Retro okénko: Pro školní svačinky za socializmu byly typické chleba v ubrousku, mléko v sáčku a na výletech přesnídávky
5. 9. 2023 Ostatní
Opět nastává ten čas, kdy se maminky snaží vymyslet nějakou originální svačinku do školy, kterou by jejich potomek vzal na milost a nepřinesl ji zase nedotčenou domů. To v dobách socialismu si s nimi takovou práci nedávaly, navíc často je děti i rovnou fasovaly ve školách a dodnes právě na ty školní mnozí vzpomínají s nostalgií.
Nejoblíbenější svačina - chleba s pomazánkou
Pokud patříte k těm, kteří povinnou školní docházku absolvovali ještě před revolucí, určitě si pamatujete, že na nějakou nápaditost se při přípravě svačinek moc nehrálo.
Fantazie i možnosti tehdejších maminek končily u dvou krajíců chleba spojených taveňákem či pomazánkou a v lepším případě u rohlíku se šunkou nebo se salámem.
Pokud si nějaké dítě přineslo něco lepšího, třeba nějakou sladkost v podobě loupáku nebo Termixu, stalo se hvězdou třídy a méně šťastní spolužáci se s ním snažili směnit svou méně atraktivní „sváču“ a jako bonus navíc přihodit i pár céček.
Asi nejčastější svačinkou té doby ale byly právě chleby s různými druhy pomazánek, obvykle zabalené v ubrousku, který se často stal součástí svačiny, neboť se na chleba nalepil tak, že nešel sundat.
K dostání ale byly i papírové sáčky, v nich se svačinky přenášely lépe. Z pomazánek byla nejoblíbenější papriková „budapešť“, lučina smíchaná s pažitkou, rybičková pomazánka či uherská nebo šunková pěna. Ti, kteří si na slané moc nepotrpěli, pak jásali, když mezi dvěma krajíci objevili medové máslo neboli máslo prošlehané s medem.
Mohlo by vás zajímat
Aby byly děti zdravé
V dobách minulých ovšem školáci nebyli odkázáni jen na to, co jim do aktovky zabalily maminky. Svačinky se ve školách i fasovaly, hlavně tedy mléko v rámci projektu „mléko do škol“, jehož cílem bylo zajistit zdravou výživu socialistické mládeže a zvýšit i spotřebu mléčných výrobků.
Mléko se tehdy neprodávalo v krabicích, ale ve skleněných lahvích nebo v plastových sáčcích, jimž se kdysi přezdívalo „igelitové vemeno“.
To z láhve bylo mnohem lepší, pod víčkem se totiž obvykle vytvořila úžasná smetanová zátka, která byla možná z celého nápoje to úplně nejlepší. Mléko bylo většinou obyčejné, občas ale bylo i kakao a to teprve byla sláva.
V podobných menších sklenicích se tehdy prodávaly i jogurty s vrstvou džemu na dně, k níž bylo nutné se nejprve nějak probojovat. Vzpomíná na ně i Daniela ve FB skupině Retro - jak se nám dobře žilo: „Tohle si pamatuji i jogurty s džemem ve skle. A pamatujete na šátečky plněné džemem a mákem?…mňamka.“
Mléko v sáčku nebo Jovo koktejl?
Častější než mléko v láhvi bylo to „z pytlíku“. „Každej měl v lavici plastovou misku z domova, do ní se to postavilo, učitelka prošla třídou s nůžkami a každému ustříhla růžek… no a brčkem jsme to vypili. Nejradši jsme měli jahodové, nebo banánové, ale to bylo jen občas... většinou obyčejné,“ vzpomíná v diskuzi ve stejné FB skupině Romana.
I když napít se z pytlíku vyžadovalo notnou dávku zručnosti, se sáčkem bylo možné si aspoň užít spoustu zábavy. Prázdný sáček se dal báječně nafouknout a když se něj duplo, byla to pořádná rána.
A pamatujete na JOVO koktejl? Populární kysaný nápoj s jahodovou příchutí kdysi zbožňovala většina dětí, jen bylo třeba dát si pozor na záměnu s kyselým neochuceným Biokysem.
Místo ovoce přesnídávka
Někdy se fasovalo i ovoce, kubánské pomeranče však tehdy dětem moc radost nedělaly – dobré moc nebyly a navíc se špatně loupaly. Protože čerstvé ovoce bylo vzácné, nahrazovalo se často přesnídávkami.
Ty tehdy nebyly vyhrazené jen batolatům, ale běžně si na nich pochutnávaly o odrostlejší děti. „Přesnídávky si pamatuju hlavně ze škol v přírodě. Kromě těch klasických nám na sváču dávali i karotkové pyré s medem. Vzpomínám, že o něj nikdo nestál a já sem byla jediná, kdo si ho vždycky vybral,“ vzpomíná redaktorka Hanka.
Rybí tuk na lžičce
Podle pamětníků se prý mléko dávalo dětem zadarmo, někteří vzpomínají, že mléčné svačinky stály kdysi 1 Kčs. V rámci lepších svačinek se k mléku dostávaly i další dobroty: „Pamatuju si, že ve středu byla houska s máslem a šunkou a někdy jindy zase kobliha a pytlík mléka,“ vypráví šéfredaktorka Šárka. Občas se na tácku roznášely společně s mlékem i chleby s pomazánkou.
Ti dříve narození si možná ještě pamatují i časy, kdy všechny děti povinně dostávaly i rybí tuk na lžičce na podporu imunity. Děti ho většinou nesnášely a nepomohlo ani, když se k němu později dávala na zajedení aspoň kostička chleba. Mnoho takto zocelovaných tehdejších školáků tak kvůli rybímu tuku dodnes nemusí ryby. I když našli se i tací, kteří jej zbožňovali.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Blanšírování je klasická kuchařská technika, která spočívá v krátkém spaření nebo velmi krátkém povaření a následném rychlém ochlazení blanšírovaných… Číst více
Jak snadno tvarovat a péct rohlíky. Domácí mohou být lepší než od pekaře
Máte rádi rohlíky a jejich tvarování a pečení se vám stále nedaří? Říká se, že cvičení dělá mistra. A možná vám to s naším návodem půjde lépe Jak… Číst více
Jak si vyrobit ovocnou šumivou bombu, která vytvoří z každého nápoje originální drink
Šumivé ovocné bomby jsou perfektním zpestřením jakéhokoliv nápoje. Skvěle se hodí do vína, šampaňského, šťávy, džusu, alkoholického koktejlu, ale i… Číst více
To nejlepší z babiččina zářijového receptáře: Využijte bohatou hojnost úrody
Na polích dozrály makovice, sklízí se okopaniny, v zahradách a sadech dozrává ovoce. Také zahrádky nabízejí bohatou úrodu zeleniny, o kterou jsme se… Číst více
10 rad, jak správně uchovávat potraviny: Vyhněte se moučným červům, ztvrdlému cukru nebo žluklým ořechům
Dostávají se vám ve spíži nebo v komoře do mouky… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Pařížskou šlehačku snadno připravíte i doma: Bude chutnat jako z luxusní cukrárny, před šleháním se ale musí dobře vychladit
Milujete pařížskou šlehačku a rádi byste si ji… Číst více
Farmářka vysvětlila, jak skladovat brambory i v paneláku: Stačí dodržet dvě základní věci, na balkon ale nespoléhejte, radí
Skladování potravin je věčným tématem, mnoho… Číst více
Jak uskladnit jablka. Poradíme, jak je nejlépe uchovat přes zimu
Naše tradiční ovoce - voňavá jablíčka - patří k tomu nejzravějšímu, co zahrady nabízejí. Říká se, že už jedno snězené jablko denně významně zvyšuje… Číst více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Co je omládek Omládek je drožďový kvásek, díky kterému můžeme v receptu použít menší množství kvasnic a kvasinky v těstě mají lepší rozjezd. Těsto… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více