Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Minutkový hovězí guláš: Maso naložené předem do oleje je křehké a měkké, správný gulášový šmak dodají cibule i kapie
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Také si myslíte, že rychlost a guláš nejdou úplně dohromady? Není to pravda. Víme, jak snadno připravit doslova za pár minut guláš ze zadního hovězího, který určitě uchvátí každého strávníka.

Které maso se hodí na guláš

Guláš je v našich krajích klasikou. Milujeme ho v nejrůznějších podobách: s bramborami, s uzeninou, s houbami, a v řadě dalších variant. 

Na hovězí guláš se používá zadní maso, což je část považovaná za jednu z nejhodnotnějších z tohoto druhu masa. Důvodem je to, že sval obsahuje málo tuku a libové maso je pro tento účel vynikající. Skvělá je zadní kližka, i díky kolagenu, který se krásně hodí do guláše. Výborný je i chuťově výrazný karabáček, který se nachází mezi kližkou a spodním šálem. 

Na co nezapomenout při přípravě rychlého guláše

Tento guláš je rychlý na přípravu. Maso je ale třeba nakrájet na menší hranolky a  nechat odležet jeden den v oleji v lednici.

Co mají guláše společného, je dostatečné množství cibule. A ta ani v této minutkové variantě nechybí. 

Jak na rajčatovou šťávu do guláše

Do tohoto guláše můžeme dát kečup, ale... protkal nebo rajčatová šťáva jsou další možností. Dá se koupit, ale také připravit. Na zahradě možná máme rajčata, která jsou krásně zralá a svádí k utržení a rychlému zpracování. Příprava šťávy není komplikovaná a můžeme ji mít hotovou do půl hodiny. 

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit minutkový guláš ze zadního hovězího

Na guláš si připravte: 600 g hovězího zadního masa, 2 větší cibule, olej, 80 g sterilované kapie, 150 ml rajčatové omáčky, feferonky nebo chilli, worchester, mletý pepř a sůl.

Jak na to? Maso nakrájejte na hranolky, pokapejte olejem, promíchejte a nechte odležet do druhého dne v lednici. V den přípravy oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Pak do kastrolu se silným dnem nalijte olej, a nechte ho rozpálit. Na rozehřátý olej dejte kousky masa a za stálého míchání je osmahněte. Po několika minutách maso opepřete a osolte. Přidejte nakrájenou cibuli, chvíli smažte. 

Zatím si připravte okapanou kapii a nakrájejte ji na proužky. Přidejte ke směsi, spolu s rajčatovou omáčkou a chilli. Přidejte pár kapek worchesteru podle chuti a krátce poduste, dokud maso nezměkne. K tomuto guláši se nejlépe hodí vařené brambory. Guláš můžete ozdobit jarní cibulkou, pórkem, pažitkou, ale také petrželkou.

Náš tip: Připravit si můžete i pravý hospodský guláš podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více