Vyzkoušeli jsme proslulý smažák v restauraci Tomáše Hanáka: Zastávka Nižbor má své kouzlo, skvělé jídlo i chybičku
5. 9. 2024 Rozhovory a reportáže
Restaurace Zastávka Nižbor je spjata se dvěma pojmy. Jménem majitele, známého herce Tomáše Hanáka, a legendárním smaženým sýrem, který je tak populární, že se ho snažili napodobit i Jan Punčochář s Přemkem Forejtem. Toprecepty.cz vyrazily do Nižboru po dvou letech, aby zjistily, co se zde změnilo, a jak to vypadá třeba i s cenami.
Kousek od Prahy
Restaurace Tomáše Hanáka se nachází zhruba třičtvrtě hodiny od Prahy autem. Pokud se rozhodnete, že si uděláte výlet vlakem, počítejte, že z Hlavního nádraží to budete trvat kolem hodiny.
Zastávka Nižbor je situována do prostoru vlakového nádraží, ale o klasickou „nádražku“ se rozhodně nejedná. Zdejší atmosféra totiž funguje stoprocentně na každého. Pochopitelně, pokud jste zvyklí na luxusní restaurace, zde úplně ve své kůži nebudete. Tady totiž dostanete knedlík s vajíčkem, játra na cibulce, smažák nebo škvarkovou pomazánku.
Mohlo by vás zajímat
S batohem na zádech
Místní gastronomické zařízení je totiž jakousi oázou pro návrat do let minulých. Proto, pokud se vypravíte na výlet do zdejšího kraje, třeba s batohem na zádech a kamarády po boku, nemusíte mít pocit, že sem „nepatříte“.
Nejprve se ovšem věnujme tomu, co vás v restauraci, kterou ve svém pořadu Souboj na talíři navštívili i dva porotci MasterChef Česko Jan Punčochář a Přemek Forejt, čeká.
Především je to neskutečně zábavně a stylově vybavený vnitřní prostor, který ve vás budí dojem, že jste se vrátili v čase a sedíte ve vlakovém kupé z první republiky. Cedule z minulosti, spousta historických knih i staré lavice z vlakových kupé dokáží zázraky.
Sednout si můžete i na zahrádku, která je hned ze dvou stran restaurace, ale zde počítejte s tím, že je „bez obsluhy“.
Jídelák pro Čechy
Nejdůležitější, co však restauraci udělalo věhlas nejen v nejbližším okolí, je kromě jména majitele také její jídelní lístek. Na něm totiž najdete přesně to, co každý našinec uvítá s velkým povděkem. Vzhledem k tomu, že jsme cestu do Nižboru měli už přede dvěma roky, rovnou jsme koukli na fotku tehdejšího menu a trochu srovnávali, především ceny.
Změnily se, ale ne nějak drasticky, pokud vezmeme, že došlo k nárůstu cen energií, vstupních surovin a dalších věcí, dá se hovořit o férovém navýšení. U některých nabízených položek, jako jsou škvarková pomazánka za 89 Kč či buřty na pivu za 145 Kč se cena neměnila.
Sekaná s bramborem podražila o deset korun a nyní si ji dáte za 175 Kč, BBQ vepřová žebra jsou místo 265 Kč za 285 Kč a vyhlášení smažák šel od naší poslední návštěvy s cenou nahoru o 30 korun, nyní si ho tedy objednáte za 245 Kč.
Chuť omlouvá cenu
Někomu se může zdát, že téměř 250 korun za smažený sýr s hranolky, tatarkou a medem je příliš, ale podle vlastní zkušenosti můžeme prohlásit, že zde to nejsou vyhozené peníze. Kvalitní tučná gouda, která je použita, totiž nabízí skvělou chuť.
Smažáku, obaleného v kukuřičné krustě, jsou dva kousky, které vás zasytí, sýr chutná skvěle, navíc domácí hranolky dodají další perfektní chuťový vjem. Když si k tomu smícháte tatarku s medem a přidáte ji na sýr, ochutnáte něco, co jste zatím v puse neměli.
Zkusili jsme i kuřecí vývar za 70 korun, a tak poctivou polévku jsme nečekali. Žádných utrápených pár kousků masa ve vodě s bujónem, ale silný vývar se zeleninou a pořádnou porcí kuřecího.
Nic není dokonalé
Samozřejmě i zde se dají najít drobné chybičky, ale musíte opravdu dlouho hledat. Trochu rušivé bylo pokřikování personálu mezi sebou, ale jde o mladou partu, takže se to dá pochopit.
Určitě by však bylo dobré trochu zapracovat na úklidu tříděného odpadu, který by se nemusel povalovat jen pár metrů od stolů s hosty.
Všechny tyto výtky ovšem maže zážitek, který si z Nižboru odvezete. Ať už je to prostředí, milá obsluha, velká porce vynikajícího jídla nebo zvláštní pocit návratu v čase. Pokud budete mít cestu kolem, nebo přemýšlíte, že se sem vypravíte, neváhejte. Nižbor je skutečně výborná cílová zastávka.
Jak to vypadalo v Zastávce Nižbor před dvěma lety a jak nyní, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete také připravit skvělý smažený sýr:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více