Muzikanti s uzeným jsou podkrkonošskou lahůdkou: Voní masem i zelím a jejich přípravu zvládne podle receptu každý
1. 10. 2024 Vaření
Kuchyně Podkrkonoší, regionu zasazeného do malebného kraje Krkonoš, je opravdovým klenotem české gastronomie. Tato oblast, bohatá na tradice a historii, nabízí jedinečné chutě, které jsou výsledkem spojení lokálních surovin a staletími předávaných receptů. Jednou z největších specialit, která si získává srdce snad každého milovníka dobrého jídla, je pokrm známý jako „muzikanti s uzeným“.
Krajové speciality
Podkrkonoší je malebný region v severovýchodní části České republiky, který je známý nejen svou krásnou přírodou, ale také bohatou a tradiční kuchyní. Kuchyně Podkrkonoší je typická využitím místních surovin, jako jsou brambory, zelí, houby a různé druhy masa.
‚Po cestě ke Krkonoším míjíte pole s bílými hlávkami, ze kterých se nakládá podle tradiční receptury dobrovodské zelí, střídají je rozsáhlé jabloňové sady. Na severovýchod odtud zase narazíte na lány červeného zelí, které se podle starobylého receptu nakládá spolu s cibulí a křenem,“ čteme v knize Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska autorky Petry Pospěchové.
Mohlo by vás zajímat
Největší dobroty
Mezi nejvyhlášenější pokrmy místní kuchyně patří bezesporu kyselo. „Základem krkonošského kysela je kvas, řídké těsto, které hospodyně mívaly v hrnci zvaném kyselák či kvasák, umístěném na teplém místě, kupříkladu u kamen,“ vysvětluje kniha popisující mimo jiné i podkrkonošské zvyky. „Druhou zásadní ingrediencí kysela jsou houby, a to houby sušené - dávají totiž kyselu intenzivnější chuť,“ dodává.
Důležitou součástí podkrkonošské kuchyně jsou podle Atlasu i bylinky. Například kopřivy se krátkým svařením připravovaly jako špenát, mladé lístky sedmikrásek fialek či petrželky zase dodaly chuť jarní polévce mlíkačce. Z bejlí se dělával také ochucený ocet. Kromě bylinek se zde daří i ovocným stromům, nejčastěji třešním a jabloním.
Zelenina jako základ
„Hlavní roli na poli a posléze v kuchyni hrály různé okopaniny: kedluben, řepa, tykev, ředkve či tuřín, zvaný zde také dumlík. Půlka žlutomasé bulvy tuřínu stačila na přípravu polévky dumlíkačky pro celou rodinu,“ stojí v regionální kuchařce nakladatelství Smart Press.
Z řepy se zase připravovalo třeba sladidlo sirob. Ten se přidával do kaší či perníků. Polévají se s ním i různé druhy buchtiček, kupříkladu „peciválky“ plněné mákem.
Sladkosti nezaostávají
V Podkrkonoší pochopitelně najdeme i mnoho receptů na koláče, buchty, koblihy či masopustní boží milosti. Velikonoční specialitou jsou potom ptáčci klubáčci, pečivo, které mělo značit stěhování ptactva z jižních krajin, tedy příchod jara. Zapomínat se ovšem nesmí ani na vyhlášené hořické trubičky, křehkou delikatesu z oplatkového těsta.
My si tentokrát nepřipravíme nic sladkého, ale naopak slaného a masitého. Jedná se o tradiční recept, který si určitě oblíbíte a možná se stane i součástí vašeho domácího jídelníčku.
Muzikanti s uzeným
Na přípravu 4 porcí krkonošské lahůdky budete potřebovat: 1 kg brambor (nejlépe varný typ C), 150 g krupice, 2 vejce, 200 g hrubé mouky, 3 cibule, 2 lžíce strouhanky, 300 g uzeného masa, 4 lžíce sádla a 1 lžičku soli.
Jak na to?
- Ve větším hrnci uvařte uzené. Poté ho nakrájejte na kostičky.
- Jednu z cibulí nakrájejte na kostičky. Na pánvi zpěňte dvě lžíce sádla a cibuli na něm osmažte. Když začne sklovatět, přidejte strouhanku a nakrájené uzené a krátce orestujte. Nechte zchladnout.
- Brambory uvařte ve slupce. Uvařené brambory ještě horké oloupejte, dejte je na vál posypaný krupicí a rozmačkejte úplně dohladka.
- Přidejte vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujte těsto. Je-li řídké, přidejte mouku. Vyválejte z těsta plát silný asi 1 centimetr a rozkrájejte jej na čtverce.
- Připravenou náplň rozdělte na čtverce těsta, které zmáčknutím vnějších stran důkladně spojte, takže vzniknou taštičky.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu a připravené taštičky v ní 10 minut vařte.
- Než budou hotové, rozehřejte zbývající sádlo a osmažte na něm dozlatova zbytek na kostičky nakrájené cibule. Tou potom posypte uvařené muzikanty.
Ukázka z knihy Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska byla použita s laskavým svolením nakladatelství Smart Press, které vydává knihy českých autorů s tematikou tradic, koloběhu přírody, kuchařky pro zdravý životní styl i publikace zaměřené na hubnutí, osobní růst a přírodní zahradničení.
Náš tip: Jestli máte rádi uzené maso, uvítáte náš videorecept na vynikající uzené koleno:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Na čem usmažit topinky? Na výběr je více možností, záleží na vaší chuti
Topinky zachraňují situace - využijete na ně starší chléb, ale také nakrmíte hladové krky nebo pohostíte (nečekanou) návštěvu. Stačí k nim přidat… Číst více
Časté chyby při skladování tuků: Předejděte jim a prodlužte tukům jejich trvanlivost
Skladování tuků má (asi jako vše) svá pravidla. Bylo by naprosto zcestné myslet si, že máslo v mrazáku vydrží dlouhé roky, dokud si na něj… Číst více
Pokrmy bez tuku: Tuk úplně nezatracujme, ale buďme při jeho konzumaci obezřetní
Odmítat tuk má několik příčin - redukční hubnutí, zdravější život, přísná dieta nebo prostě jen odpor k tučnému. Vynechat tuk ze stravy však není… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více