Farmář radí, jak poznat správně zralé švestky na povidla a jak je správně uvařit. Pomůže vařečkový test
9. 9. 2024 Rozhovory a reportáže
Věděli jste, že ta nejlepší chvíle pro přípravu sladkých domácích švestkových povidel je právě teď? Ovoce na povidla totiž musí být dostatečně zralé, aby byla zavařenina chuťově nejlepší. S tím, jak správně postupovat, poradil pro Toprecepty.cz Tomáš Kořínek mladší z firmy Ovocňák.
Jak poznat správně zralé švestky
Správná a poctivá švestková povidla obsahují jen perfektně vyzrálé zdravé švestky, případně koření jako je skořice nebo vanilka, ale nic víc. Zcela nadbytečný je v nich cukr, ostatně nepoužívaly ho dříve ani naše babičky. O sladkou chuť se totiž postará samo ovoce, ale je potřeba zavařovat je ve správnou chvíli zralosti.
Jak to poznáme, s tím nám poradil Tomáš Kořínek mladší z firmy Ovocňák. „Základem na povidla je dostatečně zralé ovoce, ideálně až ve stádiu přezrátí, protože do povidel by se neměl sypat cukr. Je potřeba, aby švestky byly už v takové fázi, že je mezi dvěma prsty rozmáčknete a pecku lehce vytlačíte ven. V tento moment mají více než 15g cukru ve 100g švestek a to je základ pro dobrá povidla bez přidaného cukru,“ vysvětluje farmář a přidává i své další tipy.
Mohlo by vás zajímat
Jak na nejlepší povidla
Jak už jsme si řekli, pro přípravu povidel potřebujete jen čerstvé a správně vyzrálé švestky. Z 1 kg ovoce budete míz zhruba 300-350 g povidel. Jak postupovat, aby byl výsledek perfektní?
- Pomalé vaření nebo pečení
Pokud budete povidla vařit, zvolte širší a nižší hrnec, aby se povidla provařila rychleji a stejnoměrněji. Švestky předem omyjte, zbavte případně vadných kusů a vypeckujte je. „Vypeckované švestky v hrnci dostaňte k varu, pak příkon tepla ztlumte a na mírném ohni ovoce pomalu vařte, dokud neztratí dost vody,“ vysvětluje Tomáš Kořínek. Cílem je vyvařit nadbytečnou tekutinu ze švestek a objem ovoce zredukovat. Švestky proto vařte pod pokličkou tak dlouho, dokud nejsou povidla hustá tak, že se při míchání za vařečkou tvoří brázda, která se neslije. - Jen míchání, bez mixování
Někdo má tendenci rozvařené švestky následně rozmixovat. To Tomáš Kořínek nedoporučuje. Je to i zbytečné. „Slupky se rozvaří, stačí švestky občas zamíchat, případné připalování na dně hrnce dělá hezkou barvu. Důležité je sledovat, až se objem ovoce zredukuje zhruba pod 40% a víc, pak jsou povidla dost hustá i sladká,“ říká Kořínek, který ve své rodinné firmě vaří povidla nejen švestková, ale také višňová či hrušková. - Horké do skla
Hotová, tak akorát hustá povidla, pak rovnou za horka plňte do čistých, ideálně vysterilizovaných, sklenic, otřete hrdla a sklenice dobře zavíčkujte. „Povidla lijte do sklenic co nejblíže k okraji, aby zůstalo co nejméně vzduchu pod víčkem," uzavírá Tomáš Kořínek. Pokud chcete, můžete pro lepší konzervaci hrdla sklenic i víčko otřít rumem. Povidla zároveň krásně provoní. Rum také můžete přidat do povidel ke konci vaření, ale to už je na každém, co mu chutná a voní. Ve firmě Ovocňák sázejí jen na perfektní švestky a do povidel nic dalšího nepřidávají.
Něco navíc: Ze švestek si také můžete připravit tento skvělý koláč podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled nepečeného cukroví jako inspirace. Nebojte se popustit uzdu fantazii
Připravuje se nejčastěji z piškotových drobečků, nadrcených sušenek, oplatků plněných i neplněných, doplněné mletými ořechy, kokosem nebo mandlemi,… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Tipy a rady, aby byly vaše nepečené kuličky dokonalé. Tohle zaručeně pomůže!
Do nepečených kuliček můžeme příhodně zpracovat zbytky po pečení cukroví, úlomky i méně podařené kousky, použitelné zbytky krémů i mletých nebo… Číst více
Jak tvarovat kuličky z nepečeného těsta? A co když se nám rozpadají? Zvládneme to snadno, stačí použít jednoduché rady
Vzhledem k tomu, že se do kuliček často snažíme zpracovat "zbytky", což znamená např. rozlomené kousky různých druhů cukroví, může se stát, že… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hledáte levné a zdravé cukroví? Takové, které neobsahuje žádný tuk, ani přidaný cukr? Vyzkoušejte třeba jáhlové kuličky
Nejdříve uvaříme jáhly. Před vařením je obvykle několikrát spařujeme horkou vodou, poté je uvaříme ve vodě - na jeden díl jáhel použijeme dva až dva… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více