Plněné ořechy: Krásně vláčné a lahodné cukroví voní vlašskými ořechy a vanilkou. Delší příprava se nám odmění luxusní chutí
3. 12. 2024 Vaření
Plněné ořechy se připravují v mnoha rodinách jako jeden z oblíbených druhů vánočního cukroví. Existuje na ně spousta variant receptů. Udělejte z nich hvězdu vánočního stolu.
Plněné ořechy
Plněné ořechy zdobí naše sváteční stoly často podle receptů našich babiček. K názvu nepřišly jen tak náhodou. Vlašské ořechy připomínají tvarem, ale tento druh ořechů také cukroví obsahuje. Plněné ořechy připravujeme ve světlé nebo tmavé variantě. Těsto na ořechy plníme do speciálních formiček, které tvarem připomínají polovinu ořechu. Poloviny po upečení spojujeme krémem.
Na závěr s nimi nemusíme nic dělat, ale také se dají obalit v moučkovém cukru. Někdo zase ořechy raději obaluje v kakau. Špičku neobalených ořechů můžeme namočit do čokolády. Různé obměny můžeme mít i díky odlišným krémům.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit formičky na ořechy
Nové plechové formičky je třeba před prvním použitím „vypálit“, a pak vymazat máslem. Při pečení stačí vymazat formičky jednou, pak už jen odstraňujeme drobečky pomocí papírové utěrky. Silikonové není potřeba vymazávat vůbec.
Na co si dát pozor při přípravě ořechů
Na přípravu ořechů se vyplatí sáhnout po másle, které dodá těstu bohatou chuť. Pozor musíme dát na používané vlašské ořechy, je důležité, aby byly v dobrém stavu a nezkazily chuť tohoto jinak vynikajícího cukroví.
Správně přichystané těsto není ani příliš suché ani lepkavé. Pokud lepí, přidáme malinko mouky, musí zůstat vláčné. Zpracované těsto pak dáme na půl hodiny odpočinout do lednice. Kdyby bylo příliš měkké, špatně by se s ním pracovalo a lepilo by se.
Jak plnit formičky na ořechy
Těsto vtlačíme do formiček v tenčí vrstvě, ořechy se pak dobře propečou a uprostřed vytvoříme palcem jemnou prohlubeň. Pokud by těsto bylo příliš silné, zdlouhavě by se peklo. Formičky plníme rovnoměrně, aby při pečení byly stejné a lépe se pekly.
Ořechy obvykle pečeme na 170-180 °C zhruba 8–10 minut. Pokud bychom je pekli dlouho, byly by příliš tvrdé. Skořápky necháme vychladnout jen mírně. Pokud jsou zcela studené, mohou se při vyklepávání lámat.
Jak spojovat ořechy
Ořechy spojujeme náplní z měkkého másla pokojové teploty. Studené máslo se špatně šlehá. Samotná náplň by neměla být příliš sladká, obzvlášť pokud ořechy ještě budeme obalovat v cukru. Ořechy naplníme tak, aby krém nevytékal po stranách. Pak obě skořápky jemně přitlačíme k sobě a náplň je hezky spojí.
Pokud je náplň příliš tekutá, přidáme více mletých ořechů nebo moučkového cukru. Jako další variantu můžeme náplň nechat chvíli ztuhnout v lednici.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na plněné ořechy
Na jednu dávku budete potřebovat: 350 g hladké mouky, 1/2 kypřicího prášku do pečiva, 210 g cukru moučky, 140 g strouhaných ořechů, 1 žloutek, 280 g tuku (máslo, Hera) a citronovou kůru. Na krém: 125 ml mléka, 1 lžíci polohrubé mouky, 1 sáček vanilkového pudinku, 130 g cukru moučky, 140 g másla, 1 sáček vanilkového cukru a 5-6 lžic strouhaných ořechů.
Jak na to? Formičky lehce vymažte máslem. Z uvedených surovin vypracujte těsto a nechte ve fólii v chladu odpočinout. Pak po malých kouscích vtiskněte do formiček na ořechy tak, aby byl uprostřed důlek.
Troubu předehřejte na 180 °C a cukroví pečte cca 8 minut. Upečené dorůžova nechte mírně zchladnout a pak je vyklopte. Naplňte je krémem až následující den.
Z mléka, mouky a pudinku uvařte hustou kaši a nechte ji vychladnout. V misce ušlehejte cukr s máslem, zašlehejte vychladlou kaši, vmíchejte ořechy. Krémem slepujte cukroví. Slepené ořechy můžete máčet špičkou do rozpuštěné čokolády. Nechte ztuhnout.
Ořechy dejte do krabice uložte ji na chladném místě, aby nevyschly. Plněné ořechy jsou lepší po rozležení. Ideální je toto cukroví plnit 2–3 dny před podáváním.
Náš tip: Upečte si plněné ořechy podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak malovat na marcipán? Stačí mít pevnou ruku, potravinářské barvy a kuráž
Malované dorty jsou originálním dárkem k narozeninám, k výročí nebo k svatbě. Malba na dorty je činností, kterou děláme z lásky k obdarovanému, ale… Číst více
Svatební koláčky ve tvaru šátečků s námi hravě zvládnete hned napoprvé
Na šátečky využijeme těsto, které se rozvaluje. Může být křehké, listové, kynuté nebo plundrové. Záleží na nás, které máme v oblibě a na které si… Číst více
Jak nastrouhat červenou řepu, aniž byste si obarvili ruce. Videonávod poradí
Červená řepa je vynikající, ale její barvivo je tak silné, že dokáže způsobit pořádnou neplechu – potřísněné oblečení, obarvené ruce, nedej bože… Číst více
Dorty malované airbrush pistolí: Od jednoduchých dekorů až po složité malby
Zdobení dortů barvou, stříkanou z airbrush pistole, má své výhody - barevné plochy jsou jemné a stejnoměrně syté, barvy se jemně prolínají a výsledek… Číst více
16 nejlepších druhů cukroví na svatbu: Upečeme ho i několik dní předem
Svatební cukroví je spolu s malými koláčky, zákusky a dorty tradiční ozdobou svatebního stolu a výslužek pro hosty. Připravuje se z těst jako je… Číst více
Jak potáhnout dort potahovkou. Sametově hladký povrch je odměnou za trpělivost
Potahování dortů je každodenní rutina moderních cukrářů, ale také noční můra maminky, která se chystá dítěti upéct dort na přání. Pracovat s velkou… Číst více
Domácí strouhání do polévky je rychleji hotové než nudle. Poradíme s postupem
Těsto vypracujeme z hrubé mouky a vejce. Na správně připravené strouhání nepřidáváme olej ani vodu jako do jiných těstovin. Chceme-li strouhání… Číst více
Buchty po ránu: Šneky s pudinkem a rozinkami z plundrového těsta podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a nadýchané
Plundrové těsto bylo hlavní hvězdou již desátého… Číst více
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Skořicové šneky jsou asi nejslavnějším pečivem… Číst více
Časté chyby při potahování dortů: Které můžeme napravit ještě před jejich potažením?
Potahování dortu není úplně jednoduchá záležitost. Chyby, které při tom uděláme, lze napravit ještě předtím, než potáhneme dort - pak už je to téměř… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více