Jogurtové rychlokoblížky s povidly: Voňavé nadýchané koblížky se rozplývají na jazyku, příprava je snadná a hotové jsou za chvíli
2. 10. 2024 Vaření
Dostali jste chuť na výborné koblihy? Usmažte si jogurtové rychlokoblížky s povidly, které máte brzy hotové. Než si těsto odpočine, přichystejte si povidlovou náplň. Vyměnit ji můžete za skořicový posyp.
Smažené koblihy
Koblihy máme spojené hlavně s masopustem, ale už dávno se staly běžnou variantou našich snídaní. Voňavé, nadýchané a lehoučké koblihy si dáváme i jako dezert kdykoliv během roku.
Nejspíš si je obvykle kupujeme, ale jejich příprava není nic složitého, proto nic nebrání tomu si tuto dobrotu přichystat doma. Je jedno, jestli budou velké, jak je známe z obchodu. Mohou být i mnohem menší.
Mohlo by vás zajímat
Jak smažit koblihy
Abychom získali vynikající koblížky, hodí se znát pár fíglů, díky kterým si hezky pochutnáme.
- Na smažení koblih je ideální olej, který nemá výraznou chuť, tedy řepkový či slunečnicový. Můžeme ho zkombinovat i s trochou sádla.
- Z nádob zvolíme ideálně hlubokou pánev, případně nižší a širší kastrol.
- Na smažení potřebujeme vysokou vrstvu oleje tak, aby v ní koblihy mohly plavat.
- Tuk musí být dobře rozehřátý. Poznáte to tak, že když do něj vhodíte zrníčko strouhanky, začne se smažit.
- Koblihy můžeme dát smažit, když jsou dobře nakynuté (aby tolik nesály tuk), v případě níže uvedeného receptu se těsto jen chvíli nechává odležet.
- Z těsta tvarujeme zploštěnější koblížky, nekynuté nabíráme lžící.
-
Několik kousků dáme do oleje (pozor, aby příliš nestříkal olej, je žhavý) a smažíme. Měly by mít kolem sebe dostatek prostoru, aby se dobře usmažily.
-
Kastrol zakryjeme pokličkou, lépe se udrží teplo a koblížky nakynou do výšky.
-
Když jsou koblihy usmažené, můžeme je obrátit vařečkou nebo obracečkou, (někdy se obrátí samy). Dosmažíme z druhé strany.
-
Nikdy do smažících se koblih nepícháme, protože by se srazily.
-
Připravíme si talíř s ubrouskem nebo papírovou utěrkou na odsátí tuku. Hotové koblihy vyndáme děrovanou naběračkou nebo obracečkou a dáme je na talíř.
-
Pak koblihy posypeme moučkovým cukrem nebo je plníme povidly či marmeládou.
-
Náplní je ideální plnit trochu vystydlé koblihy pomocí cukrářského sáčku s úzkou špičkou.
Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…
Jak připravit jogurtové rychlokoblížky s povidly
Na 17 koblížků budete potřebovat: 200 g bílého smetanového jogurtu, 1 vejce, 1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1-2 lžíce cukru, 1 lžíci rumu, 1 rovnou lžičku jedlé sody, 1 vanilkový cukr (nebo aroma), citronovou kůru, sůl, olej na smažení, povidla, rum na zředění, cukr a skořici (podle chuti).
Jak na to? Jogurt smíchejte s vejcem a cukrem. Přidejte mouku a zbytek surovin. Vymíchejte hladké vláčné těsto a nechte chvilku odpočinout.
Mezitím připravte povidla a sáček na plnění s delší rovnou špičkou. Můžete použít jednorázový sáček. Rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Lžíci odebírejte kousky těsta a vkládejte je do oleje. Po chvilce, když se zespodu zatáhnou, otočte je a ony se nafouknou pěkně do kulata. Jsou tak lehké, že se otáčejí samy.
Smažte je pozvolna dozlatova. Hotové odkládejte na papírový ubrousek a nechte malou chvíli vychladnout, nesmí být studené. Sáček naplňte povidly. Každou koblihu napíchněte špičkou a naplňte. Pak stačí už jen pocukrovat.
Náš tip: Upečte si jogurtové rychlokoblížky s povidly podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Je tu Zimní Apetit piknik: Nechte vařečky odpočívat a vyrazte na oblíbený festival chutí!
Téměř bezpracné masopustní koblihy z trouby: Ochucené vanilkou a rumem voní na dálku a jsou neskutečně nadýchané
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?