Výročí sňatku století: Na svatebním menu Diany a Charlese nechybělo 27 dortů, ten nejhlavnější se pak pekl pro jistotu dvakrát
29. 7. 2024 Historie a zajímavosti
Celý svět se zastavil, aby mohl 29. července 1981 sledovat „svatbu století“, tedy sňatek následníka britského trůnu prince Charlese s veřejností milovanou Lady Dianou Spencerovou. Kromě všech okázalostí, které tak důležitou a opulentní akci provázely, stalo se předmětem zájmu lidí po celém světě i svatební menu, kterým mladý pár mnohé překvapil.
Svatba století
Obřad, který se konal v impozantní katedrále svatého Pavla, přilákal pozornost miliónů lidí po celém světě a zanechal nezapomenutelnou stopu v historii královských sňatků. Tehdy se navíc zdálo, že jeho spokojené trvání nemůže nic zhatit.
Jedním z nejvýznamnějších bodů svatebního dne bylo samozřejmě svatební menu, které odráželo nejen tradiční britskou kuchyni, ale také moderní přístup. Podle spisovatelky a historičky Angely Cluttonové, která promluvila pro zpravodajský web Huffington Post, odráželo menu skutečnost, že šlo o mladý pár. Vždyť Dianě bylo v době svatby pouhých 20 let, Charlesovi pak 32.
Mohlo by vás zajímat
Kombinace tradice a moderního přístupu
„Je zajímavé, jak toto menu zachovávalo tradici královských svatebních menu ve francouzštině,“ připomíná Cluttonová. Výběr pokrmů podle ní odpovídal královským tradicím, ale na druhou stranu se jednalo o výrazně jednodušší menu s menším počtem chodů, než bylo zvykem u předešlých generací. „To rozhodně svědčí o tom, že se k sestavování menu Diana s Charlesem stavěli moderněji,“ dodává odbornice.
Jaké bylo menu
Čtyřchodová hostina se odehrála v Buckinghamském paláci, kam se manželé, společně se 120 hosty odebrali po obřadu. Na pečlivě připravovaném menu nechyběla drůbež, zelenina, ani v Británii tak oblíbené jahody.
Konkrétně se podávaly tyto chody - Rybí knedlíčky z grilu, podávané v humrové omáčce, kuře Princezny z Walesu (kuřecí prsa plněná jehněčí pěnou) s máslovými fazolemi, kukuřičným krémem a novými bramborami. Následovaly jahody se šlehačkou neboli cornwallským krémem (v Británii typický výraz pro šlehanou smetanu).
Dorty, kam se podíváš
Vše korunovalo 27 svatebních dortů, ten oficiální však vyrábělo britské námořnictvo. David Avery, hlavní pekař Královské námořní kuchařské školy v Chathamu v Kentu, vyráběl dort 14 týdnů, raději ale zvolil dvojí totožné provedení.
Chtěl tak předejít tomu, že pokud by se ten originální jakkoliv poškodil, bylo by svatební veselí ohroženo. Na výzdobu metr vysokého vrstveného ovocného dortu, který vážil 225 liber (zhruba 102 kilogramů), byl použit erb prince z Walesu a znak rodiny Spencerů.
Svatbu Charlese a Diany si můžete připomenout také v naší galerii:
Fotogalerie - Výročí sňatku století: Na svatebním menu Diany a Charlese nechybělo 27 dortů, ten nejhlavnější se pak pekl pro jistotu dvakrát
Zdroje informací:
huffingtonpost.co.uk - You Are What You Eat: What Royal Wedding Menus Tell Us About The Monarchy
delish.com - All The Meals British Royals Have Served At Their Weddings
Náš tip: U nás bychom na svatbě hledali především typické koláčky, připravit si je můžete podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak správně skladovat vejce? Do mrazáku patří jedině rozšlehaná
Máte možnost donést si pěkná vejce od souseda, od farmáře nebo z akčního nákupu v obchodě? Jak je uložit, aby se nezkazila? První pravidlo je jasné:… Číst více
Den obědových krabiček
V dnešní uspěchané době se pomalu stává zvykem, že v práci chodíme na oběd do jídelny, nebo s kolegy do restaurace. Občas je to sice příjemné, ale… Číst více
20 receptů jako inspirace na rychlé a levné obědy: Hodí se do práce, do školy i na doma
Starost o to, jaké jídlo si připravit k obědu nebo na zítra do práce, odpadne, pokud sáhneme do zásob, které máme doma a uvaříme něco rychlého,… Číst více
Víkend na chalupě: Vyzkoušejte 18 receptů na rychlá jídla s použitím minima surovin
Jenže hlad nás dožene a naše tělo se dožaduje jídla. Proto jsme vybrali 18 jídel, která nejsou náročná na přípravu, čas ani suroviny a přitom nás… Číst více
Jak usmažit sýr, aby se neroztékal. Co jej dokonale udrží v trojobalu?
Jaký sýr koupit Na smažení obvykle používáme 30% sýr eidam nebo goudu. Při nákupu si vybereme buď již nakrájené plátky ve velikosti vhodné na… Číst více
5 tipů pro správné mrazení masa: Při dobré péči si zachová kvalitu
Abychom zabránili rozkladu masa, musíme ho rychle zpracovat. Pokud jsme koupili masa více, než brzy spotřebujeme, můžeme ho rychle zamrazit a použít… Číst více
5 rychlých receptů z kuřecích prsou: Připravíme je s těstovinami, na špejli nebo v tortile a nebude to ani trvat dlouho
Kuřecí maso je velmi praktické pro přípravu. Z… Číst více
Dojemná dohra MasterChef Česko: Vítěz soutěže Martin Pecina daroval trofej malému synovi Ondry
Kulinářské klání MasterChef Česko 2022 sice… Číst více
Jak perfektně odmrazit lednici a mrazák: Proveďte to rychle a bez zbytečných ztrát. V zimě to jde snáz
Zima je ideální dobou na odmrazování lednice a… Číst více
Jak uvařit lahodnou sýrovou omáčku na těstoviny? Rychlý a levný oběd potěší i děti
Těstoviny jsou vděčnou rychlou přílohou, která má široké využití. Nejvíce jim to sluší s dobrou omáčkou, například právě sýrovou, kterou připravíme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více