív, než váš přítel stihne někde koupit kytici růží. Marry me chicken se trochu podobá italské specialitě - kuřeti na toskánský způsob, prý je ale ještě mnohem lepší. Jde vlastně jen o kuřecí plátky, obvykle kuřecí prsa, dušená v omáčce ze smetany, sušených rajčat, špenátu a parmazánu, ochucené oreganem, tymiánem, bazalkou, česnekem a chilli vločkami.

Chilli papričky navíc v pokrmu poslouží trochu i jako afrodiziakum, jímž si žádost o ruku ještě víc pojistíte. Společným povařením pak vznikne fantastická krémová omáčka, která výborně doplní šťavnaté kuřecí maso. Místo kuřecích prsou lze použít i vykostěná kuřecí stehna, jen počítejte s tím, že jejich úprava je o trochu delší. Když pak nakonec celý pokrm doplníte a ozdobíte čerstvými bylinkami, bude vypadat mnohem efektněji a jeho chuť bude ještě výraznější. 

Chcete-li, aby vám konečně někdo vyznal lásku nebo vás požádal o ruku, je kuře marry me ideálním kandidátem na romantickou večeři. A pokud jste již šťastně zadaní, můžete si je připravit jen tak, prostě proto, že chutná božsky. Jak tedy na to? 

Budete potřebovat: 3 velká kuřecí prsa bez kůže a kostí, podélně nakrájená na tenčí plátky, ½ lžičky soli, ¼ lžičky mletého černého pepře, 50 g hladké mouky, 30 ml olivového oleje, 2 polévkové lžíce másla, 3 stroužky česneku rozetřeného najemno, 240 ml kuřecího vývaru, 240 ml tučné smetany, 43 gramů nastrouhaného parmezánu, 1 lžičku chilli vloček, ¼ lžičky oregana, ¼ lžičky tymiánu, ⅓ šálku sušených rajčat nakrájených na kousky a 1 lžíci čerstvých bazalkových lístků. 

  1. Kuře osolte a opepřete, pak ho obalte v mouce a přebytečnou mouku oklepejte.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a pak na něm rozpusťte máslo. Pánev otáčejte, aby se rovnoměrně pokryla olejem a máslem.
  3. Na tuk vložte plátky kuřete a opékejte je 4-5 minut z každé strany nebo dokud není kuře zlatavě hnědé a propečené. Přendejte na talíř, přikryjte a dejte stranou.
  4. Do pánve dejte česnek a osmahněte ho po dobu jedné minuty nebo dokud není voňavý. Přidejte kuřecí vývar, snižte teplotu a přidejte do pánve smetanu a parmazán. Omáčku několik minut povařte a poté ji dochuťte chilli vločkami, tymiánem a oreganem.
  5. Podle chuti osolte a opepřete, přidejte sušená rajčata, pak vraťte kuře do omáčky a nechte omáčku ještě několik minut povařit a zhoustnout. Ozdobte nasekanými lístky čerstvé bazalky a podávejte teplé na těstovinách nebo rýži.

Náš tip: Pokud jste měli celé kuře, z kuřecích stehen si můžete připravit třeba tento pokrm se žampiony podle našeho videoreceptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více