Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový salát
Zdroj: Freepik, timolina

Vaření brambor na štědrovečerní přílohový salát sice není složitá disciplína, přesto je dobré znát pár zásad, díky kterým bude bramborový salát dokonalý. Tajemství úspěchu spočívá ve výběru správného varného typu i odrůdy, načasování i velikosti brambor.

Nejlepší brambory na salát

Na bramborový salát se z brambor používá varný typ A, který je oproti jiným typům pevný, drží tvar a i v případě, že jej povaříte o trochu déle, se jen tak nerozvaří. Generacemi prověřenou odrůdou, jež je na bramborový salát přímo dokonalá, jsou tzv. keřkovské rohlíčky. Jsou charakteristické svým tvarem, podle nějž získaly svůj název, vysokou pevností sytě žluté dužiny po uvaření a lojovitou konzistencí.

Nezapomeňte keřkovské rohlíčky koupit včas. Jsou tak oblíbené, že je o něj každoročně veliký zájem a nemuselo by se na vás na poslední chvíli dostat.

Podle Výzkumného ústavu bramborářského, sídlícího v Havlíčkově Brodu, byla tato odrůda vyšlechtěna v roce 1940 v Keřkově a ihned si získala oblibu díky svým specifickým vlastnostem vhodným právě na sváteční bramborový salát. I když keřkovské rohlíčky kvůli nižší odolnosti proti virovým chorobám na čas zmizely z pultů obchodů, Výzkumný ústav bramborářský se postaral o ozdravení odrůdy, za což si vysloužil v roce 1995 udělení ocenění Zlatý klas 1995.

Kvalitu brambor poznáte už v obchodě

Abyste se vyvarovali nepříjemnému překvapení, kdy budete muset polovinu balení brambor vyhodit, zkontrolujte si kvalitu už při nákupu. Slupka brambor nesmí být scvrklá, nazelenalá, s mechanickým poškozením nebo většími skvrnami. Vyskytuje-li se v balení nahnilý kus, je pravděpodobné, že jsou znehodnocené i další brambory kolem něj. Také brambory se začínajícími klíčky už nejsou pro použití do salátu vhodné.

Brambory skladujte na tmavém, chladném místě, nikoli v lednici, kde vlhké prostředí napomáhá vzniku plísní.

Jak uvařit brambory do štědrovečerního salátu?

Nejlepší bramborový salát je dostatečně uleželý, smíchaný s majonézou den před Štědrým dnem. Brambory se do něj dávají vychladlé a lze je mít připravené den předem, tedy uvařit již 22.12. a nechat odpočinout přes noc v lednici. Tím se jejich dužina ještě více zpevní a kostičky si udrží tvar i po delším míchání s dalšími ingrediencemi.

Brambory na salát se vždy vkládají omyté a neoloupané do studené vody. Oloupáním byste se připravili o spoustu chuti, která se uvolní do vody a salát nebude zdaleka tak dobrý. Brambory vybírejte podobně veliké, aby se uvařily rovnoměrně. Na solení vody v případě bramborového salátu příliš nezáleží, neboť na dochucení bude dost času během a po jeho odležení. Zkušené hospodyňky ale vždy vodu solí. 

Poté, co začne voda vřít, bude trvat 15 – 25 minut, než budou brambory hotové, v závislosti na jejich velikosti. Po 15 minutách vyzkoušejte konzistenci nožem. Po píchnutí do středu brambory by měl nůž bez odporu projet bramborou. Po uvaření je ideální brambory oloupat ještě teplé, aby šla slupka snadno oddělit.

Budete-li bramborový salát připravovat později po uvaření brambor, vložte je zcela vychladlé do uzavřené nádoby a uložte do lednice.

Další tipy na přípravu dokonalého bramborového salátu

  • Brambory na kostičky se mohou nakrájet pomocí mřížky na to určené, nejlepší je však ruční práce, při které nehrozí jejich rozmačkání.
  • Aby si kostičky brambor zachovaly svůj tvar, smíchejte a ochuťte nejprve všechnu zeleninu zvlášť a teprve poté ji promíchejte s bramborami.
  • Brambory vstřebají poměrně hodně soli a je vhodné je dochutit během a po odležení.
  • Větší brambory před vařením propíchněte nožem, aby se uvařily rovnoměrně.
  • Použijete-li na vaření brambor tlakový hrnec, ušetříte za energie. Doba varu se zkrátí na 4 – 8 minut.
  • Dětem kolem 1 roku odložte před smícháním „dospěláckého“ salátu stranou trochu brambor, vejce a kořenové zeleniny, rozmačkejte vidličkou a smíchejte s bílým jogurtem.

Zdroje informací
vubhb.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více