Skvělá houbová pomazánka na topinky: Ostrá směs dušená s bedlami překvapí jedinečnou výraznou chutí a houbovou vůní
25. 10. 2024 Vaření
Možností, jak přichystat směs na topinky, je mnoho. Ta z hub je zajímavou chuťovou obměnou a rozhodně i příjemným překvapením. Využijete poklady z lesní úrody a vytvoříte vynikající ostrou pomazánku.
Jaké houby na houbovou pomazánku
Když chceme posedět s přáteli nebo s rodinou, k pohoštění jsou skvělou volbou topinky. Možná máme oblíbenou směs, kterou jimi potíráme, ale koho by napadlo vyzkoušet nějakou z hub? I z nich můžeme přichystat vynikající pomazánku na topinky.
Výborné jsou pomazánky z hub, které si sami nasbíráme, ale můžeme zapátrat i v chladicích pultech obchodů. Jaké houby se nejlépe hodí na tyto pomazánky? V tomto případě máme široký výběr. Vhodné jsou hřibovité houby, žampióny i bedly. Níže v článku pro vás máme recept na ostrou pomazánku z bedel, skvělá je ale i z hlívy, která právě na podzim krásně roste.
Houby až na výjimky mívají jemnou chuť, zatímco na topinky se hodí ostřejší aroma. Toho snadno docílíme kořením, bylinkami a zeleninou.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně připravit topinku
Na smažení je ideální řepkový/slunečnicový olej, výborné je i sádlo. Důležité je, aby topinky byly na povrchu do růžova opečené a uvnitř měkké. Při opékání musí hezky nasáknout tukem. Na topinky můžeme využít starší tmavý chléb, ideální je klasická Šumava. Topinky smažíme na pánvičce ve větším množství tuku, můžeme je i péct v troubě. Vždy z obou stran. Hotové topinky jsou křupavé a obvykle je potíráme česnekem
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Jak na skvělou houbovou pomazánku na topinky
Na dvě porce si připravte: 2 větší hlavy bedel, 0,5 menší cibule, 3 stroužky česneku, 2 menší rajčata, 3 ks sušených rajčat v oleji, sůl, mletý pepř, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžičku Harissy, 1 lžičku sójové omáčky, 1 lžíci olivového oleje, 2 krajíce chleba a česnek na potření topinek.
Jak na to: Cibuli oloupejte a nakrájejte ji. Na pánev kápněte olivový olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Bedly nakrájejte na nudličky, rajčata nadrobno, stejně jako sušená rajčata. Česnek oloupejte a nakrájejte ho na plátky. Vše přesuňte do pánve a zakápněte trochou vody. Duste, dokud se voda zcela nevyvaří.
Do osmahlé směsi přidejte 1 lžičku hořčice, 1 lžičku Harissy a sójovou omáčku. Směs podle chuti osolte, opepřete a už jen společně prohřejte.
Chléb opečte na oleji, potřete česnekem a potírejte houbovou směsí.
Náš tip: Z hub si ale také můžete třeba přichystat vynikající houbový pekáček podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na krém do cukroví, který déle vydrží? Sázkou na jistotu je máslový základ, alkohol navíc a dostatek cukru
Pozor na bedly! Některé mohou být jedovaté, jiné jsou nejedlé, všímat si musíme hlavně jednoho znaku
Vánoční bramborový salát podle šéfkuchaře Hynka Vávry je ochucený lákem z okurek, svěžest zajišťuje jablko