Holka u plotny radí: Krémová dýňová polévka s pečeným česnekem a vlašskými ořechy může být skvělým letním oběděm
1. 8. 2023 Vaření
Krémová dýňová polévka může být výborným letním obědem nebo lehkou večeří. V té nejzákladnější verzi na ni potřebujete jen tři suroviny a tyčový mixér. Ale tento základ se zároveň dá několika jednoduchými kroky o hodně vylepšit.
Sezona dýně
Může se zdát, že léto a polévky moc nejdou dohromady. Ale na druhé straně, do letního lehce propršeného dne se jemná krémová polévka z čerstvé dýně skvěle hodí. Já s oblibou používám dýni hokaido, která má jemnou slupku a nemusí se loupat.
Když je čerstvá, má hokaido nádherně žlutooranžovou barvu a dobře se krájí. Je výtečná i jako příloha, pouze pečená, zakápnutá trochou olivového oleje a dochucená třeba rozmarýnem.
Vynikající je ovšem v polévce. Pro tento účel stačí omytou a nakrájenou dýni povařit v trošce vody, rozmixovat a dochutit. Ale byla by to škoda! Dýně v kombinaci s česnekem a cibulí umí být absolutně neodolatelná! Když je navíc česnek pečený, dodá to jídlu výraznější plnou chuť.
A přitom jde stále o na přípravu velmi jednoduchý pokrm. Zkuste tuhle verzi, ke které nabízím i pár tipů na vylepšení. Můžete a nemusíte je využít.
Mohlo by vás zajímat
Recept na dýňovou polévku s česnekem a ořechy
Budete potřebovat: 1 dýni hokaido, 1 větší cibuli, paličku česneku, dle potřeby vývar a sůl. Na dochucení pak: vlašské ořechy a olej z vlašských ořechů. Na ozdobu: čerstvou petrželku.
Postup:
- Dýni omyjte, nakrájejte na klínky a zbavte semínek. Klínky nakrájejte na poloviny. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Paličku česneku podélně rozpulte, pokapejte olivovým olejem, osolte a zabalte do alobalu.
- Dýni s cibulí a česnekem, zabaleným v alobalu, dejte do pekáče a přikryjte dalším alobalem. Pečte při 200 stupních asi 30 minut, pak odkryjte a dopečte dozlatova.
- Mezitím si v nepřilnavé pánvi nasucho nebo na trošce oleje osmažte jádra vlašských ořechů. Dávejte pozor, rychle se mohou připálit!
- Pečenou dýni s cibulí dejte do hrnce a zalijte vodou nebo vývarem. Česnek vybalte z alobalu a pečené stroužky přidejte k dýni (část si můžete odložit na jindy, třeba do pomazánky). Vše krátce provařte a pak rozmixujte.
- Na talíři dozdobte polévku několika kapkami oleje z vlašských ořechů a opraženými oříšky a petrželkou. Ihned podávejte.
Tipy navíc:
- Olej z vlašských ořechů koupíte online nebo ve vybraných lékárnách či supermarketech. Stejně tak dobře se ale hodí dýňový olej, máte-li jej rádi, a třeba opražená dýňová semínka. Oběma oleji lze samozřejmě dochutit i jiné polévky nebo různé letní saláty.
- Pokud to jen trochu jde, použijte určitě vývar místo vody. Chuť polévky bude mnohem lepší.
- Těsně před dopečením můžete zeleninu v pekáčku (kromě česneku) malinko posypat třtinovým cukrem a nechat jej zkaramelizovat.
- Pro zjemnění polévky se výborně hodí i kokosové mléko, kokosové plátky pak můžete použít k dozdobení.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku
Velikonoce s sebou nesou řadu různých symbolů; od… Číst více
Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským… Číst více
Co je třeba vědět při pečení beránka? Toto je deset odpovědí na nejčastější otázky
Proč se dělá velikonoční beránek Beránek ze sladkého těsta pečený ve formě vznikl jako symbol pečeného jehněčího masa. Pečené jehněčí byl obřadní… Číst více
Aby měl beránek nejlepší formu. Podle čeho ji vybrat a kolik za ni zaplatíte?
Možná očekáváte, že na trhu jsou formy na… Číst více
Jak na dokonalý císařský trhanec s jablky? Slavný rakouský dezert se jednoduše připravuje a nádherně voní po skořici
Připravuje se z těsta podobného tomu na palačinky… Číst více
Mramorovaný beránek podle cukráře Josefa Maršálka voní kávou a vláčný je díky jogurtovému těstu
Beránek je po mazanci hned druhým nejoblíbenějším… Číst více
5 nápadů, jak využít zbytky po Velikonocích: Z beránka připravte kuličky cake pops nebo pohár trifle, z mazance chlebový pudink
Mazanec, jidášky, beránek a k tomu spousta… Číst více
Velikonoční beránek: Vyvarujte se 8 častých chyb a bude dokonalý
Svátky jara jsou plné barev. Barví se vejce, pletou pomlázky, ale také se pečou jidáše, mazance a beránci. Beránek je velmi oblíbený u dětí, které… Číst více
Velikonoční beránek na různé způsoby: Jakou formu, druh těsta a zdobení použít?
O Velikonocích nesmí na stole kromě malovaných vajíček chybět sladké pečivo - kynutý věnec a vrkoče, boží milosti, mazanec a velikonoční beránek.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více