Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slaný koláč posúch: Pizza na slovenský způsob je bez rajčat, vylepšuje ji ale zakysaná smetana a také cibule, slanina nebo kopr
Zdroj: Toprecepty, hosta

O smetanovém koláči posúch by se dalo říct, že je vlastně takovou obdobou tarte flambée. Stejně jako v případě této belgické speciality se těsto nepotírá rajčaty, ale smetanou a následně obkládá dalšími ingrediencemi, nejčastěji cibulí a slaninou. Vznikne tak vynikající slaná specialita, která se hodí jako hlavní chod i chuťovka k vínu. 

Posúch - koláč nebo placky?

Posúch je jedním z oblíbených slovenských pokrmů, má ovšem mnoho podob. Pokud nemáte nějaké vazby na Slovensko, zřejmě jste o něm ještě neslyšeli. Obyvatelé Moravy však možná znají obdobnou specialitu s názvem osúch. Ta je populární hlavně na moravsko-slovenském pomezí, připravuje se na Valašsku, v Záhoří nebo na Uherskobrodsku.

Podoba posúchu nebo osúchu je pak dána oblastí, kde se připravuje. Základem je obvykle kynuté těsto, které může ve výsledku vypadat jako obyčejné chlebové placky, bochánky nebo slané koláče s různými druhy náplní.

Výraz osúch přitom odkazuje ke slovu suchý, neboť šlo o placky pečené nasucho na kamnech bez použití tuky. Právě tyto placky v chudších rodinách často nahrazovaly chléb

Posúch vylepší smetana a zelenina

Na Slovensku se jako posúchy často obecně nazývají placky, ať s náplní nebo bez ní. Bohatší slovenské posúchy potřené zakysanou smetanou a obložené různými pochutinami se často podávaly po polévce jako druhý chod, případně právě jako chuťovka k vínu.

Těsto je většinou kynuté, jsou ovšem i jednodušší varianty z jogurtového, tvarohového nebo bramborového těsta. Obyčejné posúchy bývají dochucené jen česnekem, jako náplň do placek se často používá i sýr. Tzv. smetanové posúchy potřené zakysanou smetanou je pak možné obložit slaninou, cibulí nebo dalšími druhy zeleniny, třeba zelím nebo cuketou. 

Recept na smetanový posúch s koprem a slaninou

Slané koláče jsou ideálním občerstvením na různé akce, můžete si jimi ozvláštnit také zahradní venkovní party. Na jejich přípravu přitom využijete spoustu přebytků z lednice. Pokud vás tedy smetanové posúchy zaujaly, můžete si jeden takový připravit třeba podle následujícího receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky, 150 ml mléka, 40 g cukru, 15 g droždí, 50 g másla, 2 vejce, 1 lžičku soli, 1 lžíci nasekaného čerstvého kopru, 150 g uzené prorostlé slaniny a 400 g zakysané smetany. 

  1. Z vlažného mléka, rozdrobeného droždí, cukru a trochu mouky si připravte kvásek. Přikryjte jej utěrkou a nechte jej na teplém místě vzejít. 
  2. Do velké mísy nasypejte mouku, přidejte rozpuštěné, ale vychladlé máslo, dále vejce, sůl, mléko a vzešlý kvásek a vypracuje polotuhé těsto. Opět je zakryjte utěrkou a nechte v teple vykynout. 
  3. Plech vyložte pečicím papírem, těsto rozválejte na tenkou placku a ještě roztáhněte do všech stran, aby pokrývalo celý plech. 
  4. Smetanu smíchejte se solí, přidejte nasekaný kopr, směs naneste na těsto a posypejte nakrájenou slaninou. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut. Podávejte nejlépe teplé. Koláč je však vynikající i studený. 

Náš tip: Máte-li rádio slané koláče, můžete vyzkoušet třeba i tento s cuketou podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více