Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na hostině u egyptských faraonů: Podávali se pečení voli, husy nebo holubi s chlebem a hosty občas zmohl alkohol
Zdroj: Wikimedia Commons, Charles Wilkinson - This file was donated to Wikimedia Commons as part of a project by the Metropolitan Museum of Art. See the Image and Data Resources Open Access Policy, CC0

Dlouhé tři tisíce let se více či méně úspěšně rozvíjela stará egyptská říše. Pro každodenní život celé společnosti mělo zásadní význam jídlo, které bylo součástí různých oslav včetně těch, které pořádali vládnoucí faraoni. Ti využívali velké oslavy s jídlem pro širokou veřejnost k získání přízně obyvatel.

Vzácní hosté vpředu

Na scénách s hostinami, které najdeme na stěnách starých hrobů, jsou zobrazováni vzácní hosté, bohatě oblečení, které hostitel vítá a poté je usazuje. Služebnictvo hostům nalévá voňavou vodu, aby si umyli ruce, a nabídne jim voňavky a malé kousky tuku napuštěné parfémem. Ty se nosily na hlavě a kromě toho, že příjemně voněly, také odpuzovaly hmyz.

Samotní faraoni a jejich nejbližší seděli u menších stolů, na kterých byly připravené různé pokrmy. Ačkoli chudí Egypťané jedli většinou jen dvakrát za den, rodina faraona si dopřávala tři hlavní jídla denně. A jedno z nich bylo tzv. rodinné, tedy společné stolování všech příbuzných.

Rodina faraona jedla třikrát denně

Poté, co byli hosté usazeni, začalo se nosit jídlo. Nejdůležitější osoby byly usazeny na židle a před ně byly postaveny stoly s hromadou jídla. Samotní faraoni a jejich nejbližší seděli u menších stolů, na kterých byly připravené různé pokrmy. Ačkoli chudí Egypťané jedli většinou jen dvakrát za den, rodina faraona si dopřávala tři hlavní jídla denně. A jedno z nich bylo tzv. rodinné, tedy společné stolování všech příbuzných.

S klesajícím postavením hostů se měnil i typ sedadla, stolu, porce a rozmanitost jídla, přičemž nejméně významní lidé seděli na rohožích.

Vepřové a ryby byly moc obyčejné

Jídla však bylo dost pro všechny: pekli se celí voli, kachny, husy, holubi a různá jiná drůbež (kuřecí maso se ve starém Egyptě nekonzumovalo). Pečené nebo vařené ryby byly na stole jen výjimečně, protože se braly jako obyčejné každodenní jídlo. Při slavnostních příležitostech se nepodávalo vepřové maso, které se považovalo za maso „nižší úrovně“.

A jaké přílohy k masu se podávaly? Pekly se různé druhy chleba, další přílohou byla tepelně upravená a čerstvá zelenina a ovoce. Chleba si ti nejbohatší vylepšovali máslem nebo vajíčky. Oblíbené byly i různé druhy luštěnin.

Uměli si osladit život

Podávaly se koláče a cukrovinky, k jejichž slazení se používaly datle a med. Recept na speciální koláč z mouky a tygřích ořechů (známé u nás jako šáchor jedlý nebo mandle podzemní) je napsán na zdi hrobky vezíra Rekhmira v Luxoru.

Pro náboženské svátky se pekly speciální koláče nebo chleby ve tvaru trojúhelníků, kruhů, lichoběžníků. Egypťané dokonce vyráběli některé chleby a sušenky ve tvaru zvířat nebo lidí.

Využívaly se také palmové ořechy, které se rozdrtily, povařily, osladily medem a podávaly jako nápoj.

Alkohol je někdy zmohl

Na hostinách pořádaných panovníkem se samozřejmě podával také alkohol. Červené a bílé víno, pivo nebo shedeh, kvašený nápoj z granátových jablek, se nalévaly do keramických nádob, z nichž mnohé byly zdobeny lotosovými květy.

Navzdory tomu, že tehdejší společenské zvyklosti odrazovaly od nadměrného pití, malířské výjevy na stěnách hrobek živě ukazují, jak se mužům a ženám dělá špatně, nebo dokonce omdlévají, a po nadměrném požití alkoholu musí být vyneseni ven. Zkrátka, osvěta fungovala, ale v realitě se moc nedodržovala. 

Náš tip: Možná, že by si panovníci starého Egypta pochutnali na šťavnatém steaku podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

historyonthenet.com: Ancient Egyptian Food: Dining Like a Pharoah

hurghadalovers.com: Ancient Egyptian Food & Pharaonic royal Cuisine | Facts, History of What kind of food did Pharaohs kings eat

rawi-publishing.com: Pharaohs, Feasts, and Food

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více