Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Olej a majonéza jsou nepostradatelnými surovinami při přípravě štědrovečerní večeře.
Zdroj: freepik / freepik

Supermarketové slevové akce jsou před Vánoci prvním předčasným dárkem pod stromeček. Zjistili jsme pro vás, které obchody nabízejí to, co teď budeme v kuchyni nejvíce potřebovat, za příznivé ceny. Tedy majonézu, vejce, kyselé okurky či Salko. Všechno z toho určitě využijete.

Sleva v pravý čas

Na Vánoce používáme bezpočet receptů, které obsahují velké množství různorodých surovin. Ty, které se v tomto týdnu objevují v nabídce supermarketů však najdeme ve většině z nich. Bez několika ingrediencí si nedokážeme představit třeba bramborový salát, jiné jsou naprosto stěžejní při pečení cukroví.

Majonéza

Majonéza neodmyslitelně patří především k bramborovému salátu. Bez něj si, stejně jako bez kapra či řízku, ani štědrovečerní večeři neumíme představit. Můžeme ji však použít také v pomazánkách, v kombinaci například s tuňákem, recept najdete zde, nebo kuřecím masem.

Dokonce existují některé neobvyklé recepty na pečené dobroty, kde může být majonéza použita jako náhrada za část tuku, díky jejímu obsahu oleje a vajec. Jedná se o některé recepty na koláče nebo muffiny, v cukroví se ovšem neobjevuje.

V současnosti koupíte o 50 % zlevněnou majonézu Hellman's v Tescu, kde přijde 500 ml na 54,90 Kč a v Kauflandu, kde po slevě 41 % stojí 625 ml 69,90 Kč. Delikátní Hellman’s nabízí Billa za 69,90 za 405 ml, Penny Market zase Královu korunu po slevě 32 % za 26,90 Kč za 380 ml.

Kyselé okurky

Stejně jako majonéza patří nakládané okurky do bramborového salátu, třeba do toho z receptu zde. Kromě toho se však používají i jako ozdoba na chlebíčcích, které k Vánocům také nepochybně patří, používají se do pomazánek či do omáček k pečenému masu.

Okurky Znojmia najdete v Tescu, kde 660 gramová sklenice po slevě 63 % stojí 34,90 Kč, v Globusu, kde vyjde 520 g na 27,90 Kč (sleva 58 %) či v Penny kde mají 520 g ta 34,90

Vejce

Důležitost vajec ve vánoční kuchyni je zřejmá jako máloco. Bramborový salát se bez nich obejde pouze ve veganské verzi, při pečení cukroví mají nezastupitelnou roli. Například při pečení lineckého cukroví z tohoto receptu

U lineckého se často používají celá vejce nebo jen žloutky, které přidávají těstu bohatost a pomáhají vytvořit křehkou texturu. V některých receptech se vejce používají také na potření povrchu cukroví před pečením, což dodává lesk.

Pro levnější vejce zajděte do Globusu, kde po 46 procentní slevě nabízí 30 vajec velikosti M za 74,90 Kč, Lidlu, kde za stejný počet utratíte 79,90 Kč, Albert má po slevě 50 % 30 ks vajec velikosti M za 69,90. V Penny seženete 30 vajec velikosti S za 64,90.

Olej

Olej je důležitou součástí vánočního vaření a pečení. Používá se jak pro přípravu tradičních vánočních pokrmů, zejména ke smažení řízků. Pokud třeba nemáte rádi vůni a speciální chuť sádla, použijete olej, společně s máslem, při smažení řízků či kapra.

Někdy můžete olej také přidat do marinády na řízky, jako v tomto receptu. Rovněž olej můžeme přidat do vánočních koláčů, muffinů nebo jiného pečiva, kde je potřeba tuk, ale nechcete použít máslo nebo margarín.

V akci nyní koupíte olej například v Penny, kde po slevě 46 % utratíte za litr slunečnicového 26,90 Kč, v Tescu vás přijde po 54 procentní slevě olej na 32,90 Kč, v Albertu na 34,90 Kč a Billa má slunečnicový olej za 26,90 Kč (sleva 61 %).

Salko - kondenzované mléko

Kondenzované mléko je oblíbenou ingrediencí ve vánočním vaření a pečení v mnoha světových kuchyních. Je totiž skvělým způsobem, jak přidat do cukroví vlhkost a sladkost.

Můžete ho přidat třeba do karamelových řezů, je také často používáno v krémech, například v náplních do mnoha druhů vánočního cukroví. Kondenzované mléko je také jednou z nejdůležitějších součástí vaječného likéru, který si můžete připravit podle tohoto receptu, přidávat se dá i do horké čokolády.

Salko, jak se nejznámější české kondenzované mléko jmenuje, najdete s 45procetní slevou na 36,90 Kč za 397 g v Albertu, Penny Market má cenu o korunu vyšší. V nabídce Kauflandu najdete Salko s příchutí vlašský ořech za 44,90 Kč, tedy po slevě 35 %.

Náš tip: Máte chuť na změnu? Připravte si podle našeho videoreceptu místo klasického vídeňský bramborový salát:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více