Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malinová panna cotta: Italský smetanový dezert s jemnou chutí vanilky lehce zvládnete, stačí správně použít želatinu
Zdroj: Toprecepty, Marienka

Malinová panna cotta je výborný tradiční italský dezert. Na lahodnou a osvěžující dobrotu není nutné pokaždé chodit do kavárny nebo cukrárny. Docela jednoduše si ji můžete připravit i doma.

Co je panna cotta

Panna cotta je pověstný italský nepečený dezert. Osvěžující smetanový moučník si nemusíme vychutnávat jen kavárnách, není problém připravit si osvěžující smetanový moučník doma a ochutit ho čerstvým ovocem. Hodí se drobné ovoce, jako jsou maliny, jahody, borůvky a třeba rybíz.

Správně připravenou panna cottu poznáme podle toho, že po vyklopení ze skleničky se dezert trochu chvěje. To je způsobeno želatinou, které musí být to správné množství. Dezert je jemně sladký, smetanový a krásně nadýchaný. Můžeme ho jíst jen tak ze skleničky, ale i vyklopený na talířek nebo mističku.

Co udělat, aby se panna cotta podařila

Jedním z důležitých faktorů je použití želatiny. Želatina se hodí prášková i plátková. Snazší je prášková, kterou stačí dát nabobtnat a poté ji nechat rozpustit. Detaily vždy prozradí návod na obalu. Plátkovou želatinu dáváme namočit, pak ji vymačkáme a nakonec necháme rozpustit.

Želatina se nesmí vařit. Přivedeme tekutinu téměř k varu a sporák vypneme. Nasypeme želatinu. Mícháme, dokud se želatina nerozpustí. 

Aby vše dopadlo podle našich představ, než sundáme nádobu z plotny, je třeba rozetřít trochu smetanové směsi mezi prsty. Pokud bude jemná, bez kousků cukru nebo želatiny, můžeme ji umístit do ledové lázně, dokud nevychladne. Pokud pocítíme na prstech hrudky, budeme míchat dál.

Aby byla panna cotta výborná, je třeba ji nechat dostatečně ztuhnout. Po vychladnutí ji dát na 4-6 hodin do lednice. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit malinovou panna cottu

Na pět porcí si připravte: 2 lžičky želatiny (jemně mleté), 500 ml smetany ke šlehání, 40 g prosátého moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, maliny a lístky máty.

Jak na to? Připravte si skleničky na dezert. Vanilkový lusk rozpulte a vyškrábejte ho. Do mističky nalijte dvě lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte pět minut stát, aby želatina vodu absorbovala. Smetanu nalijte do kastrolu, přidejte cukr a vanilkový lusk včetně vyškrábané dřeně. Zahřívejte na středním plameni. Za občasného promíchání nechte přijít k varu.

Sporák vypněte. Přidejte želatinu a stále míchejte, aby se želatina rozpustila.  Proveďte výše uvedený test s prsty, a pokud bude vše v pořádku, nalijte směs do skleniček. Dejte na 4–6 hodin chladit, aby se hmota zpevnila. Pět minut před podáváním vyndejte dezert z lednice.

Maliny rozmačkejte s trochou cukru, dejte je navrch panna cotty a ozdobte jednou celou malinou a lístky máty.

Náš tip: Panna cottu si můžete připravit i podle tohoto videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více