Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jean-Paul Belmondo: Slavný francouzský herec miloval těstoviny penne al arrabbiata  a potrpěl si na nedělní rodinné obědy
Zdroj: Wikimedia Commons, Michaël Bemelmans - Own work, CC BY-SA 4.0

Jeden z nejslavnějších francouzských herců Jean-Paul Belmondo vyrůstal v rodině sochaře a malířky. Ačkoli se jeho otec narodil v Alžírsku, kořeny měl v Itálii. A tak není divu, že Bébel, jak se francouzské hvězdě přezdívalo, měl rád italské jídlo.

Otec Jeana-Paula Belmonda pocházel z Itálie 

Charismatický umělec v šestnácti letech onemocněl tuberkulózou a musel se vzdát myšlenky na profesionální sportovní kariéru. Během léčení v horském sanatoriu v Auvergne se rozhodl, že se stane hercem. A to bylo rozhodně jedno z nejlepších rozhodnutí v jeho životě.

Přestože se narodil v Paříži, kde prožil většinu svého života, jeho kořeny sahají do Itálie. Jean-Paul Belmondo starší, hercův otec, pocházel z Alžírska, kam jeho předci přišli v 19. století z Itálie.

U Belmondů vaří Luana

Itálie také ovlinila chutě jednoho z nejslavnějších francouzských herců posledních desetiletí. To podpořila i jeho snacha Luana. Krásná blondýnka (a bývalá modelka) se narodila v Římě.

Láska k dobrému jídlu ji přivedla na dráhu gastronomické novinářky a později i porotkyni televizních kulinárních soutěží. Právě ta pomyslně pootevřela dveře do domácnosti Belmondů, kam se provdala před více než 30 lety, a prozradila, co tchán Bébel rád jedl.

Tradiční nedělní obědy

Belmondovi vždy se scházeli k nedělnímu obědu, kam rád chodil i Jean-Paul, pokud mu to pracovní povinnosti dovolily. I on totiž měl rád, když se rodina sešla u nedělního oběda doma, a ne v restauraci. Deset lidí u stolu bylo standard a servírovaly se většinou pokrmy italské kuchyně.

Aby si všichni dostatečně naladili chuťové pohárky, jako první se k aperitivu podával sýrový talíř. Kousky parmazánu a pecorina s troškou šafránového medu měly vždy úspěch.

Těstoviny musí být

Podle Luany je u jídla nejdůležitější dobrá nálada, kterou její tchán u stolu vždy měl. Byl gurmán a dovedl ocenit kuchařské umění. Na rodinných obědech nikdy nechyběly těstoviny, a to vyrobené doma a často také plněné.

Těstovinám nikdy neodolal ani slavný herec. Speciálně pro něj Luana často připravovala penne al arrabbiata s rajčatovou omáčkou a lehce pikantními paprikami.

Měl také rád těstoviny s omáčkou podobnou té boloňské. Mleté maso ovšem Luana nahrazovala lehce pikantní klobásou, kterou si dovážela z Itálie a která zvýrazní chuť rajčat. Pro tchána i pro sebe ráda vařila k těstovinám i sýrovou omáčku carbonara.

Jako další chod měl Belmondo často na talíři pečené hovězí žebro naložené v balzamikovém octě a rozmarýnu s tzv. pískovými bramborami. Brambory vařené ve vodě s bylinkami se posléze opečou na olivovém oleji se strouhankou. A je to lahoda!

Mezi Belmondova oblíbená jídla patřila i pasticcio di pasta, tedy italské tradiční nedělní jídlo. Jde o gratinované těstoviny v kombinaci s rajčatovou omáčkou, masovými kuličkami, mozzarellou, parmazánem a bazalkou.

A co dezert? Sladkou tečkou často byl Luanin neodolatelný dort s jemnou bílou čokoládou.

Jean-Paul Belmondo si prostě uměl užívat všechno krásné, co život přinášel, a to včetně dobrého jídla!

Náš tip: Pokud jste právě teď dostali chuť na dobré italské těstoviny, můžete si je připravit s jednoduchou omáčkou podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

frenchfilms.org: Jean-Paul Belmondo Biography: life and films

arts-et-gastronomie.com: [Interview] Luana Belmondo, son secret pour avoir la pêche!

www.domitys.fr: En cuisine avec Luana Belmondo

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více