Švestkový koláč s drobenkou: Rychlý hrníčkový moučník božsky chutná a na stole je do půl hodiny
29. 7. 2024 Vaření
Švestkový koláč s drobenkou patří mezi nejoblíbenější dezerty s tímto ovocem. Máme pro vás bleskový hrníčkový koláč, který se báječně hodí pro chvíle, když vás přepadne mlsná a potřebujete koláč hned na stole.
Švestky v kuchyni
Od července do září si můžeme vychutnávat švestky. Švestky mají lákavou modrofialovou barvu a milujeme je díky jejich lahodné sladkokyselé chuti. Jejich typický bílý povlak se nesmí odstranit, protože je důvodem, proč švestka pomaleji vysychá.
V kuchyni má toto ovoce bohaté využití, a to nejen mezi sladkými jídly, ale švestky přidáváme i do slaných jídel, hodí se k masu.
Nejčastěji ze švestek chystáme kompoty a švestková povidla. Nesmějí chybět ani v čerstvé, případně mražené podobě různých dezertech. V lednici můžeme mít misku švestek zhruba týden. Pokud je chceme mrazit, je třeba ovoce rozpůlit a odpeckovat.
Mohlo by vás zajímat
Švestkový koláč s drobenkou
Švestkový koláč je kouzelnou připomínkou léta a třeba i prázdnin u babičky. Můžeme si ho přichystat v řadě variant, nejoblíbenější nejspíš bude ta s drobenkou, protože báječně kombinuje nakyslou chuť ovoce a voňavou sladkou posypku. S tou si také můžeme pohrát a provonět ji třeba skořicí, vanilkou, nebo část mouky zaměnit za vločky, případně opražené oříšky. Kromě toho jsou tyto švestkové koláče s drobenkou neuvěřitelně snadné na přípravu.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Příprava švestkového koláče s drobenkou
Na menší plech budete potřebovat: 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku hrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krystal, 1/2 hrnku sladkého mléka (nebo kyselého mléka), 1/4 hrnku oleje, 1/2 prášku do pečiva, 1 vejce a švestky (na pokladení těsta). Na drobenku: 100 g másla, 200 g hrubé mouky a 100 g krystalového cukru.
Jak na to? Na plech rozložte pečicí papír. Hrubou a polohrubou mouku prosejte spolu s práškem do pečiva do mísy. Přidejte cukr, mléko, olej, vejce a vypracujte těsto (je řidší a tekoucí).
Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto vylijte na plech. Švestky vypeckujte a vyskládejte je na těsto. V misce připravte ze změklého másla, cukru a hrubé mouky drobenku. Mnutím prsty vytvořte drobenku, kterou posypte těsto. Plech dejte do trouby a pečte 15 minut. Hotový moučník můžete nakonec ještě posypat moučkovým cukrem.
Zajímavá je varianta švestkového koláče s drobenkou a pudinkem je na přípravu o trochu delší, ale chutná výborně.
Náš tip: Vyzkoušet můžete i následující rychlý švestkový koláč. Upečte si ho podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Slavíme MDŽ: Recepty, které muži hravě zvládnou a potěší jimi své drahé polovičky
Už od roku 1908 patří 8. březen ženám a ocenění a… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
Lotus sušenky jsou skvělým základem moučníků. Poradíme, jak z nich připravit rychlý sušenkový řez
Lotus sušenky si získaly velkou oblibu. Protože jsou trvanlivé, vyplatí se nakoupit několik balení do zásoby, když jsou zrovna v akci. Navíc je pak… Číst více
7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické… Číst více
Jahody patří k létu a nepečené dezerty k jahodám. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty
Není potřeba nic složitého vymýšlet, stačí sáhnout po osvědčených receptech a přesně takové jsme pro vás vybrali. Všechny vybrané recepty obsahují… Číst více
Báječné recepty z tvarohu: Můžeme ho použít do dezertů i do pomazánek
Tvaroh je velmi lehce stravitelný a báječně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vybírat můžeme z několika variant - od nízkotučných až po plnotučné… Číst více
Jak připravit jahody se šlehačkou? Legendární dezert báječně osvěží
Sezóna jahod je v plném proudu - připravit s nimi můžeme velké množství více či méně pracných dezertů, a přesto, že jsou jahody se šlehačkou velmi… Číst více
16 receptů na nepečené dezerty: Tyto úžasné dobroty s úspěchem připraví i nezkušení
"Tvoření" nepečených dezertů je vlastně zábavné, stačí si dopředu připravit několik surovin a pak už jen mícháte, šleháte a vrstvíte. Na závěr ještě… Číst více
Lotus tiramisu do skleničky: Tato jednoduchá a rychlá dobrota vás naprosto okouzlí
Tiramisu je tradiční italský dezert, na jehož báječné chuti se podílí sýr mascarpone, cukrářské piškoty namáčené v kávě a likér Amaretto. To vše je… Číst více
Jak připravit Míša dezert? Ochutnejte rychlou verzi receptu do skleničky
Míša řezy jsou po generace velmi oblíbený dezert, lahodná chuť krému, který je doplněný korpusem a politý čokoládou, se doslova rozplývá na jazyku.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více