Rychlé medailonky z vepřové panenky, dušené na špeku a cibuli: Jemné a křehké maso je plné chutí
15. 7. 2024 Vaření
Vepřová panenka je maso, ze kterého i začátečník připraví dobrotu. Přichystejte si panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli. Výborná kombinace ingrediencí funguje skvěle.
Jak udělat panenku na pánvi
Vepřová panenka právem patří mezi nejoblíbenější maso díky své jemnosti, lahodnosti a snadné přípravě. Díky malému množství tuku navíc patří mezi velmi kvalitní kusy masa. Krátká svalová vlákna vedou ke křehkosti masa.
Vepřovou panenku připravíme rychle, což je důležité v momentech, kdy nemáme čas na dlouhé vaření. A spolehlivě to zvládneme na pánvi. Jak připravit maso?
- Na medailonky by měla být panenka po celé délce stejně silná a podobat se válečku.
- Když si přineseme domů maso s tenkými blankami na povrchu, musíme je odstranit. Jinak by po opečení bylo maso tuhé a kroutilo by se.
- S odkrojením nám pomůže malý ostrý nožík, kterým vjedeme doprostřed masa pod blanku. Chytíme ji, blanka se natáhne a postupně ji u povrchu po kouskách odkrojíme.
- Obvykle panenku připravujeme vcelku, bude tak šťavnatější, pro dnešní níže uvedený recept, kdy budeme maso dusit, ho nakrájíme a jemně naklepeme hranou ruky.
Mohlo by vás zajímat
Které koření na panenku
Než budeme maso nakládat do koření a nechávat odležet, je třeba ho včas vyndat z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.
Na panenku můžeme využít třeba směs na grilování, ať už kupovanou nebo vlastní. V této směsi obvykle bývá sladká paprika (můžeme sáhnout i po uzené), kmín, česnek, cibule, dále třeba majoránka, chilli a rozmarýn. Výborný je i tymián. Nezbytný je také mletý pepř a sůl.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak na panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli
Na tři porce potřebujete: 600 g vepřové panenky, 1 cibuli, 1 kousek uzeného špeku (5 x 5 cm), 1 lžíci oleje, 1 plátky másla (2 cm), oblíbené koření (např. Farmer grill), sůl a pepř. Na obalení: hladká mouka a mletá sladká paprika.
Jak na to? Vepřovou panenku omyjte, odblaňte a nakrájejte na 1 cm silné medailonky. Hranou ruky je jemně naklepejte, opepřete a posypte kořením Farmer grill (směs koření a bylinek), nechte maso odpočinout.
Uzený špek nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. V pánvi rozehřejte olej s máslem a dejte pomalu smažit špek a cibuli, dokud nebudou osmažené dohněda.
Medailonky osolte a obalte v hladké mouce, kterou jste smíchali s mletou paprikou. Takto obalené medailonky dejte na pánev ke špeku a cibuli a zprudka opečte z obou stran. Pak podlijte asi 200 ml vody, přiklopte pokličkou a poduste maximálně 20 minut. Mouka použitá k obalení masa omáčku příjemně zahustí, takže pak už jen podle chuti dosolte.
Náš tip: Připravte si panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli podle tohoto video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více