Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halloween je jedním ze svátků, na který se těší především děti. Ať už kvůli kostýmům, strach nahánějícím dekoracím, nebo nejčastěji z důvodu rozdávání sladkostí. I ty mají na Halloween svůj vlastní styl a charakter. Rozhodli jsme se podívat na sladké dobroty, které předvečer Svátku všech svatých provází po celém světě.

Odkud se vzal svátek strachu

Halloween je svátek, který se slaví 31. října. Původně se jednalo o starodávný keltský svátek Samhain, který označoval konec sklizně a začátek zimy. Keltové věřili, že v tento den se propast mezi světem živých a mrtvých zmenšuje a duchové mohou navštívit zem.

Moderní oslavy Halloweenu mají nejvíce fanoušků v anglofonních zemích, zejména v USA, a spojují se s různými zvyky, jako jsou vyřezávání dýní, převlékání do kostýmů, koledování sladkostí. V posledních desetiletích se však tento svátek začal slavit i v mnoha dalších zemích včetně Česka.

Gastro experimenty povoleny

Halloween je doba, kdy si můžete dovolit být v jídle a pití trochu více kreativní. Zkuste třeba upéct halloweenský dýnový koláč. Stačí připravit malé cupcaky v oranžové barvě a ozdobit je pomocí černé cukrové polevy. Tyto sladkosti jsou nejen vynikající, ale také vypadají opravdu efektně.
Další možností jsou duchové s bílou cukrovou polevou. Jde o jednoduchý recept, který zvládne i začátečník. Upečte drobné perníky ve tvaru duchů, ozdobte je bílou polevou tak, aby připomínala nadpřirozená stvoření, a doplňte čokoládové kuličky místo očí a úst.

Pavoučí cheesecake i chutní netopýři

Nabízí se i čokoládoví netopýří nebo dýně. Upečte čokoládové brownie a pomocí formičky z nich vykrojte netopýry nebo dýně. Ty můžete dále ozdobit očima z bílé a černé polevy, popřípadě potřít oranžovou polevou. Tato halloweenská sladkost je nejen chutná, ale také vypadá naprosto úžasně.

Úspěch sklidí určitě i dýňové sušenky či halloweenský cheesecake. Stačí na ten tradiční nakreslit pomocí oranžové a černé polevy pavoučí síť. Ti, kdo mají rádi muffiny, také nepřijdou zkrátka. Jednoduše totiž lze vytvořit velmi chutné sladkosti s krémem z nutelly a udělat tak radost nejen dětem, ale všem, kdo zbožňují sladké. Pustit se podle receptu z našeho webu můžete i do speciálního dortu.

Pro ty, kdo nemají rádi pečení, mohou být ideální lízátkoví pavouci. Stačí obalit čokoládová lízátka černým papírem a přidat pavoučí nohy například z potravinářského provázku. Tento nápad je rychlý, jednoduchý a lze ho připravit i na poslední chvíli. A kdo nemá rád sladké, může vytvořit pizzu, ozdobenou ve stylu strašidelného svátku, nebo zabalit párky do listového těsta a kečupem na ně přidat trochu „krve“.

Halloweenské muffiny

Na přípravu „strašidelných“ moučníků budete potřebovat: na těsto - 300 g polohrubé mouky, 240 g cukru krystal, 250 ml mléka, 120 ml oleje, 1 vejce velikosti M a 1 kypřicí prášek do pečiva. Na krém: 250 g másla, 45 g nutelly a černá potravinářská barva. Na ozdobu: napichovací ozdoby s tematikou Halloweenu.

Jan na to?

  1. Všechny přísady na těsto lehce prošleháme. Těsto naplníme do košíčků na muffiny zhruba do tří čtvrtin.
  2. Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů horkovzduch přibližně 20-25 minut, podle velikosti. Po upečení necháme muffiny vychladnout.
  3. Máslo s nutellou vyšleháme do krému. Přidáme potravinářskou barvu, množství záleží na tom, jak tmavý chcete krém mít. Posléze ho nastříkáme na muffiny.
  4. Do hotových sladkostí zapíchneme postavičky nebo motivy se strašidelnou tematikou.

Náš tip: Na ty nejlepší halloweenské sladkosti se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Halloweenské dobroty

Ukázat 25 fotografií

Muffiny se dají vyrobit i perníkové. Podle našeho videoreceptu je připravíte velmi jednoduše:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více